Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü: Dünya genelinde 152 milyon, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon çocuk işçi var

ILO verilerine göre yaklaşık 73 milyon çocuk da tehlikeli işlerde çalıştırılıyor

Fotoğraf: Pixabay

Bugün 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre dünyada 152 milyon çocuk işçi bulunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre ise bu sayının 2 milyonunu Türkiye’deki çocuk işçiler oluşturuyor.

ILO: 73 milyon çocuk tehlikeli işlerde çalıştırılıyor

ILO verilerine göre 88 milyonu erkek, 64 milyonu kız çocuk olmak üzere dünya genelinde 152 milyon çocuk işçi bulunuyor. Bu çocukların 73 milyonu tehlikeli işlerde çalıştırılıyor.

Dünya genelindeki çocuk işçilerin yaklaşık yarısı (72 milyon 100 bin) Afrika'da.

Çocuk işçiler pek çok alanda çalışmak zorunda bırakılsa da ağırlık yüzde 71 ile tarım sektöründe.

 

Çocuk işçi Pixabay.jpg
Fotoğraf: Pixabay

 

Dünyada 73 milyon çocuğun tehlikeli çalışma koşullarıyla karşı karşıya bulunduğu veya emek istismarına maruz kaldıkları belirtiliyor.

Her 10 çocuktan biri çalışmak zorunda

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ile ILO verileri örtüşüyor. Zira 2 kuruluş da dünya genelinde her 10 çocuktan birinin çalıştığına işaret ediyor. Afrika ve Asya, bu oranın en yüksek olduğu yerler.

TÜİK: Çocuk işçi sayısı arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 verilerine göre 15-17 yaş grubundaki çocuk işçi oranı yüzde 20,3’ten 21,1’e yükseldi. Bu oran çocuk işçi sayısının bir yılda 7 bin arttığını gösteriyor.

Nisan ayı verilere göre Türkiye’de 2 milyona yakın çocuk işçi bulunuyor. Her 10 çocuktan 8’i güvencesiz çalışıyor. Her 3 çocuktan biri ısınma ve beslenme ihtiyacının yeterli karşılanamadığı ailelerde yaşıyor.

İSİG: Türkiye'de 2 milyonun üzerinde çocuk işçi var

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin 2018 verilerine göre ise Türkiye'de resmi olmayan rakamlara göre 2 milyonun üzerinde çocuk işçi bulunuyor.

İSİG Meclisi, Türkiye'de 2013 yılı ile 2018 yılının ilk 5 ayına kadar "toplam 319 çocuk işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini", bunların 29'unun mülteci/göçmen çocukları olduğunu ifade ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, "Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı" hazırlamış ve 2018 yılını "Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Yılı" ilan etmişti.

Dünya liderleri tarafından 2015'te kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, çocuk emeğinin 2025'te ortadan kaldırılmasını kapsayacak şekilde genişletilmişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU