Hindistan’da kral meyvesi yiyen 44 çocuk beyin hastalığı yüzünden öldü

Devlet yetkilileri salgın alarmı verdi ancak hastalığın sadece yetersiz beslenen çocukları etkilediği ortaya çıktı

Kral meyvesi Hindistan’da mayıs ve haziran aylarında hasat ediliyor / Fotoğraf: AFP

Hindistan’ın Bihar eyaletinde 2 haftadan kısa sürede en az 43 çocuk, bir beyin hastalığı nedeniyle öldü. Bilim insanları hastalığın kral (liçi) meyvesi tüketimiyle bağlantılı olabileceğini düşünüyor.

Sağlık yetkilileri çocukların mayıs ve haziran aylarında kral meyvesi bahçeleriyle tanınan eyaletin Muzaffarpur bölgesindeki iki hastanede öldüğünü açıkladı.

Salgının sebebini henüz doğrulamayan eyalet yönetimi, ölümlerin pek çoğunda hipoglisemi görüldüğünü söyledi.

Doktorlar 1 Haziran’dan bu yana 10 yaşın altında 150’den fazla çocuğun akut nekrotizan ensefalopatisi (ANE) belirtileriyle hastaneye başvurduğunu ve bunlardan 43’ünün hayatını kaybettiğini belirtti. Hipogliseminin de, beyin sapında ve beyincikte lezyonlar meydana getiren ANE'nin semptomlarından biri olduğu biliniyor.

Indian Express’in yaptığı habere göre eyalet lideri Nitish Kumar salgınla ilgili endişelerini ifade etti. Delhi’deki merkezi hükümet de durumu incelemek için bir uzman ekibini bölgeye sevk etti.

Söz konusu hastalığın kral meyvesiyle bağlantısı 2014 tarihli bir araştırmada açıklanmıştı. ABD’li araştımacılar ANE’nin meyvede bulunan bir toksinle ilişkili olabileceğini keşfetmişti.

Muzaffarpur’da 1995’ten beri her yıl gerçekleşen ANE salgını, genellikle bu meyvenin hasat dönemine denk geliyor.

Liçi hasadı ve ANE salgınları arasındaki benzer bir ilişki, Vietnam’ın kuzeyindeki Bac Giang eyaletinin de aralarında olduğu Asya’nın farklı bölgelerinde de gözleniyor.

Üst düzey sağlık görevlisi Ashok Kumar Singh, mayıs ve haziran aylarının kurak Hindistan yazının en sıcak ayları olduğunu ve ebeveynlerin çocuklarını korumak için önleyici tedbirler almaları gerektiğini söyledi.

Singh AFP’ye yaptığı açıklamada, “Sağlık bakanlığı halka 40 derecenin üzerindeki sıcak yaz günlerinde çocuklarına dikkat etmelerine yönelik bir öneri yayımladı” dedi.

 

 

Current Science adlı bilimsel yayında yer verilen 2014 tarihli çalışmada da, hastalıkla liçe bağlantısının henüz doğrulanmadığı kabul edilmekle birlikte, Jamaika’da ake meyvesinin hasat döneminde gerçekleşen Jamaika Kusma Hastalığı (JVS) ismi verilen başka bir akut nekrotizan ensefalopatisi salgınının Muzaffarpur’daki salgınlarla benzerlikler gösterdiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma, olgunlaşmamış ake ve kral meyvelerinde MCPA ismi verilen toksik bir bileşik bulunduğunu ortaya koydu. Hayvan deneyleri de bu bileşiğin ensefalopatiye ve hipoglisemiye neden olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar toksinin meyvenin çekirdeğinde mi yoksa etli kısmında mı bulunduğunu ya da yalnızca ham halinin mi zararlı olduğunu öğrenebilmiş değil.

Ancak her halükarda “iyi beslenen çocukların salgından etkilenmediğini” çünkü vücutlarının toksine rağmen glikoz seviyesini normal düzeyde tutmayı başarabildiği belirtiliyor.

İleri araştırmalar yapılması gerektiğini söyleyen araştırmacılar, “küçük çocuklar için yeterli beslenme koşullarının sağlanmasını” tavsiye ediyor.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU