Merkez Bankası faiz oranını değiştirmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, son üç Para Politikası Kurulu toplantısında olduğu gibi faizlerde değişikliğe gitmedi ve yüzde 24 seviyesinde tuttu

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayı Para Politikası Kurulu Toplantısı sonrası faiz kararını açıkladı. 

Buna göre, Banka’nın politika faizi, piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 24 seviyesinde tutuldu. TCMB, 16 Ocak, 6 Mart ve 25 Nisan toplantılarında da faiz oranını bu seviyede tutmuştu. 

Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 24 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin devam ettiğini göstermektedir. Dış talep nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyet yavaş bir seyir izlemektedir. Cari dengedeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.  

İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılaştırmanın etkileri enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Bununla birlikte Kurul, fiyatlama davranışlarına dair riskleri sınırlamak ve enflasyonun düşüş sürecini hızlandırmak amacıyla sıkı parasal duruşun korunmasına karar vermiştir.  

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek, parasal duruş enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirlenecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Ekonomistler "Değişiklik olmaz" demişti 

Reuters’ın 16 kurumun katılımı ile gerçekleştirdiği ankette 14 katılımcı politika faizinin yüzde 24 seviyesinde sabit tutulmasını bekliyordu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin 21 kurumun katıldığı anketine göre ise katılımcı kurumlardan yalnızca üçü 50 - 150 baz puan arasında faiz indirimi öngörüyordu. 

Anadolu Ajansı Finans Masası’nın anket düzenlediği 20 ekonomistten 16’sı politika faizinde herhangi bir değişiklik beklemezken, 4 ekonomist indirim olacağını tahmin ediyordu. 

İki ay önce piyasanın aklını karıştıran açıklama 

Merkez Bankası’nın 25 Nisan’da açıkladığı son faiz kararının metninde yaptığı bir değişiklik, 12 Haziran’daki toplantıda faiz indirimine gidilebileceği şeklinde yorumlanmıştı. 

TCMB, 6 Mart kararı sonrası yayınladığı metninde yer verdiği, ““Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları, para politikası kararlarının gecikmeli etkileri, maliye politikasının dengelenme sürecine vereceği katkı izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir” açıklamasını 25 Nisan metninden çıkartmıştı. 

30 Nisan’da düzenlen Enflasyon Raporu Toplantısı’nda Merkez Bankası Murat Çetinkaya’ya bu değişikliğin nedeni soruldu. Çetinkaya ise şöyle yanıtladı: 

“Biz ‘ilave sıkılaştırma’ ifadesini çıkartarak şunu söylüyoruz: Enflasyonun hedeflerden uzaklaştığı dönemlerde bizim projeksiyonlarımız ve tahmin patikamız bir anlamda “ara hedef” haline gelir. Biz burada daha dönemsel bir ifadeyi çıkartıp daha yapısal bir duruşu vurguluyoruz.” 

“Risklere vurgumuz devam ediyor” diyen Çetinkaya, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanıncaya kadar sıkı duruşun korunacağını söyledi. 

Merkez Bankası’nın faiz kararı neden önemli? 

Politika faizi, en basit şekliyle TCMB’nin bankalara borç para verirken bankalardan aldığı faiz şeklinde ifade edilebilir.

Merkez Bankası’nın kullandığı bu faiz, banka müşterilerinden kredi çekenlerin de vadeli mevduat hesabı açanın da ödeyeceği faiz oranını etkiliyor. 

Borcun yüksek olduğu bir ortamda, faizin artması durumunda krediyle borçlananların yükü de artıyor. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU