İzmir'de kalacak yeri olmayan öğrenciler misafirhanelerde ücretsiz barınabilecek

İzmir Valisi Köşger, kentteki tüm misafirhanelerdeki kapasitelerin, öğrencilerin geçici konaklamaları için tahsis edileceğini kaydetti

Fotoğraf: AA (arşiv)

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, kentteki kamu kuruluşlarının misafirhane ve sosyal tesislerinin üniversite öğrencilerine ücretsiz tahsis edileceğini bildirdi.

Valilik Toplantı Salonu'nda misafirhanesi ve sosyal tesisleri bulunan kurumların temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulunan Köşger, üniversite eğitimi için kente gelen öğrencilerin muhtemel barınma sorununun çözümü için harekete geçtiklerini belirtti.

Kamu kuruluşların bünyesindeki misafirhane gibi yerleri öğrencilerin hizmetine sunduklarını belirten Köşger, şunları söyledi:

Ortaya çıkması muhtemel sıkıntıyı bertaraf etmek üzere bünyesinde misafirhane olan tüm kamu ve kurum kuruluşlarımızın yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştirdik. İnşallah İzmir'de bu dönem herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için gereken tedbirleri alıyoruz. Bütün kamu kuruluşlarımızın misafirhaneleri, öncelikle ihtiyaç sahibi olan kız öğrencilerimizden başlamak üzere, tabii erkek öğrencilerimize yönelik de çalışmalarımız devam ediyor. Balçova Termal'den başlayarak, Milli Eğitimin bünyesindeki uygulama otelleri, öğretmenevleri, diğer tüm misafirhanelerindeki kapasiteler öğrencilerimizin geçici konaklamaları için tahsis edilecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla ilgili Valilik sitesinden bir telefon numarasının duyurulacağını ve "Açık Kapı" içerisinde de bir masa oluşturulacağını ifade eden Köşger, "İhtiyacı olan vatandaşlarımızın müracaatını alarak kazandıkları okula en yakın lokasyondaki misafirhane veya öğrenci yurduna yerleştireceğiz. Eğer ihtiyaç duyulursa ileriye yönelik belki başka çözümler de getirmek mümkün olacak. Ama şu an itibariyle ilk anda öğrencilerimizin müracaat ettikleri durumda kalabilecekleri belli miktarda yatak kapasitesi oluşturulmuş oldu. İlimizde yaklaşık 12 bin kişilik özel yurt kapasitesi var. Bunların da henüz dolmadığını ifade edebilirim. Yaklaşık 9 bin civarında kapasite henüz dolmuş değil. Oralar da kullanıldığı taktirde ilimizde bu süreci sıkıntı olmadan atlatacağımızı düşünüyorum" dedi.

Köşger, salgının, barınma sorununun tüm illerde olabileceğini ancak İzmir'de buna ek olarak yaşanan depremin de etkisinin görüldüğünü hatırlatarak, şöyle dedi:

Tüm şehirlere ilave olarak bizim böyle bir sıkıntımız da oluştu. Bundan dolayı yaklaşık 5 bin civarında konut oturulamaz hale geldiği için vatandaşımız kiraya çıkmak durumunda kaldı, bunların oluşturduğu talep fazlasından mütevellit bir fiyat yükselmesi de olduğu anlaşılıyor. Bunu da öğrencilerimize yansıtmamak açısından bu ilave yurt kapasitelerinin kullanılmasının zorunlu olduğunu değerlendiriyoruz. İnşallah bu konuyu bu şekilde çözmüş olacağız. Şu anda ilk gelecek talebi karşılayacak kadar kapasite oluşturuldu. Kız öğrencilerden ihtiyaç sahibi olanlara öncelik tanıyacağız ama Milli Eğitim Müdürlüğünün bünyesindeki erkek öğrenci yurtlarındaki yaklaşık bin kişilik boş kapasiteyi erkek öğrencilere tahsis edeceğiz.

Kararın öncelikle 1 aylık olduğunu ifade eden Köşger, bu konuda tüm aktörlerin çözüme katkı sunmasını istedi.

Tunceli'de üniversitelilere İl Özel İdaresi misafirhanesinde barınma imkanı sağlanacak

 Tunceli Valiliği’nden ise öğrencilerin barınma sorununa ilişkin alınan ek tedbirler kapsamında Pertek ilçesindeki İl Özel İdaresine ait misafirhanenin erkek öğrenci yurdu olarak tahsis edileceği bildirildi.

Valilikten yapılan açıklamada, valiliğin öğrencilerin barınma sorunuyla ilgili aldığı kararlar neticesinde Pertek'teki İl Özel İdaresine ait misafirhanenin erkek öğrenci yurdu olarak tahsis edildiği belirtildi.

Misafirhanenin 400 öğrenciye hizmet vereceği aktarılan açıklamada, "Binada hazırlık çalışmalarımız bitmek üzeredir. Öğrencilerimizin üniversite ile misafirhane arasındaki ulaşımları servisler aracılığı ile yapılacak olup yurt ve servisler cüzi bir ücret karşılığı hizmet verecektir. Söz konusu misafirhanemizde çalışmalar geçen haftadan bu yana devam etmekte olup cumartesi günü hizmete açılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, misafirhanede kalmak isteyen erkek öğrencilerin Valiliğin Açık Kapısı bürosuna, Munzur Erkek Öğrenci Yurdu İdaresine veya Munzur Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına isimlerini bildirmeleri istendi.

Parklarda yattılar

Üniversitelerde yüz yüze eğitimin başlamasıyla birçok öğrenci yüksek kira ve yurt ücretleri yüzünden barınma sorunu ile karşı karşıya kaldı. 

Soruna dikkat çekmek isteyen öğrenciler, 'Barınamıyoruz Hareketi'nin çağrısıyla çeşitli kentlerde parklarda sabahladı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU