İngiltere İçişleri Bakanı, Assange’ın sınır dışı emrini onayladı

İngiltere'deki Belmarsh Cezaevi’nde tutulan Assange’ın bugün yapılacak duruşmaya video bağlantısıyla katılması bekleniyor

Fotoğraf: The Independent

Tom Batchelor - The Independent

İngiltere İçişleri Bakanı Sacid Cavid, WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye iadesine izin veren kararı imzaladı. Assange’ın ABD’de hakim karşısına çıkmak üzere gönderilebilmesi için kararın bugün yapılacak duruşmada yargıç tarafından onaylanması gerekiyor.

Today programında yaptığı açıklamada “İmzaladığım sınır dışı emri, yarın hakim önüne getirilecek” diyen İngiliz bakan, “nihai kararın mahkemelere ait” olduğunu belirtti.

Assange, mayısta yapılan duruşmaya çok hasta olduğu için video bağlantısıyla katılamamıştı. Ancak bazı yargı kaynakları, Assange’ın Westminster Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada video aracılığıyla yer almayacağına dair bir işaret olmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WikiLeaks’ten edinilen bilgiye göre, geçen ay sağlık durumu kötüye giden ve İngiltere'deki Belmarsh Cezaevi’nin tıbbi müdahale kanadına sevk edilen Assange “önemli ölçüde kilo kaybetmişti”.

Washington’daki yargı makamları, 47 yaşındaki Assange’ın sınır dışı edilmesi için salı günü İngiltere’ye resmi başvuruda bulunmuştu.

WikiLeaks’in kurucusu, ABD Savunma Bakanlığı bilgisayarlarına girerek bilgi sızdıran Chelsea Manning’le işbirliği yapıp ABD’ye ait gizli bilgileri yayımlamakla suçlanıyor.

Avustralya vatandaşı Assange, 2012’de siyasi sığınma hakkı kazandığı Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’ne saklanmış ve 7 yıl kadar kaldığı binadan nisan ayında zorla çıkarılmıştı.

O günden bu yana tutuklu bulunan Assange, kefaletle serbest kalma şartlarını ihlal etme suçlamasıyla 50 hafta hapis cezasına çarptırılmıştı.

Öte yandan İsveç de hakkındaki tecavüz iddiaları nedeniyle Assange’ı sorgulamanın yolunu arıyor. Assange ise bu suçlamayı reddediyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU