Bilim insanları dinozorların "dövüş kulübünü" ortaya çıkardı

Tyrannosaurus cinsi dinozorlar, dövüş sırasında rakiplerinin yüzlerini ısırıyordu

İllüstrasyonda dinozorların birbirlerine saldırdığı anlar resmediliyor (Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi)

T-rex’lerin de aralarında yer aldığı Tyrannosaurus cinsi dinozorların ilginç bir alışkanlığı ortaya çıktı.

Yeni araştırmaya göre yaklaşık 68 milyon yıl önce yeryüzüne hükmeden bu hayvanlar, aralarında "dövüş müsabakaları" düzenliyor ve dövüş sırasında rakiplerinin yüzlerini ısırıyordu.

Kanada'da Tyrannosaur cinsine ait 200'den fazla kafatası ve çenesinden oluşan fosilleri inceleyen bilim adamları, yetişkin örneklerde birbirine çok benzeyen yara izleri buldu.

İzlerin, hayvanların yüzünde yer aldığı anlaşılırken, aynı yaştaki hayvanlarda görüldüğü de ortaya kondu. Bu izleri taşıyan hayvanlar, cinsel olgunluk evresindeydi.

Buradan hareketle araştırmacılar, bu hayvanların eş adayları için veya bir bölge üzerinde hakimiyet kurma amacıyla dövüştükleri sonucuna vardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Paleobiology isimli hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgulara göre dinozorlar, bu yaraları rakiplerini öldürmek için açmıyordu.

Aynı türün üyeleri arasındaki ölümcül olmayan bu saldırılar, hayvanlar aleminde "yaygın" olarak kabul ediyor. Uzmanlara göre bunları araştırmak, "hayvanların davranışsal ekolojisini ve üreme sistemlerini anlamak için önemli".

Kanada’daki Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi'nde görev alan, araştırmanın başyazarı Caleb Brown, 2017’de Dinosaur Provincial Park'taki kazılarda üzerinde bir dizi uzun yara izi bulunan bir üst çene kemiği keşfetmişti. Brown ve ekibi bu keşiften sonra diğer örnekleri de araştırmaya başladı.

Livescience’a konuşan Brown, sonunda bunların aynı cinsten bir başka dinozorun diş izi olduğunu anladıklarını ifade etti.

Brown ve meslektaşları, Albertosaurus, Daspletosaurus ve Gorgosaurus gibi türlerin de dahil olduğu 202 Tyrannosaurus’un kafatasını inceledi. Bu kafataslarının yüz kısmında yaklaşık 324 yara izi vardı.

"Birlikte ele alındığında bunlar, hayvanların nasıl dövüştüğünü ortaya çıkarabilir" diyen Brown, sözlerini şöyle sürdürdü:

Muhtemelen önce bir pozisyon alıyor ve birbirlerini tartıyorlardı, sonra birbirlerinin kafalarını dişlerinin arasına almaya çalışıyorlardı.

Söz konusu fosillerden yola çıkarak dinozorların cinsiyetini belirlemek neredeyse imkansız.

Bu nedenle araştırmacılar, her iki cinsiyetten bireylerin de bu dövüşlere katılıp katılmadığını bilmiyor.

 

Independent Türkçe, Livescience, Daily Mail

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU