Davutoğlu: 90’lı yılların bütün aktörleri geri geldi

“Akraba kayırmacılığı, kaynakların israf edilmesi, kibir, lüks, şatafat tekrar hortladı”

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "90’lı yılların bütün aktörleri geri geldi. 90’lı yılların korkuları geri geldi, 90’lı yılların hamasi dili geri geldi. Yolsuzluklar her yere sirayet etti” dedi.

12 Eylül darbesinin 41. yıldönümünde Diyarbakır’da bir otelde basın mensuplarıyla bir araya gelen Gelecek Partisi lideri, 12 Eylül’le ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Bugün 12 Eylül 1980 darbesinin yıldönümü. O yıllarda biz üniversite çağlarındaydık farklı görüşlere mensup gençler önce birbirleriyle çatıştırıldılar. Bir grup genç ‘bağımsız Türkiye' diyordu, bir grup genç ‘Büyük, güçlü Türkiye' diyordu, bir grup genç ‘Adil Türkiye' diyordu. Ama 70'li yılların sonrasında çok büyük acılar yaşadık arkadaşlarımızı kaybettik. Ve 12 Eylül'ün alt yapısını hazırlandıktan sonra da 12 Eylül darbesiyle ülke karanlığa gömüldü bütün özgürlükler askıya alındı, partiler kapatıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

12 Eylül’ün acılarından her kesimin nasiplendiğini, Diyarbakır Cezaevi’nin bu karanlık dönemin simgesi haline geldiğini vurgulayan Davutoğlu, “Türkiye'de demokrasiye ne zaman ket vurulmuşsa ne zaman otoriterleşme eğilimi ortaya çıkmışsa üç fay hattını istismar ederek bu otoriterleşme eğilimleri güç buldu. Birisi etnik bir fay hattı olarak Türk-Kürt diye sunulmaya çalışan bir alan, birisi Sünni-Alevi mezhebi gerilim hattı biriside laik-muhafazakar gerilim hattı” diye konuştu.

AK Parti’de görev yaptığı dönemlerde hayatın her tarafına hakim olan özgürlükçü bir hukuk anlayışıyla vatandaşların, dillerini, inançlarını, düşüncelerini özgürce yaşadıkları bir ülke ümit ederek siyaset yaptıklarını savunan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Ancak son yıllarda benimde Ak Parti'den ayrılmama teşkil edecek ve yeni bir siyasi hareketi başlatmamıza zemin olacak şekilde gelişmelerle Türkiye gittikçe otoriterleşti. 90'l yılların bütün aktörleri geri geldi, 90'lı yılların korkuları geri geldi, 90'lı yılların hamasi dili geri geldi yolsuzluklar her yere sirayet etti. Akraba kayırmacılığı, kaynakların israf edilmesi, kibir, lüks, şatafat ve 2023 yılına girerken cumhuriyetin 100 yılındaki bütün hatalar, eksiklikler, halktan kopuş elitist tavır bütün bunlar tekrar hortladı.

İşte biz Gelecek Partisini buna karşı insan onuruna dayanan ve her vatandaşın anadiline, kimliğine hiçbir şekilde reddetmeksin amasız, fakatsız saygı gösteren bir anlayışlı yolsuzluğa ve yoksullukla mücadeleden yeni bir ekonomi ve temiz siyaset anlayışıyla Gelecek Partisini kurduk ve iki yıl içerisinde bütün baskılara rağmen çok ciddi mesafeler aldık.

 

Independent Türkçe, Sözcü

DAHA FAZLA HABER OKU