Etiyopya'da etnik kıyım yapıldığı öne sürüldü: "Tigraylılar kapı kapı aranıyor"

Tanıklardan biri, Tigray halkına "merhamet edilmediğini" söyledi

(AFP)

Etiyopya'da savaştan harap olan Tigray bölgesinin bazı kısımlarını işgal eden askerlerin, toplama kamplarına atılan ve kalabalıklar halinde katledilen yerli halkı etnik kıyımdan geçirdiği aktarıldı.

The Daily Telegraph'a göre, ülkenin kuzeyindeki Eritre sınırına yakın Himora kentindeki tanıklar, Amhara eyaletinden askerlerin etnik bakımdan Tigraylı olanlar için "kapı kapı" arama yaptığını ve binlerce bölge sakininin zorla derme çatma gözaltı merkezlerine götürüldüğünü söyledi.

Kıyım faaliyetinin temmuzda, gazetenin alıntıladığı bir görgü tanığının söylediğine göre işgalci askerlerin "şehirdeki tüm Tigray sakinlerini yok etme" kararı almasının ardından başladığı bildirildi.

Telegraph'a konuşan bir başka kişi "Eğer kimliğinizde Tigraylı olduğunuz yazıyorsa merhamet görmüyorsunuz" dedi.

Bu, Etiyopya'daki iç savaşta sivillere yönelik gerçekleştirilen vahşi saldırılara dair gelen haberlerden yalnızca en günceli. Çatışma, geçen yıl Başbakan Abiy Ahmed'in Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ni (TPLF) ezmek amacıyla bölgeye asker göndermesiyle başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Onlarca yıl süren nüfuzunun ardından TPLF, Abiy'in 2018'de başbakan olmasının ardından hükümetteki gücünün azaldığını görmüştü. Abiy, koronavirüs pandemisi sırasında seçimleri iptal edince örgüt, kendi seçimlerini düzenlemeden önce Addis Ababa'daki temsilcilerini tamamen geri çekmişti.

Abiy'in zaferinden beri içten içe tırmanın gerilimler, tarafların birbirini gayrimeşru kabul etmesiyle topyekun savaşa dönüşmüştü.

Mart ayında BM'nin insan hakları ofisi, Tigray'daki Aksum kenti ve Dengelat köyünde Abiy'in müttefiki olan Eritreli askerlerin sorumlu tutulduğu toplu katliam haberlerini teyit ettiğini söylemişti.

Geçen haftaysa birkaç görgü tanığı Associated Press'e Tigray güçlerinin Amhara eyaletindeki bir hastaneye ve ibadet alanına ağır silahların da kullanıldığı bir saldırı gerçekleştirdiğini gördüklerini söyledi. Haber ajansının bildirdiği üzere sivilleri öldürdüler ve ilaçları yağmaladılar.

ABD'li yetkililer, Tigraylı savaşçıların "depoları ve kamyonları yağmaladığını ve gittikleri her köyde büyük yıkıma yol açtığını" söylüyor.

On binlerce Etiyopyalı ülke içinde yerinden edildi veya savaş nedeniyle sınırdan Sudan'a kaçmak zorunda kaldı.

The Independent, Himora'dan gelen haberler hakkında yorum almak için Abiy'in ofisiyle ve daha fazla bilgi için de BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in ofisiyle temasa geçti.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı'nın Twitter hesabı, pazar günü geç saatlerde şöyle bir gönderi paylaştı:

TLPF ajanları, saygın olarak kabul edilen uluslararası basın kuruluşlarına yalan haberlerin verildiği yeni bir yalan ithamlar dalgası başlattı.

Sadece TPLF ajanlarının ifadesine dayanarak ve neden sonuç gösteren kesin gerçekler olmadan yapılan haberler hakikat kabul edilemez.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU