"Yayıncı kuruluş çıkmak istiyor" iddialarına BeIN Sports'tan yalanlama

Konyaspor'un olağanüstü genel kurulunda yeniden başkan seçilen Hilmi Kulluk'un "Yayıncı kuruluş çıkmak istiyor" iddialarına BeIN Sports cevap verdi: Digiturk, TFF ile yaptığı yayın anlaşmasına binaen Türk futbolunun hali hazırdaki en büyük destekçisidir

Konyaspor Kulübü'nün Selçuklu Kongre Merkezi Oditoryum Salonu'nda gerçekleştirilen olağanüstü seçimli genel kurulunda tek aday olan Hilmi Kulluk, geçerli oyların tamamını alarak yeniden başkan seçildi.

Toplantıda, yönetim kurulu raporunun ardından gelir gider raporu ve bilançolar okundu. Kulübün net borcunun 60 milyon 482 bin TL olduğu açıklandı. Bağımsız denetim raporu da delegelere sunuldu. Hesap ve raporlar ile tüzük tadilatı oy birliği ile kabul edildi.

Hilmi Kulluk, genel kurulda yaptığı konuşmasında, Türkiye'de en az borcu bulunan kulüplerden biri olduklarını söyledi.

Göreve geldikleri andan itibaren şeffaf bir yönetim anlayışı ile hareket ettiklerini aktaran Kulluk, şunları kaydetti:

Hesabını veremeyeceğimiz hiçbir şey yapmadık. Bütün aldığımız her şey kayıt altındadır. İsteyen bütün delegeler, gelip kulüpte yapılan harcamaları inceleyebilir. Şu an Türkiye'de en az borcu olan kulüplerden biri Konyaspor'dur. Trabzonspor, Beşiktaş, Galatasaray'ın borcuna bakın, yine bizim borcumuz çevrilebilir durumdadır.

"Yayıncı kuruluş çekilmek istiyor"

Kulüpler Birliği'nden kendilerine "18 Haziran'da toplantı var" yazısı gönderildiğini söyleyen Kulluk, toplantının gündeminin, yayıncı kuruluşun ödeme talebini görüşmek olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

Şu an yayıncı kuruluş çıkmak istiyor. Federasyona diyor ki 'Ben satış yapamıyorum, zarar ediyorum', ve bir hesap çıkarmışlar, Türkiye Futbol Federasyonu'na verdiği teminatı yakarsa zararı daha az oluyor, devam ederse zararı daha çok oluyor. Belki öyle bir gün gelecek ki o gelirler de gelmeyecek, iş daha da kötüye gidecek. En büyük gelirimiz yayıncı kuruluş, onlar da çıkmak istiyor. Bu, diğer kulüpler için de geçerli. İşte Bursaspor örneği. 400 milyon TL borçla küme düştü. Bizim borçlarımız ise çevrilebilir durumda.

BeIN Sports kulüplere ne kadar ödedi?

Süper Lig'in yayıncı kuruluşu beIN SPORTS, yıllık 500 milyon dolar olan ihale bedelinin yarısını 3,76'lık kurdan , diğer yarısını da güncel kurdan ödüyor.

İhale bedelinin yüzde 4'ü Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF), yaklaşık yüzde 14'lük kısmı da alt liglere ayrıldıktan sonra kalan miktar Süper Lig kulüplerine dağıtılıyor.

Gelir dağılımı

Yayın gelirlerinde TFF ve alt liglerin payı ayrıldıktan sonra kalan miktarın yüzde 37'si, "ayak bastı parası" olarak kulüplere eşit dağıtılıyor. Her kulüp, katılım bedeli olarak 38 milyon 500 bin TL'yi kasasına koyuyor.

Süper Lig kulüplerine ayrılan paranın yüzde 46'sı takımların performansına göre dağıtılıyor. Takımlar, elde edilen her galibiyette 2 milyon 800 bin TL, beraberliklerde de 1 milyon 400 bin TL'nin sahibi oluyor.

Gelirin yüzde 11'i ise lig tarihinde mutlu sona ulaşan takımlar arasında şampiyonluk sayılarına göre bölüştürülüyor. Takımlar, kazandıkları şampiyonluk başına 3 milyon 300 bin TL alıyor.

Süper Lig'e ayrılan gelirin yüzde 6'sı sezon sonunda ilk altı sırada yer alan takımlara veriliyor. Buna göre şampiyon takım 36 milyon 200 bin TL'yi kasasına koyarken, ikinci sıradaki ekip 29 milyon TL, üçüncü 21 milyon 600 bin TL, dördüncü 14 milyon 400 bin TL, beşinci 7 milyon 200 bin TL ve altıncı da 3 milyon 600 bin TL elde ediyor.

Ayrıca Süper Lig'e veda eden takımlara 4 milyon TL yardım payı veriliyor.

 

gs-AA.jpg
Fotoğraf: AA

 

Galatasaray'a yayın gelirlerinden 212 milyon TL 

Sarı-kırmızılı takım, yayın gelirlerinde toplamda 212 milyon 600 bin TL gelir elde etti.

Galatasaray, lige giriş parası olarak 38 milyon 500 bin TL, performans primi olarak toplam 68 milyon 600 bin TL, sezonu zirvede bitirdiği için 36 milyon 200 bin TL ve şampiyonluk sayısına göre verilen primden de 69 milyon 300 bin TL kazandı.

Geçtiğimiz sezonu üçüncü sırada bitiren Beşiktaş, toplamda 174 milyon TL'lik gelir elde ederken, Süper Ligi 6. basamakta tamamlayan Fenerbahçe ise 153 milyon 800 bin TL'lik gelirle üçüncü sırada yer aldı. 

Ligde bu sezon 4. olan ve Avrupa kupalarına katılmaya hak kazanan Trabzonspor 135 milyon 700 bin TL ile dördüncü sırada yer aldı.

Süper Lig'de sezonu ikinci basamakta bitiren Medipol Başakşehir, yayın gelirleri sıralamasında 134 milyon 700 bin TL ile 5. sırada yer aldı.

Yayıncı kuruluş iddiaları yalanladı 

BeIN Sports, ortaya atılan iddialar üzerine resmi Twitter hesabından, "Sosyal medyada dolaşan asılsız iddialara ilişkin kamuoyuna açıklamamızdır" başlıklı yazıda, "Digiturk, TFF ile yaptığı yayın anlaşmasına binaen Türk futbolunun hali hazırdaki en büyük destekçisidir ve 20 yıldan bu yana iş ortaklığı yaptığı TFF'ye verdiği tüm taahhütlere her zaman bağlı kalmıştır, bağlı kalmaya da devam etmektedir" açıklamasında bulundu.

BeIN Sports'un açıklaması şöyle:

 

 

 

Independent Türkçe, Ajanslar 

DAHA FAZLA HABER OKU