Borcu 15 milyar lirayı aşan Süper Lig kulüpleri için düzenleme: Yeni spor yasası ile yöneticiler borçlardan sorumlu olacak

Spor Yasası için TBMM'de çalışmalar başladı. Yeni kanunla kulüp borçlarının sorumluluğu başkanlara bırakılıyor. Independent Türkçe, spor kulüplerinin içine düştüğü mali krizi defalarca gündeme getirmişti

Fotoğraf: AA

Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olarak görülen "Spor Kulüpleri ve Federasyonları Kanunu" yeni dönemde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görüşülecek. 

Yeni spor yasası, Türkiye'de borcu 15 milyar lirayı aşan Süper Lig kulüplerinin içine düştüğü ekonomik problemlerden kurtulabilmesi için bir takım düzenlemeler getirecek.

Kulüplerin borcunun her yıl katlanarak artmasının nedenleri arasında dövizdeki kur farkı ve gelirlerin azalması gösterilse de yapılan transferlerin en büyük payı oluşturduğu da bir gerçek. 

Takımların en yüksek giderlerinin futbolcu ve teknik heyet harcamaları olduğu göz önüne alındığında, denetim yönündeki eksikliğin giderilmesi için yeni spor yasası birçok değişiklik sağlamaya aday.

Yöneticiler kendi dönemlerinin borçlarından sorumlu olacak

Üzerinde çalışılan taslakta en dikkat çeken madde, kulüp yöneticilerinin kendi dönemlerindeki borçlarından sorumlu tutulması oldu. 

Buna göre her yönetim kendi dönemindeki harcamalardan mesul tutulacak ve kulübün gelirlerinin daha düzenli kullanılması sağlanacak.

Yeni tasarıyla yöneticilerin plansız yaptıkları harcamaların önüne geçilecek. Ayrıca Türk futbolunun en büyük sorunları haline gelen, ismi bilinen ancak gelmelerinin ardından istenilen verimi sağlayamayan yıldız transferlere yapılmak istenen harcamaların da önüne geçilmek amaçlanacak.

Yeni yasayla birlikte kulüplerin denetimi federasyonlardan ve dernekler alınacak. Söz konusu yapıların denetimini Gençlik ve Spor Bakanlığı sağlayacak.

Independent Türkçe, spor kulüplerinin içine düştüğü mali krizi defalarca gündeme getirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öyle ki Süper Lig'de şampiyonluk yaşayan ve "Dört Büyükler" olarak adlandırılan Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor'un Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) 1 Haziran 2020-31 Mayıs 2021 dönemini kapsayan bir yıllık bilançolarını açıklamaları acı tabloyu gözler önüne serdi.

Mart 2021'de Bankalar Birliği ile 8,4 milyar liralık yapılandırma anlaşması imzalayan ve borçlarını 9 buçuk yıla yayan kulüplerin, 1 Haziran 2020-31 Mayıs 2021 tarihleri arasındaki zararları 1 milyar 267 milyon lira oldu.

Galatasaray, söz konusu tarihler arasında toplam 434 milyon 548 bin 432 lira ile rakipleri arasında en çok zarar açıklayan takım olurken, son şampiyon Beşiktaş, 399 milyon 174 bin 748 lira zarar bildirdi.

"Dört Büyükler" arasında rakiplerine göre borcu en az takım olan Trabzonspor, 1 Haziran 2020-31 Mayıs 2021 döneminde 230 milyon 875 bin 951 lira zarar ettiğini duyururken bu rakam Fenerbahçe için 201 milyon 766 bin 943 lira olarak gerçekleşti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU