ABD'de bir devrin sonu: Dünyaca ünlü gazete bundan böyle siyasi karikatür yayımlamayacak

New York Times gazetesi siyasi karikatür yayımlamayacağını açıkladı, kararın ardında İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında çizilen ve sonradan kaldırılan karikatür var

Anti-semitizm tartışmalarına neden olan karikatür 25 Nisan 2019'da NYT gazetesinde yayımlanmıştı / Görsel: NYT

ABD’nin en etkili gazetelerinden New York Times (NYT) İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında çizilen ve sonradan kaldırılan karikatürden sonra politik karikatür bölümünü yayından kaldırma kararı aldı.

New York Times yönetimi en azından bir yıl boyunca politik karikatür yayınlamayacak. 

Gazetede geçtiğimiz nisan ayında yayınlanan karikatürde, İsrail Başbakanı Netanyahu antisemit bir söylemle ifade edilmiş, tepkiler üzerine karikatür için özür dilenmiş ve yayından kaldırılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazetenin Editörü James Bennet basına yaptığı açıklamada en azından bir yıl uluslararası ve ABD sayılarında politik karikatür yayınlanmayacağını bildirdi, ancak politika değişikliğinin sebebini açıklamaktan imtina etti.

Ancak gazetenin çizerleri kararın arkasında nisan ayında çıkan antisemit karikatür olduğunu belirtiyor.

Gazetenin karikatüristlerinden biri de Lübnan-İsviçreli çizer Patrick Chappatte. 

Chappatte, Twitter'dan yaptığı açıklamada kararı yeni öğrendiğini belirtip "Bu, benim için 20 yıl önce başlayan maceranın sonu anlamına geliyor. Ama tehlikede olanlar bundan çok daha fazlası" dedi.

 

 

Kararı eleştirelerden biri de dünyaca ünlü Brezilyalı karikatürist Carlos Latuff oldu.

NYT çizeri Patrick Chappatte'e destek veren Latuff, "İsrail lobisinden dersler: Eğer fikrinizi belirtecek, yazacak ya da onu çizecekseniz sakın İsrail'i eleştirmeye kalkışmayın. Aksi halde İsrail'in avukatları size "anti-semitizm" etiketi yapıştırır" dedi.

 

 

2001'de Pulitzer Editoryal Çizgi Film Ödülü'nü kazanan ikinci kadın karikatürist Ann Telnaes de NYT'nin aldığı karara tepki gösterenler arasında.

Washington Post gazetesi çizeri olan Telnaes kararın ardından New York Times okuyucu üyeliğini sonlandırdığını açıkladı. 

Üyeliğini sonlandırmak ile ilgili NYT gazetesi okuyucu ilişkileri bölümünden gelen mesajı da Twitter hesabında paylaştı.

 

 

Mesajda kısaca şunlar söyleniyor:

NYT'ın gazetecilik amacı sorumluluk duygusuyla ve doğru bir şekilde dünyaya bilgi sağlamaktır. Gazete olarak tartışma ruhunu sağlama çabasındayız. Tüm okurlarımıza tüm düşüncelerini, fikirlerini yansıtmaları için eşit fırsatlar sunmak istiyoruz.  Eğer size yüzde 50 indirim önerirsem üyeliğinizin iptalini yeniden gözden geçirir misiniz?" 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU