Ali Bayramoğlu: Kılıçdaroğlu bir eşiği atlarken…

“Asayiş politikalarının ürettiği düşük çatışma haliyle doğan ‘Kürt sorunu çözülmüştür’ sanısının hiçbir karşılığı yoktur”

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorununun çözümüne dair yaptığı açıklamalar ile kritik bir eşiği atladığını ifade etti.

Geçmişte Kürt sorununun çözümü için kurulan Akil İnsanlar heyetinde yer alan Ali Bayramoğlu, bugünkü köşe yazısında CHP liderinin Kürt sorunuyla ilgili yaptığı açıklamanın siyasi gündemi sarstığını belirtti.

“Kılıçdaroğlu’nu açıklamasını hangi açıdan ele almak, nasıl okumak lazım?” diye soran Karar yazarı, şunları söyledi:

CHP liderinin Kürt sorununa, çözüm gereğine, yöntemine ve HDP’ye yaptığı gönderme, İmralı tartışmasının önünde, ondan çok daha önemli ve belirleyicidir. Önce şunu tekrar tekrar vurgulamak gerek: Asayiş politikalarının ürettiği düşük çatışma haliyle doğan ‘Kürt sorunu çözülmüştür’ sanısının hiçbir karşılığı yoktur. Sorun tersine çap ve alan genişleterek sürmektedir. Suriye’deki tablo, HDP’nin ülke içinde yüzde 10’u, bölgede yüzde 60’şı aşan kemikleşmiş oy oranı açık kanıtlar olarak ortadadır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu çıkışının birden fazla noktaya gönderme yaptığını ifade etti ve bunları şöyle sıraladı:

- Bir kere, Kürt sorununun varlığı ve çözüm gereğine işaret, bu sorununun dışlandığı siyasi alana geri dönüşü anlamını taşımaktadır.

- HDP’nin sorunun asli temsilcisi olarak tanımlanması, bir yandan muhtemel bir çözüm sürecinin yöntemini tarif etmekte, öte yandan, sorunu genel bir demokratikleşme dalgası içinde eritme anlayışını aşarak, muhatap fikrinin kabulüne işaret etmektedir.

- Bu konuda, iktidar bloğunun etkisi altında izlediği siyasetsiz ve temsilcisiz, bir muhalefet çizgisinin kırılmasına gönderme yapmaktadır

- Kılıçdaroğlu’nun açıklaması, Kürt meselesinin önemli ölçüde temsil eden, iktidar tarafından gayri meşru ilan edilen, kapatılmaya çalışılan bir siyasi partinin, HDP’nin, sistemin içine çekme çabasına işaret etmektedir.

Karar yazarı, "CHP’nin muhatap ve yöntem tarifi konusunda geldiği bu (en ileri) noktada durup durmayacağını, devamının getirip getirmeyeceğini elbette zaman gösterecektir. Söz simgeseldir, ama önemlidir. Unutmamak gerekir ki, siyasi sayfalar böyle açılır, eşikler böyle geçilir" yorumunu yaptı.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU