Mesrur Barzani Irak Kürdistan Bölgesi’nin (IKB) başbakan adayı oldu

Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) başbakan adayı Mesrur Barzani, IKB Parlamentosu tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi

Mesrur Barzani IKB Parlamentosu tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi / Fotoğraf: Twitter

Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Parlamentosu bugün saat 11.00’de toplandı ve KDP’nin adayı Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani’nin yeni hükümeti kurma görevi ile ilgili oylama yaptı.

Açık oylama yaplan oturumda hazır bulunan 97 parlamenterden 87’sinin oyunu alan Barzani, yeni hükümeti kurmakla yetkilendirildi. 

IKB Parlamentosu Başkanı Vala Ferid, parlamentonun aldığı kararı IKB Başkanı Neçirvan Barzani’ye sunacaklarını belirtti.

 

yeni-baskan-secimi.jpg
Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Parlamentosu / Fotoğraf: K24

 

9’uncu kabineyi kurmakla yetkilendirilen Mesrur Barzani’nin 30 gün içerisinde kabinesini parlamentoya sunması bekleniyor.

Mesrur Barzani kimdir?

2 Mart 1969 yılında IKB’nin başkenti Erbil’de dünyaya gelen Barzani, Amerika’da Washington Üniversitesi’nde siyaset bilimini okudu. 1998 yılında KDP Merkez Komitesi üyeliğine seçilen Barzani, 2012 yılında Güvenlik Ajansı Müsteşarı oldu.

2005 yılında Barzani Yardım Vakfı’nı kuran ve Duhok Amerikan Üniversitesi’nin fahri başkanı olan Barzani evli ve dört çocuk babası.

30 Eylül 2018’de yapılan bölgesel parlamento seçimlerinde iktidardaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 111 sandalyeli parlamentoda 45 sandalye kazanarak seçimlerden birinci çıkmıştı. 

Bölgenin ikinci büyük partisi Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) de 21 sandalye ikinci, en büyük muhalefet partisi olan Değişim Hareketi (Goran) ise 12 sandalye ile üçüncü parti olmuştu. 11 kişilik azınlık kotası çerçevesinde parlamentoya beş Türkmen, beş Hristiyan ve bir de Ermeni vekil girmişti.
 

 

Independent Türkçe

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU