AİHM, MİT’in Moldova ile ortak FETÖ operasyonu için hak ihlali kararı verdi

AİHM, Moldova’da MİT’in ortak operasyonuyla Türkiye’ye sınır dışı edilen 5 kişinin başvurusunda hak ihlaline ve her bir başvurucu için 25 bin euro manevi tazminata hükmetti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Moldova gizli servisi ve MİT’in ortak operasyonuyla Türkiye’ye sınır dışı edilen FETÖ şüphelisi 5 kişinin bireysel başvurusunda hak ihlali kararı verdi. Yüksek Mahkeme Moldova'nın her isim için ayrı ayrı 25 bin euro manevi tazminat ödemesine de hükmetti. AİHM kararında olayın geçmişiyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

Başvuranlar Yasin Özdil, Müjdat Çelebi, Rıza Doğan, Sedat Hasan Karacaoğlu ve Mehmet Feridun Tufekçi'nin Moldova'da Orizont adlı bir okul zincirinde ortaokul öğretmenleri olarak görev yapıyordu. Türkiye’deki 15 Temmuz 2016 tarihli askeri darbe sonrası başlatılan FETÖ soruşturmaları sırasında Türkiye'nin Moldova Büyükelçiliği, Orizont okullar zincirinda yönetici ve çalışanların da FETÖ ile bağlantılı oldukları yönünde hükümeti bilgilendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mart 2018'de, Kişinev merkezli Orizont okulunun müdürü, Türkiye'nin başvurusu üzerine, FETÖ'yü destekleme suçlaması ile Moldova gizli servisi tarafından tutuklanıp sorgulandı. Aynı okuldan başvurucu 5 öğretmen de Moldova’ya iltica başvurusu yaptı. Eylül 2018’de, Moldova ve Türk servislerinin ortak operasyonuyla, başvurucu 5 ismin de bulunduğu, Orizont okulları öğretmenleri 7 kişi özel olarak kiralanmış bir uçakla Türkiye'ye sınır dışı edildi.

Sığınma talepleri reddedildi, ülkeye girişleri 5 yıl yasaklandı

Sonraki süreçte sığınma talepleri reddedilen ve 5 yıl boyunca Moldova’ya girişleri yasaklanan, Türkiye'de tutuklu 5 kişi AİHM'e başvurdu. Başvurucular Moldova hükümetinin sınır dışı kararında kendilerine seçim hakkı vermediğini ve yasadışı bir operasyonla ülke dışına çıkarıldıklarını öne sürdüler.

AİHM dün bu başvuruyu karara bağladı. Başvurucuların "kasıtlı olarak" Türk makamlarına teslim edildiği belirtilen kararda, Moldova ve Türk gizli servislerinin Eylül 2018'de gerçekleştirilen operasyonunun önceden ve iyi hazırlandığına vurgu yapıldı. Kararda "Başvuranları bu şekilde özgürlüklerinden mahrum bırakmak, Moldova topraklarından Türkiye'ye, Moldova yasalarına ve uluslararası yasalara göre sunulan tüm garantileri dışlayan yasadışı transferi AİHS 5’in ihlalidir" denildi, şu hüküm kuruldu:

"Başvuranlar Moldova toplumuna entegre olduğundan, orada aile yaşamı geçirdiğinden, AİHM, Moldova'dan dışlanmasının özel hayatlarını ve aile yaşamlarını radikal biçimde bozduğunu değerlendirdi. Bu zorla devir işleminin yeterli bir yasal temeli bulunmadığı için, AİHS 8. maddenin 2. Fıkrasına aykırılık var. İç hukuka aykırı şekilde kovulduktan sonraya kadar istenmediklerini bildiren kararlar alınmadı. Başvuranlar, yetkili makamlar üzerindeki keyfiliklere karşı minimum koruma derecesine sahip olmadıklarından, AİHM, özel ve aile yaşamlarına müdahalenin yasaya uygun olmadığı sonucuna varmıştır. Buna göre 8. maddenin ihlal edildiğine karar vermiştir."

AİHM, başvuruyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) güvenlik ve özgürlük hakkıyla ilgili 5. maddesiyle, aile ve özel yaşamla ilgili 8. maddesinin Moldova tarafından ihlal edildiğine hükmetti. Adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. madde yönünden başvuruyu kabul etmeyen mahkeme, Moldova Cumhuriyeti'nin her bir başvurucu için 25 bin euro manevi tazminat ödemesine de karar verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU