70 bin yıl önce ölen Neandertal'in tümörlü yüzü viral oldu

"Şanslıyız ki bulunan parça çok karakteristik"

Krijn, kendisinde tümör görülen ilk Neandertal olma özelliğine sahip (Kennis & Kennis Reconstructions)

Paleoantropoloji üzerine çalışmalar yürüten iki kardeş sanatçı, yaklaşık 70 bin yıl önce ölen Neandertal'in yüzünü canlandırdı. Krijn adı verilen Neandertal'in iki hafta önce yayımlanan görüntüleri internette viral oldu.

Krijn'in kafatası kalıntıları amatör paleontolog Luc Anthonis tarafından 2001'de Hollanda'da denizin dibinde bulunmuştu.
 


Krijn'in bulunduğu bölge Doggerland adıyla biliniyor. Binlerce yıl önce, Birleşik Krallık'ın bulunduğu topraklar ve Avrupa, bu kara parçasıyla birbirine bağlıydı.

Mamut, aslan, yünlü gergedanlar, ren geyiği ve atların yaşadığı Doggerland'in epey soğuk olduğu düşünülüyor. Bu da Krijn'in hayatının muhtemelen zorluklarla geçtiği anlamına geliyor.

12 yıl önce yapılan bir araştırma da Krijn hakkındaki bazı bilgileri gün yüzüne çıkarmıştı. Genç Neandertal'in etobur olduğu öğrenilmiş ancak vücudunda vücudunda deniz mahsüllerine dair bir ize rastlanmamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayrıca kaşının üstündeki bir lezyon, Neandertal'in yüzünde tümör olduğunu ortaya koymuştu.

Bilim insanları bu kistin küçük, genellikle yavaş büyüyen iyi huylu bir tümör olduğunu söylemişti. Krijn'in tümör yüzünden ağrıdan, şişlikten, baş ağrısı, baş dönmesi ve görme sorunlarından mustarip olabileceği kaydedilmişti.

Şimdiyse Kennis & Kennis Reconstructions'tan uzmanlar, kafatası kalıntısından yararlanarak Krijn'in yüzünü canlandırdı. Çalışmada başka Neandertal kafataslarından ve bunların göz, saç ve ten rengine dair önceden toplanan verilerden de ilham alındı.

Çalışmayı gerçekleştiren isimlerden Adrie Kennis, "Şanslıyız ki bulunan parça çok karakteristik" diye konuştu.
 


Neandertal'in görüntüleri sosyal medyada esprili mesajlarla sıkça paylaşıldı.

Twitter'da bir kullanıcı "Krijn havalı ve eğlenceli birine benziyor" derken bir başkası "Krijn'in kalabalıkta pek dikkat çekeceğini düşünmüyorum" diye yazdı.
 

 

Neandertallerin bugünkü Türkiye topraklarına yolculuğu

Kanada'daki McMaster Üniversitesi'nden Tristan Carter ve araştırma ekibi, Yunanistan'ın Nakşa Adası'nda en az 200 bin yıl öncesine ait taş aletler bulduklarını geçen yaz duyurdu.

Buradan yola çıkan bilim insanları, Neandertallerin bugünkü Türkiye ve Yunanistan topraklarında yaşadığını düşünüyor.

Zira iki ülke arasındaki bölgede binlerce yıl önce buzul çağına gelen dönemlerde bataklık şeklinde kara olduğu belirtiliyor.

Carter da Neandertallerin bu sayede bölgeye yayıldığını söyledi:

Modern insanlardan (Homo sapiens) önceki popülasyonların ve ilk modern insanların, bugün batık olan Ege havzası ve Nakşa Adası diye bilinen yerle Avrupa'ya girdiğine inanıyoruz. Nakşa Adası'nda durup çört (bir tür kaya) çıkartarak alet yaptılar.

 

Independent Türkçe, Live Science, Sci-News, Greek Reporter

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU