Club Brugge gözlemcisi Halis Yen: Brugge, son yıllarda sadece Diagne'de yanıldı

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Gün geçtikçe daha fazla bilimsel çalışmaya yaslanan ve daha fazla uzmana ihtiyaç duyan futbol endüstrisi, yanlışları ve eksiklikleri çok çabuk cezalandırıyor.

Yapılan bir transfer hatası, yapılan bir yanlış tercih, koca bir yıl ve milyonlarca euro maliyet yaratabiliyor.

Bu yüzden artık futbol takımlarının teknik direktör ve yıldız oyuncu kadar, scout; yani gözlemci ve gözlemci departmanına ihtiyacı var.


Bundan sonra, eğer futbol ekonomisinden pay almak isteniyorsa, takımların modern futbola entegre olması için çok iyi gözlemcilerle çalışması gerekiyor.

Artık kararların duygusal değil belli çalışmalar ile verilmesi mecburi oluyor. Çünkü kulüpler, aynı zamanda bir ticari işletme ve bu işletmelerin işlenmemiş, gizli kalmış yetenekleri çıkartması gerekiyor. 

Belçika'nın Club Brugge takımında gözlemcilik yapan Halis Yen ile gözlemcilik ve Belçika futbolu hakkında konuştuk.

Yetenek avcılığı, kulüplerin gözlemcilik ağı ve altyapılar üzerine sorularımızı sorduk.

Halis Yen, Belçika futbolunda 2000 yıllarının başında yaşanan krizden sonra, Belçika Futbol Federasyonu'nun aldığı kararlar ile ülke futbolunun yeniden doğduğunu anlatıyor.

Ve bu çalışmaların sonucu olarak, Belçikalı futbolcuların büyük kulüplerde olduğunu ve milli takımın da turnuvalarda dikkat çektiğini belirtiyor ve ekliyor.

Öncelikle altyapılar için tesisleşmeden başladılar. Sonrasında yetiştirici yetiştirerek, nitelikli eğitim ortamını oluşturdular. Öncelik, var olan yetenekleri ortaya çıkartma ve çocukların futbola ulaşmasını sağlamak oldu.

Belçika Futbol Federasyonu, antrenörler için sürekli seminerler ve kurslar düzenleyerek, antrenörlerin yetişmesi için büyük emek harcadılar. Bunları yaparken de kulüpler ile iş birliği yaptılar ve sabırla beklediler.

 

 

Her yaş grubunun ayrı antrenman tesisi var

Halis Yen kulüplerin altyapıları hakkındaki örnekleri de Club Brugge üzerinden anlatıyor.

Club Brugge'ün U8 ve U12 yaş kategorileri arasındaki takımları için ayrı antrenman tesisi var. Mesela bu ay içinde kulüp, bir başka tesis açıyor ve burada da sadece U15 ve U16 takımları çalışacak.

A takımın ve U18'in de yine kendi antrenman tesisleri var. Çünkü her yaş grubunun gelişimi ve eğitimi farklı, buna göre bir sistem uygulanıyor.


Belçika'da yetenekler arayan Halis Yen, Belçika kulüplerinin en önemli yatırımlarından birinin gözlemciler olduğunun altını çiziyor.

Bize her defasında yöneticiler, sistemin en önemli insanları olduğumuzu söylüyorlar. Siz bulup getireceksiniz ve bizde eğiteceğiz diyorlar. U7 ve U21 arası 45 tane gözlemci olarak, haftada 100'den fazla maç izliyoruz.

Bu maçlardan beğendimiz oyuncuların, sahip olduğu tüm özellikleri içeren raporlamalar yapıp, bu raporları kulübe sunuyoruz. İzlenen ve beğenilen bir futbolcunun ise en az beş gözlemcinin incelemesinden geçmesi gerekiyor Ayrıca görece daha küçük takımlarda oynayan genç futbolcuları da seçmelere davet edip, orada takip ediyoruz.

Bu sistemle çalıştığımız ve anlaşmalı olduğumuz toplamda üç tane takım var. Bu kulüplerde forma giyen küçük yaştaki futbolcuları da antrenman için kilometrelerce mesafe getirip götürmüyoruz. Kulübümüzün kendi antrenörleri, belli zaman dilimlerinde o kulüplerin tesislerindeki antrenmanlara katılıyor. Ve bu şekilde, yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlıyoruz.

 


Belçika'da transferlerde menajerler etkin değil

Clup Brugge'ün gözlemcisi Halis Yen, kulüpte yapılan transferler ile ilgili scouting departmanının, transfer sisteminin merkezi olduğunu söylüyor.

Transfer yapılırken, menajerler etkin durumda değil. Sportif direktör ve teknik direktör, yapılacak transferler için her zaman ortak karar veriyor. Teknik direktörler, tek başına karar alma yetkisine sahip değil.

Teknik direktör, istediği mevkilerde ve profillerdeki oyuncu tiplemelerini scouting departmanına iletiyor ve gözlemciler, kulübün sahip olduğu sistemden, uygun oyuncuları bularak takip etmeye başlıyor. Kulüpteki bu işleyişte, teknik direktör kadar gözlemcilerin de karar alma hakkı oluyor. Çünkü yapılan transferler, bir yatırım olarak görülüyor.


Halis Yen, Club Brugge'ün son yıllardaki transferlerinde, sadece Mbaye Diagne'de yanıldığını da sözlerine ekliyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU