Deniz Zeyrek: İki fotoğraf ve muhalefete zor soru

"HDP seçmeni Cumhurbaşkanlığı seçiminde ‘el mahkum’ diye muhalefet adayına oy verir mi?”

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Millet İttifakı’nın HDP konusundaki tavrını gündeme getirerek “HDP seçmeni Cumhurbaşkanlığı seçiminde ‘el mahkum’ diye muhalefet adayına oy verir mi?” diye sordu.

Deniz Zeyrek, bugünkü “İki fotoğraf ve muhalefete zor soru” başlıklı köşe yazısında AK Parti iktidarının beklenenin aksine erken seçime gitmeyeceği görüşünü dile getirdi. İktidarın kötüye giden ekonomi karşısında “kan kaybettiğini” belirten Zeyrek, benzer bir durumun Kürt seçmen tarafında da yaşandığını belirtti.

Bir AK Parti yöneticisinin kendisine “Sayın Cumhurbaşkanımız son virajda Kürt seçmenin gönlünü almasını bilir” dediğini belirten Zeyrek, “Ancak son virajda yapılacak bir politika değişikliğinin karşılık bulacağı konusunda benim şüphelerim var” yorumunu yaptı.

Zeyrek, yazısının devamında iki fotoğrafı paylaştı ve şunları yazdı:

Muhalefetle ilgili bu sorunun yanıtına da biraz önce aktardığım iki şart açısından bakmak lazım: Ekonomik koşulların, iktidarın aleyhine muhalefetin lehine sonuçlar doğuracağı kesin. Bu gerekçeyle iktidardan giden oylar muhalefete yazılacaktır. Ancak Kürt seçmen konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değil. Çünkü, muhalefet partileri de iktidarın olumsuz propagandasından çekinip, HDP konusunda ikircikli bir siyaset izliyor. Meramımı anlatmak için sizinle iki fotoğraf paylaşacağım:

04-deniz-zeyrek-12cm.jpg
Fotoğraf: Sözcü

 

İkisi de yaklaşık yedi ay önce CHP'de çekildi. CHP'yi hem HDP heyeti, hem BBP heyeti ziyaret etmişti. HDP Eş Başkanı Mithat Sancar, CHP'de kendi heyetiyle birlikte açıklama yapmak zorunda kaldı. Çünkü muhatapları (Kemal Kılıçdaroğlu ve kurmayları) basın toplantısında kendileriyle aynı kareye girmek istemedi. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ise Kılıçdaroğlu ile yan yana basın toplantısı yaptı, yapmakla yetinmedi CHP'yi de yerden yere vurdu.

300 bin seçmeni olan bir partiye gösterilen bu özen, 7 milyona yakın seçmeni olan HDP'ye gösterilmeyince, Sancar parti içinden çok ağır eleştiriler aldı. HDP'liler hâlâ bu fotoğrafları konuşuyor. Genel seçimlerde herkes kendisine çalışacağı ve baraj yüzde 7'ye düşeceği için bu durum muhalefete sorun yaratmayabilir. Ancak Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefet adayının kazanması için HDP seçmeninin tavrı anahtar rol oynayacak. Sizce CHP'deki bu iki fotoğraf ortada dururken, İYİ Parti'nin HDP konusundaki olumsuz tavrı sürerken HDP seçmeni Cumhurbaşkanlığı seçiminde “el mahkum” diye muhalefet adayına oy verir mi? Kim bilir Erdoğan, Kürt seçmenin gönlünü alarak girmek istediği yarışta belki de en çok bu iki fotoğrafa güveniyordur!

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU