50'den fazla kanser türünü belirtiler görülmeden tespit edebilecek kan testinin denemeleri başlıyor

"Bu test, erken teşhiste çığır açabilir ve bu önemli araştırmaya öncülük etmekten heyecan duyuyoruz"

Yeni test, kandaki DNA'ya odaklanıyor (Reuters)

Britanya hükümetine bağlı Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS), yeni bir kanser testi için bugün denemelere başlıyor. Testin 50'den fazla kanser türünü semptomlar ortaya çıkmadan önce tanıyabileceği öne sürülüyor.

ABD merkezli biyoteknoloji ve ilaç şirketi Grail’in geliştirdiği, Galleri ismi verilen kan testi, kanser hücrelerinden herhangi birinin bulunup bulunmadığını belirlemek için kişinin kanındaki DNA'nın araştırılmasına dayanıyor.

Kanserlerin erken teşhisi, hastaların hayatta kalma oranlarının çarpıcı biçimde artmasını sağlıyor. Bu nedenle tıp dünyasında, erken teşhisi olanaklı kılacak kanser testlerine büyük ilgi var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzmanlara göre, kanser hastalığı en erken aşamadayken teşhis edilen bir vakanın hayatta kalma şansı, hastalığı dördüncü evredeyken tespit edilen kişilere kıyasla 5 ila 10 kat artıyor.

Grail söz konusu testin denemeleri için kasım ayında NHS’le ortaklık kurmuştu.

NHS, testin randomize denemeleri için İngiltere'de 140 bin gönüllüyü kaydetmeyi hedefliyor. Katılımcıların yarısından Galleri testi için kan alınacak. Diğer yarısı ise kontrol grubunu oluşturacak.

Britanya’nın önde gelen kurumlarından King's College London'dan kanser önleme uzmanı Prof. Dr. Peter Sasieni, "Geç evrede teşhis edilen kanser vakalarının sayısını önemli ölçüde azaltıp azaltamayacağını öğrenmek için Galleri testini dikkatle incelememiz gerekiyor" diye konuştu:

Bu test, erken teşhiste çığır açabilir ve bu önemli araştırmaya öncülük etmekten heyecan duyuyoruz.

Birleşik Krallık Sağlık Bakanı Sajid Javid de "Erken teşhis hayat kurtarabilir" dedi ve ekledi:

Bu devrim niteliğindeki yeni test, kanserleri semptomlar ortaya çıkmadan önce tespit ederek insanlara hastalığı yenmek için mümkün olan en iyi şansı verebilir.

 

Independent Türkçe, Reuters, DW

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU