Afganistan'dan kaçamayanlara Elon Musk'ın Starlink'i umut oldu

Teknoloji milyarderi, uzay internetinin burada kullanılabileceğini işaret etti

SpaceX, Starlink projesi kapsamında uzaya şimdiye kadar bin 740 uydu yolladı (Reuters)

ABD, Afganistan'dan çekilmeyi 31 Ağustos'ta tamamlayarak 124 binden fazla kişiyi tahliye etti ancak geride onlarca vatandaşı ve binlerce Afgan müttefiki kaldı.

Bu kişilerin de kurtarılmaya çalışacağını duyuran ABD'nin yardımına SpaceX'in uzay interneti Starlink yetişebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zira SpaceX CEO'su Elon Musk, Starlink'in birkaç ay içerisinde yer istasyonuna ihtiyaç duymadan lazerlerle veri iletimi sağlayabileceğini söyledi.

Taliban'ın kontrolüne geçen Afganistan'daki durum, ABD'nin ülkedeki vatandaşlarıyla müttefikleriyle sağlamaya çalıştığı iletişimi ve kurtarma operasyonlarının hazırlıklarını zorlaştırıyor.

Örneğin ABD'nin savunma stratejilerine odaklanan haber sitesi Breaking Defense geçen hafta, Taiban'ın ülkede antenleri ve diğer iletişim altyapılarını imha etmeye başladığını bildirmişti.

Starlink'in bu engellere bir çözüm olabileceği düşünülüyor.

Zira ABD Donanması'nda önceden istihbarat subayı olarak görev yapan Lyla Kohistany, ABD merkezli haber kanalı CNN'de 1 Eylül'de katıldığı programda şöyle konuştu

Açıkçası SpaceX, Afganistan'ı Starlink'le doldursa çok sevinirim. Böylece Afgan ortaklarımızla iletişimi sürdürebiliriz.

Konu, CNBC muhabiri Michael Sheetz'in Kohistany'nin açıklamasını paylaşmasıyla Twitter'a taşındı. Astrofizikçi ve YouTuber Scott Manley, Kohistany'nin ifadelerine hak vererek "Starlink'in bir yer istasyonu kurabilmesi için sadece Taliban'a karşı ABD'ye yardım etmek isteyen dost bir komşu ülke bulmaları gerekiyor" diye yazdı.

Musk ise bu tweet'e şu cevabı verdi:

Gelecek birkaç ay içinde fırlatılacak uydularımız, uydular arası lazer bağlantılarına sahip olduğu için yer istasyonuna gerek yok. Bunlar muhtemelen 4 ila 6 ay içinde aktif olacak.

 

Independent Türkçe, Investor's Business Daily, AP, Times of India, Breaking Defense

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU