ABD, en az 50 bin Afganı ülkeye kabul edecek

Bakan Mayorkas, onbinlerce Afgan’ın güvenlik taramasından geçirildiğini ve ABD’ye getirildiğini açıkladı ancak sonradan geleceklerin sayısının net bilinmediğini belirtti

Fotoğraf: Reuters

ABD İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, Kabil’in Taliban’ın eline geçmesi sonrası tahliye edilen Afganların en az 50 bininin Amerika’ya yerleştirileceğini söyledi.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan  Mayorkas, onbinlerce Afgan’ın güvenlik taramasından geçirildiğini ve ABD’ye getirildiğini açıkladı ancak sonradan geleceklerin sayısının net bilinmediğini söyledi.

Gazetecilere konuşan Mayorkas, bu konudaki kararlılıklarının nihai hedefe ulaşıncaya kadar süreceğini sözlerine ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD 14 Ağustos’ta Kabil’in düşmesinden, askerlerini Afganistan’dan tamamen çektiği 31 Ağustos’a kadar tarihinin en büyük tahliye operasyonunu gerçekleştirdi. O süre içinde 130 bine yakın Amerikan vatandaşı, yeşil kart sahibi ve 20 yıllık savaş süresince ABD’yle çalışan Afganlar’la aileleri Kabil Havaalanı üzerinden uçaklarla tahliye edildi.

Tahliye edilen Afganların güvenlik taramaları, Almanya, İspanya, Kuveyt ve Katar’da kurulan geçici barınma merkezlerinde yürütülüyor. Güvenlik taramasından geçemeyenlere ne gibi işlem yapılacağı bilinmiyor, ancak Mayorkas ABD’nin bu konuda müttefik ülkelerle birlikte çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

İç Güvenlik Bakanı Mayorkas, şu ana kadar ABD’ye 40 bini aşkın Afgan’ın getirildiğini, bunların yüzde 20’sinin ABD vatandaşı ya da daimi ikamet hakkına sahip yeşil kart sahipleri olduğunu söyledi. Diğerleriyse son 20 yıl içinde ABD ve NATO’yla çalışan, tercümanlık ya da farklı hizmetlerde bulunmuş, ‘Özel Göçmenlik Vizesi’ almaya hak kazananlar; ya da Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesinden sonra hayatları tehlikeye giren gazeteciler ve sivil toplum kuruluşu çalışanları.

Kendisi de çocukken Amerika’ya Kübalı mülteci bir ailenin çocuğu olarak gelen İç Güvenlik Bakanı Mayorkas, ABD’ye destek olan bu kişilere karşı vicdani sorumlulukları olduğunu söyledi.

 

Independent Türkçe, Reuters, AP

DAHA FAZLA HABER OKU