Sudan'da sivil itaatsizlik eylemleri sona erdi, eylemciler ile Askeri Geçiş Konseyi yeniden müzakerelere başlayacak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karışıklığın hakim olduğu ülkede son dönemdeki şiddet olaylarını kınadı

Sudan'da eylemciler "Ekmek zammına hayır" sloganıyla protestoya başlamıştı / Fotoğraf: AFP

Sudan'da "sivil hükümet" talebiyle darbe ile yönetime gelen Askeri Geçiş Konseyi'ni (AGK) protesto eden eylemcilere liderlik eden gruplar pazar günü başlatılan "sivil itaatsizlik" hareketine son verme konusunda generallerle anlaştı. 

Protestocular ile Askeri Geçiş Konseyi arasındaki temaslara aracılık yapan Mahmut Drir, " 'Özgürlük ve Değişim için Birlik' sivil itaatsizlik eylemlerini bitirme konusunda yönetim ile anlaştı" dedi.

İki taraf yeniden müzakerelere başlayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak görüşmelere nerede ve hangi şartlarda başlanacağı konusunda herhangi bir detay paylaşılmadı.

Ülkede 25 Mayıs’ta Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDGB) ile yapılan toplantını sonrası AGK sözcüsü, temel ilkeler üzerinde anlaşıldığını duyurmuş, 3 Haziran Pazartesi günü askeri cuntaya bağlı askerler çeşitli kamu binaları önünde eylem yapan protestoculara ateş açarak 100'den fazla kişinin ölümüne neden olmuştu. 

Avrupa Birliği ve Afrika Birliği'nin de kınadığı olay sonrası AGK ölü sayısının gerçeği yansıtmadığını söylemişti.

Ülkede genel grev

Sudan'da yönetimi sivillere devretmesi için AGK'ye baskı amacıyla, muhalif Sudan Meslek Odaları'nın çağrısıyla genel greve gidildi.

 

20190609_2_36806238_45160790.jpg
Grev kararı sonrası ülkede sokaklar boşaldı, hayat durdu / Fotoğraf: AA

 

Grev nedeniyle başkent Hartum'daki birçok iş yerlerinin kapalı olduğu ve caddelerdeki hareketliliğin büyük ölçüde azaldığı görüldü.

BM'den kınama

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden (BMGK), yapılan yazılı açıklamada, “BMGK üyeleri Sudan’da son dönemde yaşanan şiddet olaylarını şiddetle kınadı ve sivillerin hayatını kaybetmesi ve yaralanması konusundaki üzüntüsünü ifade etti” ifadesi kullanıldı.

BMGK’ye üye ülkelerin Sudan’da sivillere yönelik şiddetin bir an önce durdurulması çağrısı yaptığının altı çizilen açıklamada, Konsey üyelerinin insan haklarına saygı duyulmasının, sivillerin korunmasının, sorumlulardan hesap sorulmasının ve adaletin sağlanmasının önemini vurguladığı aktarıldı.

Açıklamada, BMGK’nin Sudan’daki Askeri Geçiş Konseyi’nin olayları araştırma açıklamasını not aldığına dikkat çekilerek Konsey’in BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i Sudan konusunda bölgesel ve uluslararası çabalarını sürdürmesi konusunda desteklediği vurgulandı.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU