Yeni Şafak yazarı: Boris Johnson’ın Erdoğan’la görüşmesinde gündeme gelen 107 yıllık bir utanç hikayesi

Mehmet Acet, Erdoğan ve Johnson’ın görüşmesinde gündeme gelen hikayeyi köşesine taşıdı

Fotoğraf: AA

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın New York'ta gerçekleştirdiği görüşmede bir “utanç hikayesi”ne gönderme yaptığını yazdı.

Acet, bugünkü köşe yazısında görüşmede Türkiye ile Birleşik Krallık arasında bir süredir görüşmeleri yapılan ortak ‘uçak gemisi’ projesinin gündeme geldiğini ifade etti.

Johnson'ın “Bizimkiler parayı alıp gemileri göndermiyorlar” anlamında bir cümle kullandığını aktaran Acet, bu ifadenin 107 yıllık şu hikayeyi gündeme getirdiğini söyledi:

Osmanlı devleti İngiltere’ye iki tane savaş gemisi siparişi verdikten sonra, halktan topladığı yardımlarla bu gemilerin ödemesini peşin olarak yapıyor. 1914 yılında gemilerin yapımı tamamlanıyor. ‘Sultan Osman-ı Evvel’ ve ‘Reşadiye’ ismi verilen gemiler tam teslim edilmek üzere iken İngiliz yönetimi ani bir karar alıp, parası ödenmiş olan gemileri Osmanlı devletine teslim etmekten vazgeçiyor.

Bir başka deyişle bu gemiler gasp ediliyor. Teslim edilmedikleri gibi, ödenen paralar da iade edilmiyor. Churchill’in Türklere bir kazığı olarak bilinen bu karar alınırken, Osmanlı devletinin Almanya ile yakınlaşmasının gerekçe gösterildiği iddia edilir. Bir başka iddia ise, tam tersine, İngilizlerin aldığı bu kararın Osmanlı’yı Almanlara yakınlaştırdığı yönünde.

 

Yeni Şafak, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU