Türkiye, 2022 Dünya Kupası yolunda ağır yara aldı... Tekin: Oyun anlamında aşağı gidişi ve son olarak dibe vuruşu gördük

Lider çıktığı maçta Hollanda'ya tarihi farkla yenilen Türkiye, üçüncü sıraya gerileyerek gruptan çıkma şansını zora soktu. Teknik direktör ve spor yorumcusu Metin Tekin, Türkiye'deki düşüşün nedenlerini Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Türkiye, 2022 Dünya Kupası Elemeleri'nde Hollanda'ya yenilerek liderliği rakibine kaptırdı / Fotoğraf: AA

Türkiye A Milli Erkek Futbol Takımı, 2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu'ndaki altıncı maçında deplasmanda Hollanda'ya 6-1 yenilerek büyük bir kayıp yaşadı.

Amsterdam'daki Johan Cruijff Arena'da oynanan müsabakaya lider çıkan Türkiye, ikinci sıradaki rakibi karşısında tarihi hezimete uğradı.

Ay-yıldızlılar, gruptaki diğer rakibi Norveç'in de Cebelitarık'ı mağlup etmesiyle üçüncü sıraya kadar geriledi.

Öte yandan ay-yıldızlılar, 17 Ekim 1990'da İrlanda ile oynadığı Avrupa Şampiyonası Eleme Grubu mücadelesinin ardından 31 yıl sonra ilk defa bir maçı 5 farkla kaybetti.

Alınan tarihi hezimetin ardından eleştirilerin odağında bulunan teknik direktör Şenol Güneş, "Burada tek sorumlu benim, seçimleri yapan benim, başarısızlık da benimdir" açıklamasında bulundu.

Grubunda 11 puanda kalan Türkiye, kalan maçlarda liderlik şansını yeniden zorlayacak veya play-off'lara kalma mücadelesi verecek. 

Türkiye, 2022 Dünya Kupası yolunda yedinci karşılaşmasını 8 Ekim'de İstanbul'da Norveç ile oynayacak. Hollanda ise aynı gün Letonya'ya konuk olacak.

 

TR-Hol-AA (4).jpeg
Hakan Çalhanoğlu - Burak Yılmaz / Fotoğraf: AA

 

EURO 2020 Elemeleri'nden sonra düşüş başladı

2020 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2020) Elemeleri'ne Şenol Güneş yönetiminde başlayan ay-yıldızlılar, Fransa ve İzlanda ile liderlik mücadelesi verdiği H Grubu'nda oynadığı 10 maçta 7 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet alarak ikinci oldu ve finallere katılmaya hak kazandı.

Grubundaki maçlarda sadece İzlanda'ya yenilen A Milli Takım, oynadığı futbol ve sahadaki mücadelesiyle "altın jenerasyon"un yakalandığını ve gelecek için umut veren bir serüvene başladığının sinyallerini verdi.

EURO 2020 Elemeleri'nde 18 kez fileleri havalandıran, kalesinde ise sadece 3 gol görerek "Türk Duvarı" lakabıyla anılan ay-yıldızlılar, takip eden süreçte başarısızlıklarla dolu bir karne bıraktı.

Son olarak UEFA Uluslar B Ligi'nde Macaristan, Sırbistan, Rusya ile mücadele eden ve grup liderliği parolasıyla yola çıkan Türkiye, oynadığı 6 maçta 3 beraberlik, 2 mağlubiyet ve 1 galibiyet alarak beklentilerin altında kaldı ve C Ligi'ne geriledi.

 

TR-Hol-AA (3).jpeg
Merih Demiral / Fotoğraf: AA

 

Hollanda ve Norveç galibiyeti 2022 Dünya Kupası için umut verdi

Uluslar Ligi sonrası 2022 Dünya Kupası Elemeleri'ne hazırlanan ay-yıldızlılar, G Grubu'ndaki ilk maçında Hollanda'yı 4-2, Norveç'i de 3-0 mağlup ederek turnuvaya iyi bir başlangıç yaptı. Üçüncü hafta karşılaşmasında Letonya'yı konuk eden Türkiye, önde götürdüğü müsabakadan 3-3'lük beraberlikle ayrılarak grubundaki ilk puan kaybını yaşadı.

Elemeler sonrası haziran ayında EURO 2020 finallerine büyük umutlarla katılan Türkiye, turnuvanın en başarısız takımı oldu. 

İtalya'ya 3-0, Galler'e 2-0 ve İsviçre'ye 3-1 yenilerek turnuvaya puansız veda eden Güneş'in öğrencileri, eksi 7 averajla bitirdiği turnuvada varlık gösteremedi.

EURO 2020 sonrasındaki ilk resmi maçında Karadağ'ı konuk eden ay-yıldızlılar, 2-0 önde olduğu müsabakayı bu kez 2-2 tamamladı ve oynadığı son beş resmi maçta galibiyet elde edemedi. 

Karadağ maçının ardından grubun zayıf takımlarından Cebelitarık'a konuk olan Türkiye, rakibini 3-0 mağlup ederek moral depolasa da oynadığı oyun gelecek adına ümit vermedi.

Hollanda maçında 11 puanla lider olarak çıkan milliler, rakibine 6-1 mağlup olarak hem liderliği kaptırdı hem de gruptan çıkma adına önemli bir avantajı yitirerek üçüncü sıraya kadar geriledi.

 

Metin Tekin-Twitter.jpg
Metin Tekin / Fotoğraf: Twitter

 

"Oyun anlamında git gide aşağı gidiş ve son olarak dibe vuruş yaşandı"

Eski milli futbolcu, teknik direktör ve spor yorumcusu Metin Tekin, ay-yıldızlılardaki düşüşün nedenlerini Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Türkiye'nin Hollanda karşısında aldığı ağır yenilginin tek maç olarak değerlendirilmemesi gerektiğine değinen Tekin, bunun bir süreç olduğunu belirterek, "Avrupa Şampiyonası finallerinden başlayan bir süreç bu. Oyun anlamında git gide aşağı gidiş ve son olarak dibe vuruş. Sadece Hollanda maçına bakmadan bir süreç olarak değerlendirmek lazım" dedi. 

Türk Milli Takımı'nın sergilediği performansı "inişli-çıkışlı" olarak niteleyen Tekin, "Form dalgalanmaları normal karşılanabilir ama bu kadar keskin olmamalıydı. EURO 2020 Elemeleri'nde Fransa karşısındaki oyun veya 2022 Dünya Kupası Elemeleri'ndeki başlangıcımızda oyuncu odaklı performanslarda bunları yaşarsınız. Belki Fransa maçında plandan bahsedebiliriz fakat EURO 2020 finalleri ve sonraki süreçte bir oyun planından, oyun gerçekliğinden söz etmek mümkün değil. Sadece oyuncu odaklı bu tip yarışmalarda bunları yaşama şansınız var. O yüzden oturtulamayan bir sistem, oluşturulamayan ve anlaşılamayan bir oyun yapısı vardı" diye konuştu.

"'Sorumluluğu üzerime alıyorum' demek önemli olabilir ama bunun gereğini yapmak daha değerlidir" 

Maç sonu teknik direktör Şenol Güneş ve oyuncuların yaptığı açıklamalara da değinen Tekin, eleştirilerle ilgili şunları kaydetti:

Anlaşılamayan, oturtulamayan oyunu teknik direktörde arayacaksınız, sonuçta bu işin yönetmeni. Nasıl birtakım başarılarda payeyi oraya yıkıyorsak bunu da öyle yapmalıyız. Kaldı ki ben oyuncu profili eksikliği olarak görmüyorum, oyun eksikliği var diyorum. 'Sorumluluğu üzerime alıyorum' demek değerli olabilir ama bunun gereğini yapmak daha değerlidir. 

 

TR-Hol-AA (2).jpeg
Çağlar Söyüncü, karşılaşmanın ilk yarısında gördüğü kartlar nedeniyle oyun dışında kaldı / Fotoğraf: AA

 

"Milli Takım kadrosunun oturmuş bir yapısı vardır, haftanın en iyi oyuncusu seçilmez"

Tekin, medyada yer alan "Milli Takım yıprandı, oyuncular değişmeli" yönündeki eleştirilerle ilgili "Milli Takım kadrosu haftanın karması gibi yapılamaz" diyerek, şu yanıtı verdi:

Milli Takım kadrosunun oturmuş bir yapısı vardır, haftanın en iyi oyuncusu seçilmez. Geçmiş bir başarı grafiği vardır ve seçim ona göre yapılır. Tabii ki 1-2 değişiklik yapılabilir ancak bizim oyuncu portföyümüz budur. Ve çok da değerli bir portföyümüz var bunu da söylemek lazım. Böyle oyuncuları çok kolay bulamazsınız, o değişimler çok kolay değildir. Milli takımın kendi içinde bir dinamiği vardır. Uluslararası oyuncular bulmak çok kolay değildir. Majör milli takımlara bakın. Kadro değişimlerini görmezsiniz.  

 "Bu süreci Şenol Hoca ile geçirebilirsiniz ancak devam etmenin riskini de almak zorundasınız"

Olası bir teknik direktör değişikliği konusunda Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun işinin kolay olmayacağını aktaran Tekin, "Federasyon yönetim kurulundasınız. 20-25 gün sonra iki maç daha var. Teknik adam değişikliğine gider misiniz, gitmez misiniz? Planınız var mıdır, yok mudur? Bunlar çok kolay kararlar değil. Bu süreci Şenol Hoca ile geçirebilirsiniz ancak Şenol Hoca ile devam etmenin riskini de almak zorundasınız. Hakikaten TFF için zor bir karar olacak" şeklinde görüş belirtti.

Mevcut tabloda Türkiye'nin G Grubu'ndaki şansını da değerlendiren Tekin, sözlerini şöyle noktaladı:

Gruptan çıkma şansımız tabii ki var. Çok şanslı şekillerde gruplardan birçok kez çıktığımızı geçmişte gördük. Şansımız devam ediyor. Burada eleştirilecek olan şu: elinizdeki oyuncu portföyüne uygun bir oyun oynayabiliyor musunuz? O etkide bir oyun oynayabiliyor musunuz? Bence bakılması gereken bu. Biraz daha metodik teknik adamlara ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU