Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi: Memur maaşının 3'te 2'si kira ve gıdaya gidiyor

Türkiye Kamu-Sen, Araştırma Geliştirme Merkezi, ağustos ayının asgari geçim endeksini yayımladı. Verilere göre, 5 bin 212 lira ücret alan bir memur, maaşının yüzde 65'ini gıda ve kira harcamalarına ayırmak zorunda kalıyor

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, ağustos ayının asgari geçim endeksini yayımladı / Fotoğraf: AA

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi, ağustos ayının asgari geçim endeksini yayımladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ağustos 2021 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 4 bin 352 lira olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 9 bin 095 lira olarak belirlendi.

Çalışan tek kişinin açlık sınırı 3 bin 390 lira oldu

Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi bir önceki aya göre yüzde 1,62 oranında artış gösterdi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre  yüzde 1,23 oranında yükseldi ve 3 bin 390 lira olarak hesaplandı. 

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise Ağustos ayında 3 bin 389 lira olarak tahmin edildi.

aclik.jpg
Tablo: kamusen.org.tr

 

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ağustos 2021 verilerine göre günlük 72,757 lira olduğu belirlendi.

Kira gideri ortalama maaşın yaklaşık 4'te 1'i

Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 2 bin 182 lira olmdu. Ağustos 2021 itibari ile ortalama 5 bin 212 lira TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 41,88'ini oluşturuyor.  

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 1. 206 lira olarak belirlenen kira gideri ise Ağustos 2021 ortalama maaşının yüzde 23,14'üne denk geliyor. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 65,02'sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı.

Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Ağustos 2021 maaşından geriye yalnızca 1.823 lira kalıyor.

gecim.jpg
Tablo: kamusen.org.tr

 

Kahveci: Enflasyon yükselmeye, maaşlar erimeye devam ediyor

Ar-ge Merkezi’nin verilerini değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde son ana kadar kamu çalışanlarının lehine karar çıkması için mücadele ettiklerini ve "Hesaplaşma yoksa helalleşme de yok" diyerek taleplerini karşılamaktan uzak teklife karşı masadan kalktıklarını hatırlatarak, "Sürece katkı sağlamak için bilgimizi, tecrübemizi, örgütlü gücümüzü son dakikaya kadar kullandık, ilgilileri uyarma vazifemizi yerine getirdik. Ancak gördükki, gelinen nokta bir arpa boyu yol kat etmekten çok uzak" dedi.

Yapılan araştırma ile enflasyonun yükselmeye, maaşların ise erimeye devam ettiğinin bir kez daha görüldüğünü kaydeden Kahveci, "Gelirinin üçte ikisini sadece gıda ve barınma giderlerine harcayan çalışanlarımızın, maaşlarından geriye kalan ile hangi harcamayı yapabileceği tam bir muamma. Ayrıca eylül ayı okulların açıldığı, masrafların katlanarak arttığı bir dönem olduğu da unutulmamalıdır. Okul malzemelerinde de hissedilir derecede artış söz konusu. Kurşun kaleminden, kitabına; çantasından kıyafetine kadar fiyatlar artık el yakmaktan da öte durumda. Hal böyle iken, kamu çalışanları maaşından kalan yaklaşık 1.800 TL ile okul masraflarını karşılayabilmeleri mümkün müdür?" diye konuştu.

"Taleplerimizden vazgeçmiş değiliz"

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına göre 2013 yılından bu yana kamu çalışanlarının sadece 2 yıl enflasyon üzerinde zam aldığını ve sadece bu yılki erimenin yüzde 3’ü bulduğunu kaydeden Önder Kahveci, "Seyyanen zam ve refah payı konusunda ısrarcı olmamızın en önemli nedeni de bu kayıplar idi. Bu gerçeklerden çok uzak bir toplu sözleşmeye imza atmak kamu çalışanları açısından kabul edilebilir değildir. Türkiye Kamu-Sen olarak taleplerimizden vazgeçmiş değiliz. Refah payı, seyyanen zam, vergi dilimleri, bayram ikramiyesinin verilmesi başta olmak üzere sorunlarımıza adil çözüm buluncaya, taleplerimiz hayata geçene kadar var gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU