Trump’ın rakibi Joe Biden: Başkan seçilirsem kansere çare bulacağım

Bilim insanları “büyük bir hedef” olarak nitelendirdikleri bu sözlerin, seçim vaadi olamayacağını söylüyor

Fotoğraf: The Independent

ABD’nin Demokrat Partili başkan aday adaylarından Joe Biden, 2020’deki başkanlık seçimi için Iowa eyaletinde yaptığı konuşmada iddialı bir vaatte bulundu.

Eski ABD Başkan Yardımcısı olan Biden, 2015’te beyin kanseri nedeniyle oğlunu kaybetmişti. Biden, Ottumwa kentinde destekçilerine şöyle seslendi:

Eğer başkan seçilirsem, Amerika’yı değiştirecek en önemli şeyin gerçekleştiğini göreceğinize söz veriyorum; kansere çare bulacağız.

Biden’ın sözleri etkinliğe katılanlar tarafından alkış ve tezahüratlarla karşılandı.

Kansere çözüm bulmak, en büyük oğlu Beua’yu 46 yaşındayken kanser yüzünden kaybeden Biden’ın uzun zamandır odak noktası.

Biden, Barack Obama yönetiminde başkan yardımcılığı yaparken, “Kanser Roketi” adlı program başlatarak “kanserin önlenmesi, teşhisi ve tedavisinde 10 yıllık ilerlemeyi 5 yılda” gerçekleştirmeyi hedeflemişti.

Başkan yardımcılığı görevinden 2017’de ayrılan Biden, kendi ismini verdiği bir kanser inisiyatifi de kurmuştu.

 

 

Öte yandan, Biden’ın kanseri yok etmeye yönelik vaadi sosyal medyada tepki çekti. Bazı kullanıcılar Biden’ı insanları “boş yere ümitlendirmekle” suçladı.

Ayrıca 100’den fazla çeşidi bulunan kanser için tek bir tedavi üretilmesi de pek olası değil.

Bilim muhabiri ve genetik bilimci Rob Arthur, Biden’ın söylemini “büyük bir hedef ama seçim vaadi olamaz” diye nitelendirdi.

Arthur sözlerine şöyle devam etti:

Kanserin tek bir çaresi yoktur ve yakın gelecekte de olamaz. Kanser son derece heterojen bir hastalıktır. Meme kanseri beyin kanserine ya da lösemiye benzemez. Bunların hepsinde tek bir tedavi işe yaramaz.

Bazı sosyal medya kullanıcıları ise Biden’ın Amerikalılara yönelik evrensel sağlık hizmetlerine odaklanmasını talep etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir Twitter kullanıcısı konuyla ilgili, “Şu anda büyükbabam kanserden ölüyor ve artık büyükannemle birlikte yaşayamıyor çünkü sağlık sigortaları karma bakım ünitesini karşılamıyor. Mevcut sağlık sistemi değişmeden kanseri iyileştirmek imkansız” paylaşımında bulundu.

Biden’ı savunanlarsa bu vaadin, eski başkan yardımcısının uzun zamandır peşinden koştuğu büyük bir hedef olduğunu söyledi.

Bu kullanıcılardan biri olan gazeteci Sam Stein, Twitter’daki paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Biden’ın çabaladığı çok şey var. Ancak hiçbiri kansere çare bulma sözü kadar beni etkilemiyor.

Kamuoyu yoklamalarının bazıları, Biden’ın Donald Trump’ı Beyaz Saray’daki koltuğundan edecek kişi olduğunu söylüyor. Quinnipiac’ın son dönemde yaptığı anket, Demokrat Biden’ın Başkan Trump’ı yüzde 13 farkla yenebileceğini öne sürüyor.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU