Beyaz Saray, Neo-Nazilerin Taliban'a verdiği destekten endişeli

"Radikal sağcılar Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesini 'vatan sevgisi, özgürlük ve din üzerine alınması gereken bir ders' olarak görüyor"

FBI Direktörü Christopher Wray daha önce ABD'li Neo-Nazilerin yurtdışındaki ırkçı gruplarla temasta olduğunu ve bazen eğitim için yurtdışına gittiklerini söylemişti (AP)

ABD'de radikal sağın, beyaz üstünlükçülerin, Neo-Nazilerin ve hükümet karşıtlarının Taliban'a verdiği destek Beyaz Saray'ı endişelendiriyor.

Taliban'ın Afganistan'da kontrolü ele geçirmesinin ardından bu kesimlerin sıkça kullandığı Telegram gibi şifreli mesajlaşma uygulamalarında örgütün kutlandığı görülmüştü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örneğin radikal sağcı Proud Boys'la ilişkili bir hesap, şöyle yazmıştı:

İslamiyetin zehirli olduğunu düşünüyorum. AMA bu çiftçiler ve az eğitimli adamlar, ülkelerini dünya devletlerinden geri almak için savaştı. Örgüt, inandığı dini yasa olarak uygulamaya başladı ve muhalifleri idam etti. Buna saygı duymamak imkansız. Batılı beyaz adamlar Taliban'la aynı cesarete sahip olsaydı, şu an Yahudiler tarafından yönetilmezdik.

Aynı platformda beyaz milliyetçiliğini savunan popüler bir hesap da Taliban'ın "epik" olduğunu söylemişti. Gönderide, ABD'nin Afganistan'da kaldığı süre boyunca milyarlarca dolar ve birçok ABD'linin hayatını harcadığı yazılmıştı:

Buna rağmen biz ayrılır ayılmaz Taliban bütün ülkeyi 12 saat gibi bir sürede ele geçirdi. Haha. ABD yönetimi ne zaman küçük duruma düşse bunu kutlarım. Siz de kutlamalısınız.

"Vatan sevgisi, özgürlük ve din üzerine alınması gereken bir ders"

ABD İç Güvenlik Bakanlığı'na bağlı İstihbarat ve Analiz Ofisi'nin başkanı John Cohen'ın kolluk kuvvetleriyle cuma günü yaptığı ve CNN International'ın içeriğini öğrendiği telefon görüşmesine göre yetkililer, söz konusu tarafların Taliban'a verdiği destekten çekiniyor.

Cohen, bu gruplar arasında Taliban'ın yönetime el koymasının bir başarı ve iç savaş için bir model olarak görüldüğünü kaydetti.

Beyaz üstünlükçü ve cihatçı örgütlerin internetteki faaliyetlerini takip eden SITE Intelligence Group adlı sivil toplum kuruluşu da radikal sağcı grupların Afganistan'daki gelişmelerin ardından "canlandığını" bildirdi.

 

lcimg-85012af0-9bf8-4c28-98c5-62c7650e0d1eAP.jpg
Proud Boys, Türkçede gururlu çocuklar anlamına geliyor (AP)

 

SITE'ın raporuna göre bazı kesimler, Taliban'ın ülkede kontrolü sağlamasını "vatan sevgisi, özgürlük ve din üzerine alınması gereken bir ders" olarak görüyor.

Raporda Neo-Nazilerin, LGBT+ ve kadın haklarına yönelik kısıtlamaları sebebiyle Taliban'ı övdüğü de yazdı.

ABD'de istihbarat birimleri, ülkeye en büyük tehdidin içeriden kaynaklandığına dair daha önce uyarılarda bulunmuştu. Yetkililer, 6 Ocak'taki Kongre baskınını örnek göstermiş ve ülke içindeki radikallerin, ABD'lilere ya da yönetime yönelik saldırı planlarını hayata geçirmesinden endişe edildiğini duyurmuştu.

Cohen da geçen ay yaptığı açıklamada, mevcut tehditlerin büyük bir kısmının internette gördüklerinden etkilenenlerden geldiğini ifade etmişti.

 

Independent Türkçe, CNN International, Amerika'nın Sesi

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU