Hamaney'den Trump'ın mesajını getiren Abe'ye: Ona verecek cevabım yok

Resmi ziyaret kapsamında İran’da bulunan Şinzo Abe, Ruhani’nin ardından İran dini lideri Ayetullah Hamaney’le bir araya geldi

Abe, Hamaney'le yaptığı görüşmede Trump'ın müzakere mesajını iletti / Fotoğraf: Leader.ir

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'yi  Tahran’da İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif karşıladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japonya Başbakanı daha sonra İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre Ruhani, İran-Japonya heyetleri ortak oturumunda iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri karşılıklı menfaatler doğrultusunda geliştirmek istediklerini söyledi.

Japonya hükümet sözcüsü Başbakan Abe’nin Tahran ziyaretinin amacını iki tarafın ilgi duyduğu konuları görüşmek ve ikili ilişkileri geliştirme yollarını ele almak şeklinde açıklamıştı.

Gözlemciler Abe’nin İran ziyaretini Tahran ve Washington arasında tırmanan gerginliği hafifletmek üzere arabuluculuk yapma şeklinde değerlendiriyor.

İranlı bir yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada "Japonya, iyi niyetini göstererek İran ve ABD arasındaki gerilimi yumuşatmaya yardımcı olabilir. ABD ya haksız petrol yaptırımlarını kaldırmalı ya da askıya almalı" ifadelerini kullanmıştı.

Hamaney’e Trump’ın mesajını iletti

Resmi temalar kapsamında Tahran’da bulunan Abe, Ruhani ile yaptığı görüşmenin ardından İran dini lideri Ayetullah Hamaney’le görüştü.

 

Japonya Başbakanı Şinzo Abe Hamaney İran Ruhani
Hamaney'le Abe'nin görüşmesi, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin katılımıylar gerçekleşti / Fotoğraf: Leader.ir

 

Fars News’in haberine göre bu görüşmede Abe, Hamaney’e ABD Başkanı Donald Trump’ın mesajını sunmak istedi.

Hamaney ise şöyle karşılık verdi:

Bizim sizin iyi niyetinizden ve ciddiyetinizden kuşkumuz yok. Ancak ABD başkanına gelince, ben Trump’ı hiç bir mesajlaşmaya şayeste bilmiyorum ve ona verecek hiç bir cevabım da yok ve vermeyeceğim de

ABD ile müzakere konusuna da değinen Hamaney, Tahran’ın geçmişteki müzakerelerin acı deneyimini tekrar etmeyeceğini, hiçbir hür milletin baskı altında müzakereyi kabul etmeyeceğini ifade etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU