Uzun süreli antibiyotik kullanımının kolon kanseri riskini artırdığı doğrulandı

Kanser riskinin artmasının nedeninin antibiyotiklerin bağırsak mikrobiyomu üzerindeki etkisinin olduğu düşünülüyor

Uzmanlar, kontrolsüzce antibiyotik kullanımının, bakterilerin antibiyotiklere direncinin artmasına yol açtığını söylüyor (Unsplash)

İsveç'teki Umeå Üniversitesi'nden araştırmacılar, antibiyotik kullanımının 5 ila 10 yıl içinde kolon kanseri riskini artırdığını ortaya koydu.

Yapılan araştırmada 2010-2016 arasında İsveç'teki 40 bin kolorektal kanseri hastasının verileri, kanser olmayan 200 bin kişinin verileriyle karşılaştırıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Journal of the National Cancer Institute adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, 6 aydan fazla antibiyotik kullanan bireylerde çıkan kolonda (yiyeceklerin ince bağırsaktan sonra ulaşabileceği kolonun ilk kısmı) kanser gelişme riskinin, antibiyotik kullanmayanlara göre yüzde 17 daha fazla olduğunu gösterdi.

Bununla birlikte inen kolonda kanser riskinin arttığı görülmedi.

Ayrıca antibiyotik kullanan erkeklerde rektum kanseri riskinde artış yaşanmazken antibiyotik alan kadınlarda rektum kanseri insidansı biraz azaldı. Sağlık yetkililerine göre insidans, risk altındaki kişilerin belirli sürede, belirli bir hastalığa yakalanma olasılığını ifade ediyor.

Kanser riskinin artmasının nedeninin, antibiyotiklerin bağırsak mikrobiyomu üzerindeki etkisinin olduğu düşünülüyor.

Zira araştırmacılar, antibiyotiklerin riski nasıl artırdığını anlamak için idrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılan, mikrobiyomu etkilemeyen ve antibiyotik olmayan bakterisidal adlı bir ilacı da inceledi.

 

 

Bulgular, bakterisidal kullanan bireylerde kolon kanseri riskinin artmadığını gösterdi. Bu da riskin, antibiyotiklerin mikrobiyom üzerindeki etkisi yüzünden arttığına işaret ediyor.

Öte yandan araştırma sadece ağızdan alınan antibiyotikleri kapsıyor. Ancak damardan verilen antibiyotikler de mikrobiyomu etkileyebiliyor.

Araştırma ekibinden kanser uzmanı Sophia Harlid'e göre bulgular, antibiyotik kullanımını azaltmanın gerekliliğini gösteriyor:

Antibiyotik tedavisi çoğu vakada gerekiyor ve hayat kurtarıyor. Ancak antibiyotik kullanmadan iyileşilebilecek daha hafif rahatsızlıklarda dikkatli olunmalı.

"Sırf antibiyotik kullandığınız için alarma geçmenize gerek yok" diyen Harlid, antibiyotik alımının bir bireydeki kanser riskine etkisinin küçük olduğuna dikkat çekti.

Birleşik Krallık'ta da geçen yaz bu konuda bir araştırma yürütülmüştü.

1999 ila 2011'de teşhis konan 5 bin 281'i kolon, 2 bin 622'si kalın bağırsak olmak üzere 7 bin 903 kolorektal kanser hastasının verileri incelenmişti.

Kanser hastalarının verileri, 30 bin 418 kişilik kontrol grubuyla karşılaştırılmıştı.

Araştırma sonucunda, antibiyotik kullanımının tüm yaş gruplarında kolon kanseri riskini artırdığı görülmüştü. 50 yaş altı hastalarda risk neredeyse yüzde 50 artarken 50 yaşın üstündeki hastalarda bu oran yüzde 9 olmuştu. İsveç'teki araştırma, geçen yaz yapılan araştırmayı doğruladı.

 

Independent Türkçe, EurekAlert, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU