Hindular Vişnu'nun reenkarnesi sandıkları kaplumbağa türünü yok olmaktan kurtardı

Dünya Doğa Koruma Birliği 17 yıl önce yumuşak kabuklu siyah kaplumbağaların neslinin tükendiğini ilan etmişti

Fotoğraf: AFP

Hindistan’daki bir tapınağın göletinde küçük bir popülasyonu bulunan “soyu tükenmiş” kaplumbağalar tekrar doğaya salınıyor.

Dünya Doğa Koruma Birliği 17 yıl önce yumuşak kabuklu siyah kaplumbağaların (Nilssonia nigricans) neslinin tükendiğini ilan etmişti. Ancak kaplumbağaların Hindu tanrısı Vişnu'nun reenkarnasyonları olduğuna inanan Assam'daki Hayagriva Madhava tapınağı, türü yok olmaktan kurtardı.

Hayagriva Madhav tapınağındaki kaplumbağaları korumaya çalışan Good Earth görevlisi Jayaditya Purkayastha AFP'ye yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Tapınaktaki gölette çok miktarda kaplumbağa var. Öte yandan Assam'daki kaplumbağa nüfusu büyük ölçüde azalmıştı. Bu sebeple türün yok olmasını önlemek için bir şeyler yapmamız gerektiğini düşündük.

Tapınaktaki yetkililerle birlikte çalışan Purkayastha, ocak ayında kaplumbağalardan 16’sını yakındaki doğal hayatı koruma alanında serbest bıraktı.

Dişilerin göletin kumlu kıyılarına bıraktığı yumurtalara kuvözde bakan Purkayastha, 40’dan fazla yavruyu yetiştirilmek üzere Guwahati hayvanat bahçesine götürdüklerini belirtti.

 

 

Assam'da eskiden çok sayıda tatlı su kaplumbağası bulunuyordu. Ancak bölgede besin olarak tüketilen kaplumbağaların yaşam alanlarının çoğu tahrip edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2002’de neslinin tükendiği açıklanan kaplumbağalar, kısa süre sonra bu tarihi gölette bulundu. Bu keşif, çevrecilere türün kurtarılabileceği ümidini aşıladı.

Çevreciler daha sonra, ender bulunan bu kaplumbağalar için koruma alanı olarak kullanılabilecek 18 gölet tespit etti.

Hayagriva Madhav'daki gölette görevli olan Pranab Malakar, kaplumbağalara saygı duyduklarını ve onların da kendilerini besleyen insanlara bel bağladığını söyledi.

Malakar sözlerine şöyle devam etti:

Tanrı Vişnu'nun enkarnasyonu oldukları için kimse onlara zarar vermiyor. Ben burada doğup büyüdüm. Çocukluğumuzdan beri kaplumbağalarla iç içeyiz.

Öte yandan, tatlı su kaplumbağası türlerinin yarısı hala yok olma tehdidiyle karşı karşıya.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU