Güneş’te gerçekleşebilecek devasa "süper patlama" sonrası Dünya karanlığa gömülebilir

Dünyayı ciddi oranda etkileyebilecek anlık enerji patlamaları, elektronik cihazların yok olmasına sebep olabilir

Görsel: The Independent 

Bilim insanları Güneş’te “süper patlama” ismi verilen şiddetli bir patlamanın yaşanabileceği ve bunun gerçekleşmesi durumunda Dünya’daki medeniyetin zarar görebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yıldızlar ara sıra yüzlerce ışık yılı uzaktan görülebilen devasa enerji patlamaları yaşar.      

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu tür patlamalar genellikle daha genç ve daha aktif yıldızlarda gerçekleştiği için bilim insanları bugüne dek Dünya’nın bu konuda güvende olduğunu düşünüyordu. Ancak yeni keşifler Güneş gibi olgun yıldızların da bu türden yıkıcı patlamaları yaşayabileceğini öngörüyor.

Böyle bir patlamanın Dünya’yı vurması durumunda, dünya çapındaki elektronik aygıtların zarar görebileceği ortaya kondu. Dahası böyle bir patlama, Dünya’da yaygın elektrik kesintilerine ve yörüngedeki iletişim uydularının zarar görmesine neden olabilir.

Bilim insanları böyle bir olayın bizimki gibi yaşlı ve daha sakin yıldızlarda daha nadir gerçekleşeceğini söylüyor. Ancak yeni araştırmayla birlikte patlamaların gerçekleşebileceğinden hiçbir zaman olmadığı kadar emin olan araştırmacılar, bunların birkaç bin yılda bir gerçekleşmesi gerektiğini tahmin ediyor.

Keşfi yapan bilim insanlarının, yaklaşan tehlikeye karşı hazırlıklı olmaları ve Dünya’nın emniyetini sağlamaları için yetkililerle de iletişime geçtiği belirtildi.

Araştırmayı Amerikan Astronomi Topluluğu’nun yıllık toplantısında sunan başyazar Yuta Notsu şunları dile getirdi:

Araştırmamız süper patlamaların nadir olaylar olduğunu gösteriyor. Ancak böyle bir olayı gelecek 100 yılda yaşama ihtimalimiz bulunuyor.

Bu olay ilk olarak Kepler Uzay Teleskopu aracılığıyla tespit edildi. Dünya büyüklüğünde gezegene sahip olan yıldızları arayan ve tespit etmeye çalışan teleskop, yıldızların bazen aniden çok parlak olabildiğini fark etti.

Dünya’daki yaşamı tehdit edebileceği düşünülen bu hızlı ve devasa enerji patlamalarına süper patlama ismi verildi.

Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia uzay mekiği ve Apache Point Gözlemevi’nden sağlanan verileri inceleyen yeni bir çalışmadaysa, yıldızların yaşı arttıkça bu tür patlamalara daha az rastlandığı keşfedildi. Araştırmacılar süper patlamalar için bizimkine benzer 43 yıldızın ne kadar yaşlı olabileceğini ve ne kadar patlama yaşadıklarını içeren verileri değerlendirdiler.

 

 

Notsu açıklamasında, “Genç yıldızlar yaklaşık her hafta süper patlama yaşıyor. Ancak Güneş için bu süre ortalama birkaç bin yılda bir” dedi.

Bilim insanları ne zaman ve nasıl bir süper patlamanın Dünya’ya ulaşacağına dair kesin bir bilgiye sahip olmasa da, önünde sonunda bunun gerçekleşeceğini belirtiyor. Ancak araştırmacılar, Dünya'da kullanılan elektronik aygıtlar ve insanlığın bel bağladığı gelişmiş teknolojiyi korumak için derhal hazırlıklara başlanması gerektiğini söylüyor.

Olayın önemine dair açıklama yapan Notsu şunları kaydetti:

Eğer bir süper patlama bin yıl önce gerçekleşseydi, bu muhtemelen çok büyük bir sorun olmazdı. İnsanlar sadece geniş bir kuzey ışığı (aurora) görmüş olurdu (…) Ancak bugün elektronik cihazlarımız nedeniyle bu çok daha büyük bir sorun.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU