Pandalar zoru seviyor: Mükemmel barınma koşullarının üremeyi düşürdüğü keşfedildi

Araştırmacılar kaynakların bol olmasının pandaların yayılmaya daha az ihtiyaç duymasıyla sonuçlandığını tahmin ediyor

Dev pandalar sadece bambuyla beslendiğinden bambu ayısı diye de anılıyor (Reuters)

Bilim insanları dev pandaların yaşam alanına dair ilginç bir keşif yaptı. Sevimli hayvanların üremek ve yayılmak için yüzde 100 uygun koşulları tercih etmediği anlaşıldı.

Bulgulara göre pandaların sağlıklı bir şekilde çoğalması için habitatlarının yüzde 80'inin ideal olması (örneğin bambu ormanları içermesi) yeterli.

Modeller bu noktanın ötesinde ayıların üreme başarılarının hızla düştüğünü tespit etti.

Pandalar şu anda yalnızca "savunmasız" diye sınıflandırılıyor. Bu söz konusu hayvanlara yönelik tehlikenin ortadan kalkmadığını ama bunların artık yaban hayatında yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olmadıkları anlamına geliyor.

Öte yandan Uluslararası Doğa Koruma Birliği iklim değişikliğinin, pandaların yaşadığı bambu habitatının yüzde 35’ten fazlasını 80 yıl içinde yok edebileceğini ortaya koymuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çin'deki Wolong doğa rezervindeki pandaların dışkısının genetik analizleriyle bilgisayar modellerine dayanan son araştırma, en azından bazı kusurlu habitatların bu canlılara fayda sağlayabileceğini öne sürüyor.

Çalışmaya göre belirli bir alandaki habitat oranı arttıkça pandalardaki gen akışı da artıyor. Ancak bu oran yüzde 80'i aştığında gen akışı da azalıyor.

Araştırmacılar kaynakların bol olmasının pandaların yayılmaya daha az ihtiyaç duymasıyla sonuçlandığını tahmin ediyor.

Bulgular, pandaların durumunun iyileşmesi için devam eden koruma çalışmalarına önemli ipuçları sunabilir.

Zira pandaları korumak için büyük miktarda habitata ihtiyaç duyuluyor. Ancak yeni araştırma, mükemmel olmayan bir ortamın da fayda sağlayabileceğini gösteriyor.

Araştırma ekibi, "Optimum habitat miktarının yüzde 100'ün altında olduğu bulgusu, panda habitatının zaten stres altındaki bölgeleri için umut veriyor" açıklamasında bulundu:

Bulgular, bu tür alanların yönetim planlarında uygun görülmediği için gözardı edilmemesi gerektiğini gösteriyor.

 

Independent Türkçe, The Guardian

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU