İVME Paketi’den sonra Ekonomi Değer Kredisi: 12 banka, KOBİ’lere 25 milyar lira verecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve 12 bankanın katılımıyla KOBİ ve işletmeler için 25 milyar liralık yeni kredi sağlanacak. Kredi paketi enflasyona endeksli olacak

Fotoğraf: AA

Hazine ve Maliye Bakanlığı garantisi ve 12 bankanın katılımıyla KOBİ ve işletmeler için 25 milyar liralık yeni kredi sağlanacak.

"Ekonomi Değer Kredisi" ismiyle açıklanan yeni kredi paketiyle işletmelere 5 milyon ila 50 milyon TL arasında kredi kullandırılacak. Azami kefalet ise 20 milyon lira olacak.

Ekonomi Değer Kredisi için, istihdam ve üretimin artırılmasında önemli role sahip KOBİ ve KOBİ dışı tüm işletmeler kapsama alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çeşitli bankaların katıldığı paketin en önemli amacı işletmelerin üzerindeki finansman yükünü hafifletmek olacak. Paket, Hazine Destekli Kefalet Sistemi çerçevesinde Kredi Garanti Fonu (KGF) teminatlı olacak. 

Ziraat Bankası, İş Bankası, Halkbank, Garanti BBVA, Yapı ve Kredi Bankası, Vakıfbank, Akbank, QNB Finansbank, Denizbank, TEB, Şekerbank, Eximbank bankaları bu programa katılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 23 Mayıs’ta açıkladığı İVME (İleri Verimli Milli Endüstri Paketi) Finansman Paketi kapsamında hammadde, makine-teçhizat ve tarım sektörlerine üç kamu bankası aracılığıyla toplam 30 milyar liralık finansman sağlanacağını duyurulmuştu. 

Kredi miktarı ne kadar olacak? 

Bankaların sunacağı kredi enflasyona endeksli değişken faizli olacak. Böylece, yaz ayıyla birlikte düşmesi beklenen enflasyon oranları doğrultusunda, firmaların finansman maliyetlerinin azalması öngörülüyor. 

Paket kapsamında Türk Lirası nakit kredilerde faiz ve vade koşulları ise şöyle olacak:

6 ay anapara ödemesiz toplam 36 ay vadeli krediler için TÜFE+4

6 ay anapara ödemesiz toplam 48 ay vadeli krediler için ise TÜFE+4,5.

Faiz oranı hesaplanırken kredi kullanım tarihindeki yıllık TÜFE oranı baz alınacak ve kullanım tarihinden itibaren 6 ayda bir güncellenecek.

Ekonomi Değer Kredi Paketi ile firma bazında ciroya göre 5 milyon lira ile 50 milyon lira arasında değişen tutarlarda kredi kullandırılacak. 

Bu kapsamda, reel sektöre toplam 25 milyar lira tutarında finansman imkanı sağlanacak.

Ekonomi Değer Kredisi Paketi’nin Toplam Azami Hazine Destekli Kefaleti 20 milyar TL olacak. 

Toplam kefalet limitinin 8 milyar liralık kısmının 0 ile 125 milyon Türk Lirası ciro aralığındaki işletmelere; 12 milyar liralık kısmının ise cirosu 125 milyon Türk Lirası üstündeki işletmelere tahsisi öngörülüyor.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU