ABD'li ekonomist: Asgari ücret, üretkenlikle beraber artsaydı saatlik 26 dolar olurdu

10 yıldan uzun süredir durgun seyreden gelirler sonrası sadece 20 eyalet 7,25 dolarlık asgari ücreti koruyor

Dean Baker, mavi yakalı işçilerin servet artışından faydalanamadığını söylüyor (Reuters)

Maaşların yaşam maliyetinin gerisinde kaldığı uyarısında bulunan bir ekonomist, üretkenlik takip edilseydi ABD'deki asgari ücretin saatte 26 dolar (yaklaşık 215 TL) olacağını söyledi.

İlk kez 1938'de uygulamaya konan zorunlu federal asgari ücret, ilk 30 yıl boyunca enflasyona paralel olarak yükselmesine rağmen, 12 yıl önce saatlik 7,25 ABD Doları (yaklaşık 60 TL) olarak belirlendiğinden beri artmadı.

Sol eğilimli Ekonomi ve Politika Araştırmaları Merkezi'nin kıdemli ekonomisti Dean Baker, yakın tarihli bir blog yazısında, ücretin üretkenlikle beraber artması halinde saatlik 26 dolar olacağını savundu.

Baker, "Bu kulağa epey çılgınca gelebilir fakat ücretler, değer bakımından 1968'de zirve yaptığından bu yana üretkenlik artışına ayak uydursaydı, bugün asgari ücret kabaca bu olacaktı" diye yazıyor. Ekonomist, Amerikalıların aldığı asgari ücretin enflasyon temel alındığında muhtemelen düz bir hat izlediğini veya düştüğünü öne sürüyor.

Yazının devamında saatlik 26 dolar tutarı potansiyel kitlesel işsizliğe yol açabilecek bir "düşünce deneyi" olarak nitelese de Baker, "asgari ücretin üretkenlik artışını takip etmesinin çılgın bir fikir olmadığını" da sözlerine ekliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Asgari ücret bağlamında üretkenlik, bir işçinin bir saatte ürettiği geliri ifade ediyor.

Baker son yıllarda CEO'ların ve beyaz yakalı çalışanların, servet ve kârdan daha büyük paylar aldığını, daha düşük ücretlilerle mavi yakalı işçilerin bundan yararlanamadığını açıkladı.

Senatörler Bernie Sanders ve Elizabeth Warren gibi Demokrat yasa koyucular, saatlik 10 dolar (yaklaşık 85 TL) tutarında daha yüksek bir asgari ücret uygulanması çağrısında bulunurken, Kovid pandemisi süresince düşük ücretli işçilerin maruz kaldığı ilave tehlikelere karşın Cumhuriyetçiler bu teklife direniyor.

Bununla birlikte sadece 20 eyalet saatlik 7,50 dolar asgari ücreti kullanmayı sürdürüyor. ABD'nin geri kalanına göre daha yüksek yaşam maliyetine sahip Kaliforniya'daysa 26 veya daha fazla çalışana sahip şirketlerin saat başına 14 dolar (yaklaşık 115 TL) ödemesi gerekiyor.

CBS News'in gerçekleştirdiği ve Amerikalıların çoğunluğunun zorunlu federal asgari ücret artışını desteklediği görülen yakın tarihli bir anket, Kongre'nin gelecekte daha yüksek bir asgari ücreti kabul edebileceğine yönelik umutları güçlendirdi.

Öte yandan, Kovid krizinin başlamasını takiben işsiz kalan yaklaşık 9 milyon 100 bin Amerikalı, işçi haklarının tanındığı yıllık tatil olan İşçi Bayramı itibarıyla işsizlik yardımlarını kaybetmişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU