Bir zamanlar öğrencilerin tercihiydi… Yüksek kiralar; orta yaşlı ve çalışan bekarlarda da ev arkadaşı arayışını artırdı

Büyükşehirlerde artan kiraları tek başına ödemekte zorlanan bekarlar, çareyi öğrenciler gibi ev arkadaşı aramakta buluyor. İnternette ev arkadaşı arayanlar çoğaldı. Emlakçılar da geçmişe göre arkadaşıyla ev tutmaya çalışanların arttığını söyledi

Yüksek kiralar ev arkadaşı arayanları artırdı / Görsel: Twitter / İnstagram

Kiraların başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlerde fahiş oranlarda artması insanları farklı arayışlara sürüklüyor.

Merkezden daha uzakta, kiraların daha düşük olduğu semtlere taşınmak ilk akla gelen çözüm yollarından biri.

Bunun yanında ev arkadaşı arayışı da geçmişe göre daha da artmış vaziyette.

Aynı evde birden fazla kişi yaşayıp kira, fatura ve aidat gibi ortak ödeme özellikle öğrenciler arasında geçmişten beri yaygın bir uygulama.

Buna karşın bir işte çalışan, orta yaşlı bekar kadınlar ve erkekler daha çok tek başına yaşayıp, kendi düzenini kurmaya çalışırdı.

Ancak son dönemlerde kiralardaki artış bu kesimler arasında geliri yeterli düzeyde olmayanları ev arkadaşı aramaya daha fazla yönlendirmeye başladı.

kiralar.jpg
Artan kiralar insanların bütçelerini zorluyor / Fotoğraf: AA

 

Genellikle arkadaş çevresinden bulunuyor, ilan veren de var

İnsanlar ev arkadaşını daha güvenilir olur diye kendi çevrelerinden veya dostlarının referansıyla arıyor. Ancak yeterli çevresi olmayanlar ilan verme yolunu tercih ediyor.

Sırf bu amaçla kurulan sitelere ilanlar verenler olduğu gibi Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında ev arkadaşı aradığına dair ilan veren kişi sayısında gözle görülür bir artış var.

Örneğin evarkadaşı.com adlı sitedeki güncel verilere bakılınca, İstanbul'da 5 bin 772 kişi ev arkadaşı, bin 400 kişi de kalacak yer arıyor.

Ankara'da bin 11 kişi ev arkadaşı, 336 kişi kalacak yer arıyor. İzmir'de bin 383 kişi ev arkadaşı, 343 kişi kalacak yer ararken, Antalya'da 154 kişi ev arkadaşı, 583 kişi ise kalacak yer arayışında.

Kadınlar kadın ev arkadaşı istiyor ama erkekler için kadın ev arkadaşı da olabilir...

Kadınların verdikleri ilanlarda kadın ev arkadaşı aradıkları belirtilirken, erkekler ise ilanlarında kadın ev arkadaşı olabileceğini ekleyebiliyor.

Arkadaşıyla ev tutacaklar çoğu zaman daha fazla kira talep edilir düşüncesiyle emlakçıyla veya ev sahibiyle görüşmeye tek gidiyor.

Kira kontratı da bir kişi üzerine oluyor.

Kiraladığı evin odalarını kiralayıp işi ticarete döken de var

Ev arkadaşlarıysa çoğu zaman bir kişi tarafından ev tutulduktan sonra eve önce misafir olarak eklemleniyor.

Şayet ev sahibi yakın bir noktada değilse bu süreç daha kolay oluyor.

Çünkü bazı ev sahipleri kira kontratında adı olan kişi dışındakilerin evde oturmasına karşı çıkıyor.

Bunun nedenleri sırasında bazı kiracıların işi ticarete çevirerek tuttuğu evin odalarını kiraya vererek bazen ödediği kiradan bile fazla para kazanmaları.

Bu tür durumlar geçmişten beri görünse bile özellikle son süreçte tek başına kirayı ödeyemediği için ev arkadaşı arayanlarda artış olduğunun bir göstergesi olarak kabul ediliyor. 

nizamettin.jpeg
Nizamettin Aşa / Fotoğraf: Twitter

 

"Eskiden beri vardı son zamanlarda daha fazla yaygınlaştı"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, ev arkadaşı arama olayının geçmişte de özellikle de öğrenciler arasında olduğunu söyledi.

Son zamanlarda bu durumun yaygınlaştığını belirten Aşa, "Mantıklı bir çözüm. Yüksek kiraya karşı yük paylaşılıyor. Genellikle taşındıktan bir müddet sonra yanına bir ev arkadaşı alıyor insanlar" dedi.

hikmet.jpg
Hikmet Toraman / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Geçmişte gençlerdi şimdi orta yaşlılar da ev arkadaşı arıyor"

İstanbul'un Anadolu Yakası'nda emlakçılık yapan Hikmet Toraman da artışı doğrulayanlardan.

Geçmişte çoğunlukla öğrencilerin ya da mesleğe yeni başlayan insanların arkadaşıyla birlikte ev aradığını dile getiren Toraman, "Son zamanlarda artık orta yaşlı, tek yaşayan, çalışan erkek ve kadınlardan da arkadaşıyla birlikte ev aramaya gelen insanlar fazlalaştı. Birçok kişinin de tek gelip ev tuttuktan sonra yanına bir arkadaş aldığını duyuyoruz, görüyoruz. Çünkü kiralar çok yüksek. İnsanlar maliyetleri karşılamak için belki tek yaşamanın verdiği özgürlükten feragat ediyor" diye konuştu. 

 

çağlaüren.jpg
Öğretmen Güneş P., güvendiği arkadaşları vasıtasıyla Twitter'da ev arkadaşı bulmak için duyuru yaptı / Görsel: Twitter

 

"Maaşımdan daha fazla kira ödemek zorunda bırakılıyorum"

Güneş P., İstanbul'da yaşayan bir öğretmen. Hatay'dan İstanbul'a tayini çıktı. Devlet memuru olduğu için soyadını ve fotoğrafını paylaşmamızı istemedi. Ev arkadaşı bulabilmek için güvendiği insanlar aracılığıyla Twitter'da ilan verdi.

Öğretmen bu yola neden başvurduğunu şu sözlerle anlattı:

Geçen sene 2500-3000 lira civarında insana yaraşır düzeyde ev bulunabilir iken şu an 5000-6000 liraya bile kiralık ev bulamıyorum. Mecburen birini arıyorum. Maaşımdan daha fazla kira ödemek zorunda bırakılıyorum. Geçimimi sağlamak için ev arkadaşı arıyorum. Özellikle öğrenciler, öğretmenler ve akademisyenler zor durumda. Dün ev arkadaşı olarak 5 - 6 kişiyle görüştüm. Hepsi, 'Aslında ben tek yaşamayı tercih ediyorum ama kiralar belimi büktü' diyor. Tahmin edemeyeceğiniz kadar çok insan var. Ev arkadaşı bulmamıza rağmen ev bulamıyoruz. Çünkü ağustosta son evler tutulmuş, ev arkadaşını bulan bulmuş. Zor durumdayız. Sesimizi duyurmaya faydası olacaksa benimle aynı durumda olan konuşabilecek en az 20-30 kişiyi bulabilirim.

emre.jpg
Emre Savaş / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Merkezi semtlerde daha yaygın

Şişli'de yaşayan 44 yaşındaki Emre Savaş da ev arkadaşı alanlardan birisi.

Kiracı olarak yıllardır bekar yaşayan Savaş, nasıl ev arkadaşı aldığını şöyle dile getirdi:

Bugüne kadar ev arkadaşı almaktan kaçınıyordum. Çünkü herkesle anlaşmak ve herkese güvenmek kolay değil. Huzurumu kaçırmak istemedim. Ancak son bir yıldır çevremde ev arkadaşı olmak için çok teklif almaya başladım. İnsanlar yeni evleri tutamıyorlar ve mağdurlar. Eski kiracı olduğum için makul düzeyde ödüyorum. Sevdiğim bir polis arkadaştan da teklif gelince önce ev sahibimle paylaştım. Normal şartlarda karşı çıkabilirdi ama emniyet mensubu olmasının verdiği güvenin de etkisiyle olur verince iki odalı evimin bir odasını arkadaşımla paylaştım. Kirayı ve masrafları paylaşıyoruz. Zaten görevi nedeniyle kimi zaman o, kimi zaman ben dışarıdayız. Bir sorun olmuyor. Çevremde benzer durumda olan ev arkadaşı arayan ya da ev arkadaşıyla ev tutan çok insan var. Özellikle Şişli, Beşiktaş gibi kiraların her daim yüksek olduğu ancak iş yaşamına da yakın yerlerde zaten geçmişten beri olan bu uygulama daha da yaygınlaştı.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU