İran, Şanghay İşbirliği Örgütü'ne tam üye olarak kabul edildi

Rusya lideri Putin, İran'ın üyeliğine sıcak baktıklarını söylemişti

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de Şangay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi düzenlendi. Zirve toplantısına, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de katıldı / Fotoğraf: AA

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ülkesinin Şanghay İşbirliği Örgütüne (ŞİÖ) tam üye olarak kabul edildiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reisi, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de düzenlenen ŞİÖ 21. Devlet Başkanları Zirvesi'nde konuştu.

Bugünkü zirvede İran'ın ŞİÖ'ye tam üye olarak kabul edildiğini duyuran Reisi, "Bölgesel düzeyde gerçek barış ve iş birliğini sağlamak için birkaç fırsattan biri olan bu önemli ve etkili toplantıya katılmaktan duyduğum memnuniyetimi ifade etmeme izin verin. İran'ın daimi üyeliği vesilesiyle tüm üyelere samimi teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Uluslararası sistemin kutuplaşmaya ve bağımsız devletler lehine gücün yeniden dağılımına doğru değiştiğini belirten Reisi, ŞİÖ'yü ekonomik, siyasi ve demografik değerlere sahip bir örgüt ve küresel çok taraflılık için "itici bir güç" olarak niteledi.

İran'ın dış politikasının uluslararası kuruluşlara aktif katılım, çok taraflılık, iş birliği ve karşılıklı saygı üzerine kurulduğunu aktaran Reisi, "Dünya yeni bir döneme girdi. Hegemonya ve tek taraflılık ortadan kalkıyor. Uluslararası sistemdeki güç bağımsız devletler lehine değişiyor" diye konuştu.

sio.jpg
Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de Şangay İşbirliği Örgütü'nün (ŞİÖ) Devlet Başkanları Zirvesi düzenlendi. Zirveye katılan liderler, hatıra fotoğrafı çektirdi / Fotoğraf: AA

 

Putin: İran'ın Şangay İşbirliği Örgütü'ne katılımını destekliyoruz

Putin, zirvede yaptığı konuşmada, ABD'nin Afganistan'dan "acele" çekilmesinin ardından ülkede gelişen sorunlara işaret ederek "Şu anda ŞİÖ, Afganistan'daki durumun kötüleşmesiyle ilgili ciddi riskleri göz önünde bulundurarak ortak, üzerinde anlaşmaya varılmış rotayı takip etme göreviyle karşı karşıyadır" dedi.

ŞİÖ'nün Afganistan'daki barış sürecini desteklemek için çalışmalarını yoğunlaştırması gerektiğini belirten Vladimir Putin, "Afganistan'da iktidar değişikliği neredeyse kan dökülmeden gerçekleşti. Bu, kesinlikle olumlu bir şey. Taliban şu anda neredeyse tüm Afganistan'ı kontrol ediyor ve yeni Afgan hükümeti barışı tesis etme, kamusal yaşamı normalleştirme ve herkes için güvenliği sağlama sözlerini tutma konusunda teşvik edilmelidir" diye konuştu.

İran'ın ŞİÖ üyeliği sürecine dair tasarının ŞİÖ Devlet Başkanları Konseyi'nin onayına sunulduğunu anımsatan Putin, "Rusya, İran'ın ŞİÖ üyelik sürecini başlatma kararını destekliyor" dedi.

Erdoğan’dan 2013’te Putin’e ŞİÖ teklifi

 Recep Tayyip Erdoğan, 2013 yılında başbakan olarak katıldığı televizyon programında AB süreci, ve ''Şangay Beşlisi'' için Putin'e yaptığı teklif hakkında açıklamalarda bulunarak AB'yi eleştirmişti.

Erdoğan, “ayın Putin'e onu söyledim, 'bizi Şangay Beşlisi içine alın' dedim. Alın bizi Şangay Beşlisi içine biz de AB'ye 'allahaısmarladık' diyelim, ayrılalım oradan. Bu kadar oyalamanın ne anlamı var?'' ifadelerini kullanmıştı.

Geçen 8 yıllık süreçte  Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü'ne kabulü konusunda Rusya tarafından bir adım atılmadı.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU