Kılıçdaroğlu: Türkiye'nin bir numaralı beka sorunu yolsuzluklar

CHP lideri Kılıçdaroğlu, canlı yayında soruları yanıtladı

Ekran Görüntüsü: FOX TV

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu “Çalar Saat” programında soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bir numaralı beka sorununun yolsuzluklar olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Erken seçime ve dostlarımızla birlikte iktidarı almaya hazırız" diyen CHP lideri, "Türkiye’nin büyük sorunları var ve bu sorunlar giderek ağırlaşıyor. Türkiye bunları yaşamamalı" dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, polis ve sağlık çalışanları olmak üzere tüm memurların 3600 ek gösterge verilmesi gerektiğini belirterek iktidara geldiklerinde bunu sağlayacaklarını söyledi.

"Onlarla gurur duyuyoruz"

A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın Polonya’yı 3-0 yenerek yarı finale yükselmesi ve maç sonunda İzmir Marşı’nı seslendirmeleri hakkında "Gurur duyuyoruz. Bununla gurur duymamak mümkün mü. Marşlarına da yürekten katılıyorum. O marşın çok büyük bir önemi var. Onlar da bugün elde ettikleri başarılarla bir yere gelmişlerse bunu Mustafa Kemal ve arkadaşlarına borçlu olduklarını biliyorlar" dedi.

Protokol tepkisi: Ordular sadece silahla savaş kazanmaz

Yapılan değişiklikle protokol listesinde daha önce 52'nci sırada yer alan Diyanet İşleri Başkanı'nın, 40 sıra yükselerek 12'inci sırada yer alması ve Genelkurmay Başkanı'nın önüne geçirilmesine tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Bu yapılan ordunun moralini bozar. Ordular sadece silah ve teçhizatla savaş kazanmaz. Moral gücü ile savaş kazanır. Yenikapı mitinginden bu yana, kışlaya, adliyeye, camiye siyaseti sokayın dedim. Hepsine siyaseti soktular. Metehan'dan bu yana orduda yer alan ordunun hiyerarşisini yerle bir ettiler" dedi.

Kılıçdaroğlu, iktidara gelmeleri halinde askeri hastaneleri ve askeri yargıyı yeniden hayata geçireceklerini söyledi.

"Adalet önce vicdanda gerçekleşir"

"Türkiye'de adalet binalarla gerçekleşiyor. Modern bina yapınca adalet mi gerçekleşiyor?" diye soran CHP lideri, "Adalet önce vicdanda gerçekleşir. Hakimin vicdanı. Bazı bilim insanları vicdan için 'Allah'ın yüreğimizdeki sesi' deri. Hakime modern bina yapmakla adalet gelmez" dedi.

Erdoğan'ın Yargıtay hizmet binasının açılış töreninde söylediği "Buradan FETÖ'ye sesleniyorum. Merdiven altı hukuku bitiriyoruz" şeklindeki sözlerini de eleştiren Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Merdiven altı yasa dışı işlerin yapıldığı yerdir. Bugüne kadar yargı merdiven altında mı çalışıyordu? Ne söylediğini, ağzından ne çıktığını bilmesi lazım. O kavramın ne kavramı olduğunu bilmesi lazım. O kavram bir ekonomi kavramıdır" 

Kılıçdaroğlu, "FETÖ 12 Eylül referandumunda yargıyı ele geçirdiği için böyle söylemiş olabilir mi?" sorusuna ise, "Ele geçirmedi, FETÖ'ye teslim edildi. Kanun çıkardılar bunun için. FEYÖ'ye mensupsanız tüm kapılar açılıyordu. Kapıları açan da Erdoğan'ın kendisiydi. O yüzden FETÖ'nün siyasi ayağı bugüne kadar ortaya çıkmadı. Nerede bunun siyasi ayağı? Neden Bahçeli artık bunu söylemiyor" diye yanıt verdi.

"Yargı kararı olmadan ihraç edilenlerin tamamını iade edeceğiz"

FETÖ ile mücadele bazı haksızlıklar da yapıldığını belirten Kılıçdaroğlu, "Beraat ettiği halde hala KHK ile atılanlar var. Onların tamamını görevine iade edeceğiz. Aynı şekilde üniversiteden atılan hocaları da görevlerine iade edeceğiz. Bunlar bize oy verir vermez. Bu ayrı bir şey. Önce bu ülkeye adaleti getireceksiniz. Adalet olacak ki herkes huzur içinde yaşayacak" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Devletin çivisini çıkardılar, olayın özeti bu. Devlet Saray'a mahkum edildi" dedi.

"Ben mültecilere kızmıyorum, mültecileri getirenlere kızacaksın"

"Suriyeli ve Afgan mültecilere karşı mısınız?" sorusuna yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Şöyle bir yanlışımız var. Türkiye'de yaşayan vatandaşlar olarak mültecilere kızıyoruz. Ben  kızmıyorum. Mültecilere niye kızasın, mültecileri buraya getirene kızacaksın. Mültecinin ne günahı var. Suriye'de iç savaş olmuş, kapıları açmışsınız, insanlar buraya gelmiş. Savaşı başlatan, oradaki gerilimi tırmandıran, oradaki er türlü ölümü, vahşeti yaşatan da bir anlam da destgek veren de şimdiki iktidar. Sen kapıları açtın mı açtın. Mülteciler gelirse ne yaparsın, bir yerde toparlarsın. Bunun Suriye sınırları içinde olması lazımdı. Orada mülteciler toplanır ve her türlü desteği verirsin onlara. Ama bunlar getirdiler ve Türkiye'nin her yanına dağıttılar. Sonra vatandaş bunlarla birebir yüz yüze gelmeye başladı, bunlar dükkan açmaya başladılar, bizim esnaf vergi veriyor obürü vermiyor. Olaylar çıktı, suçlamalar, cinayetler oldu, bunlar felaket bir tabloyu ortaya çıkardı" dedi.

Kendilerinin iktidara "Bunları ülkelerine gönderin" dediklerini anımsatan Kılıçdaroğlu, "'Davulla zurnayla göndereceğim' dediğim zaman kıyamet koptu" dedi.

"Arkadaş sen devlet değilsin"

Afgan göçü konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında Dışişleri Bakanlığı yetkilileri olmadan yapılan görüşmeye değinen CHP lideri, "Diyor ki; 'ben varım ya orada, Dışişleri Bakanı bana bağlı'. Arkadaş sen devlet değilsin. Sen orada olsan da olmasan da, 10 yıl, 100 yıl sonra da o Dışişleri Bakanlığı olacak orada. Senin yaptığın görüşmeler kayda alınacak. Osmanlı'da vardı, Selçuklu'da vardı. Sen geliyorsun tarihe ihanet ediyorsun. Ne görüştün arkdaş sen?" diye konuştu.

"Burası yol geçen hanı mı?"

Erdoğan'ın "Gerekli finansman anlaşması yapılırsa mültecileri kabul edeceğiz?" dediğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Burası yol geçen hanı mı? Afganistan'dan çıkacak, 2 bin 500 kilometre yolu katedecek, sonra gelip bizim sınırlardan içeri girecek. Sosyal medyada, televizyonlarda gelen Afganların tamamı gösteriliyor. Hepsi cepheden yeni gelmiş gençler gibi. Bir tane kadın yok, çocuk da yok. Türkiye için potansiyel tehlike. Türkiye yol geçen hanı değildir. nlem alınması lazım. Biz istemiyoruz böyle bir şeyi." dedi.

"Bizim askerimizin kanı para için satılır mı?"

Kendisinin bu açıklamaları üzerine MHP lideri Devlet Bahçeli'nin, "Askeri unsurlarımızın Afganistan'ı terki düşünülmeyecektir." dediğini hatırlatan CHP lideri, "Erdoğan dedi ya, bu da pekiştiriyor. Ben de bir an önce askerlerimizin o bataklıktan çıkmasını istiyorum. Bir tek askerimizin ayağına çakıl taşı değmesin, burnu kanamasın. Bizim askerimiz sıradan bir asker mi? Ölüme mi gönderiyoruz. Kanı üzerinden pazarlık yapılır mı? 'Para ver askerim orada kalacak' , 'Para ver havaalanını koruyacak'... Niçin para için. Bizim askerimizin kanı para için satılır mı?

Bahçeli'nin kendisinin söylediği "askerlerimizi çekelim" sözleri için, "CHP Genel Başkanının teklif ve temennileri ya cehaletinin ya da cüretkar korkaklığını sonucudur. Afganistan'dan dönmek demek Anadolu coğrafyasını tehlikeye atmak demektir" dediğini anımsatan Kemal Kılıçdaroğlu, "2900 kilometrelik İran sınırını bıraktık, sanki biz komşuyuz. Şu anlayışa bak. Sonra ne oldu? İtirazımız ve kamuoyunun desteği ile vazgeçtiler. Askeri geri çektiler. Teşekkür ettim" dedi.

Bahçeli'nin "Mülteci sorunu Türkiye'nin beka sorunudur" çıkışının tamamen politik olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Kendi tabanını küstürmemek. Aslında buradalar. Bahçeli 'Bunları gönder' diyor mu? diyemiyor. Tabanını tutmak için 'ben de rahatsızım' diyor. Rahatsızsan gönderceksin" diye konuştu.

"Kuş uçsa görülür de on binlerce kişi nasıl geliyorlar?"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Türkiye'de kayırlı ve kayıtsız 300 bin Afgan göçmen var. Muhalefetin bu konuda söylediği rakamlar yalan" sözlerine de yanıt veren Kılıçdaroğlu, "Kayıtsızı nerden buluyorlar. Bu kayıtsızlar nereden geldi? Kayırlı gelmesi için sınırdan gelmesi lazım. Ben İran sınır kapısına da gitim. Görevliler kapıdan Afganların geçmediğini söyledi. Peki nasıl oluyor da geliyorlar. İki tepeyi gösterdiler. 'Buralarda karakollar, kameralar var. Kuş üçsa görülür' dediler. Peki kuş uçsa görülür de bunlar nasıl geliyorlar? On binlerce kişi nasıl geliyor? Demek ki birileri buna göz yumuyor" dedi.

"Bizden mülteci Yunanistan'a gittiği zaman Suriye'ye mi iade ediliyor?"

Afgan göçmenlerin iade edileceğine dair bazı açıklamalar yapıldığını belirten Kılıçdaroğlu, "Kime iade edeceksin? Afganistan'dan mı geldi bunlar? Hayır. İran'dan geldi. Sen İran'a iade ettin mi? Bizden mülteci Yunanistan'a gittiği zaman Suriye'ye mi iade ediliyor? Hayır, Türkiye'ye iade ediyorlar" dedi.

Suriyelileri geri gönderme planı

İktidara geldiklerinde Suriye ve Türkiye'de karşılıklı olarak büyükelçilikleri açacaklarını ve Suriye'deki savaşı bitimek için Şam yönetimi, AB, Rusya ve ABD ile görüşeceklerini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Bu savaşın bitmesi lazım. Türkiye'deki Suriyelileri altyapısı ve her türlü imkanı hazırlandıktan sonra Suriye'deki güvenlki bölgelere yerleştireceğiz. Parasını da AB ile birlikte karşılayacağız. Türk işadmları oralarda yatırımlar yapacal ve fabrikalar açacak. Yeter mi yetmez. Esad ile de görüşeceğiz ve geri dönenlern can ve mal güvenliğini birlikte sağlayacağız. Bunda sonra bütün mesele çözülür. En az 2 yıllık bir zaman diliminde buların hepsini yapacağız" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Afgan göçmenlerin de benzer bir şekilde ülkelerine geri gönderileceğini ancak öncelikle belirsiz ortamın ortadan kalkması gerektiğini söyledi. 

Erdoğan Bayaktar'ın açıklamaları

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın 17-25 Aralık operasyonu hakkındaki "Dosyada ne varsa doğruydu" şeklindeki açıklamalarını yorumlayan Kılıçdaroğlu, "Erdoğan bayraktar bunları ilk kez söylemiyor. 25 Aralık 2013'te olaylar patladığı zaman, Erdoğan 4 bakana 'açıklama yapın beni rahatlatın' diyor. Bunun üzerine NTV'deki bir programa bağlanan Erdoğan Bayraktar, "Rüşvet ve yolsuzluk iddialarının bulunduğu bir operayon nedeniyle istifa ediniz ve beni rahatlatacak deklarasyonu ayınlayınız" diyor. Bu da diyor ki; 'Tarafıma böyle bri baskı yapılmasını kabul etmiyorum. Çünkü soruşturma dosyasında var olan ve onaylanan imar planlarının büyük bir bölümü sayın başbakanın talimatı ile yapıdı. Başbakan'ın istifa etmesi gerekir' diyor. Rüşvet alan diğer 3 bakana görev değişikliği yapıldı, bu görevden alındı" dedi.

Cemil Çiçek'in TBMM Başkanı olduğu dönemde 4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmediğini ve olayın üzerinin kapatıldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, "20133'te söylediğindne çok farklı değil aslında. Ortada bir rüşvet var, büyük parlar dönmüş. Olayın yeniden gündeme gelmesi ve Erdoğan'ın bütün bu olaylar karşısında sessizliğini koruması ve Cemil Çiçek'in 'Bunarın Yüce Divan'a gitmesi gerekirdi' demesi son derece doğru ve yerinde. Erdoğan Baraktar, 'beni diğer 3 bakanla niye yan yana koyuyorsunuz? Eğer bir şey varsa ben görevi kötüye kullandım. Ama onlar rüşvet aldılar' diye kızıyor" şeklinde konuştu.

"Erdoğan, 'Yüce Divan'a gönderirsen biz de konuşuruz' diye tehdit edildi"

Kılıçdaroğlu, söz konusu operasyonların bir FETÖ kumpası olduğu şeklindeki değerlendirmeler hakkında ise şöyle konuştu:

"Bir cinayet işlendi diyelim. Öldüren kişi bizim düşmanımız diyelim. Şimdi biz bunu görmeyecek miyiz? Hayır göreceğiz. Rüşvet var, para sayma makinaları var, ayakkabı kutularında saklanan paralar var. Bakan çocukları ve kendileri var. İşin özü ortada bir kirlilik var. 'Eğer Yüce Divan'a gönderirsen işin ucu sana kadar gelecek' tehdidi yapıldı. Ben bunu biliyorum. 'Gönderirsen biz de konuşuruz' dediler"

Kılıçdaroğlu, "Bir ülkenin bir numaralı kişisi mal varlığı ile tehdit eidliyor ve o kişi de boyun eğiyorsa, o kişi ülke için bir beka sorunudur. Bir lkenin bir numaralı adamı emperyal güçler tarafından rehin alınıyorsa, bu adamdan ülkeye hiçbir fayda olmaz. Bunu AK Parti'ye oy veren yurttaşarımızın da bilmesini istiyorum" dedi.

"Türkiye'nin bir numaralı beka sorunu yolsuzluklar"

İktidarda geldiklerinde Türkiye'nin bir numaralı güvenlik sorunu olarak neyi kabul edecekleri sorusuna yanıt veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yolsuzluklar. Çünkü yolsuzluklar bir devleti içten içe çürütür. En tepedeki rüşvet alırsa aşağıya kadar yansır bu. Çürüme başlar. Devleti çürüttüğünüz andan itibaren de kontrol edemezsiniz" dedi.

Venezuela'da 5 ton kokain yakalandığını ve Türkiye bağlantılı olduğunun açıklandığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, Türkiye'de bununla ilgili bir soruşturma açılmadığını, Mersin ve Derince Limanlarında yakalanan uyuşturucu hakkında da soruşturma açılmadığını savunarak, "Çünkü bunlar devlette güçlü adamları, siyasetçileri kontrol ediyorlar. Devlette çürüme bakın hangi boyulara ulaşıyor" diye konuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri ile görüşmeler

Cumhuraşkanı Erdoğan'ın BAE Veliaht Prensi ile telefonda görüşmesi ve Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun BAE'li mevkidaşı ile görüşmesinin nedeni sorulan Kılıçdaroğlu,  "Sedat Peker yüzünden" dedi.

"Erdoğan’ın söylemediği laf kalmadı, onların da bize söylemediği laf kalmadı" diyen Kılıçdaroğlu, "Sedat Peker oraya gitti, malum açıklamalar yapıyordu. Yaptığı açıklamalar doğru. İşin içinde olduğu için biliyor. İsim, yer, zaman veriyor. Kendisi de işin içinde. Aksi olsaydı aksini kanıtlayan deliller ortya konurdu. Erdoğan'ın BAE Ulusal Güvenlilk Danışmanını kabul etmesinin de doğru olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, "Devletin bir numaralı insanı, karşı ükenin bir numaralı insanı ile görüşür. Onun muhatabı MİT Müsteşarı ise MİT Müsteşarı ile görüşür. MİT Müstşarı da yapılan görüşmeyi devletin  başındaki kişiye aktarır.  Devlet şirket gibi yönetilmez. Devletin kuralları vardır. Siz bütün bunları yerle yeksan ediyorsunuz. Ben Arap dünyasıyla yapılan kavgaya karşıyım. Bizim bu konuda alınmış tarihsel kuralımız vardır: Yurtta Barış, Dünyada Barış. Erdoğan herkesle kavga etti Mısır'la da kavga etti. Şimdi barışmak için elli tane adamı araya koyuyor. Bunlar Erdoğan'ın ayıbı. Ben devletim adına üzülüyorum" dedi.

"Ucu siyasetçilere uzanır"

Kılıçdaroğlu, Sezgin Baran Korkmaz'ın iadesi konusunda, "Ben hukukçu değilim ama olayın kaynağı nereyse oraya iade edilmesinin doğru olduğunu düşünüyorum" dedi.

CHP lideri, Korkmaz'ın nal varlığına konulan tedbirin kaldırılması ve sonrasında yurt dışına çıkışı ile ilgili ir soruşturma yapılmayacağını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Çünkü ucu siyasetçilere uzanacak" dedi.

Çorum'da yaşanan olay

Çorum ziyareti sırasında kendisine tepki göstern kadın hakkında sorulan, "Yarın cumhurbakanı olsanız böyle ri tepkiye yine aynı olgun şekilde yanıt verir misiniz?' sorusuna yanıt veren Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Kabahata o kadında değil. O kadını bu pozisyona taşıyan siyaset anlayışında. Asıl kabahat orada. Bu kadın beni tanımaz ben de onu tanımam. Beni sevmeyebilir. Asıl kabahat o kadını bu noktaya getiren siyasi atmosferi yaşatan kişidedir. Kadının tepksini anlayışla karşılarız. Gelen tepkileri zaten makul karşlılamak zorundayız. Hangi gerekçeyle tepki gösterdiğini ben öğrenmek isterdim. Belki kadın haklıydı. Biz de ona göre hatamız varsa hatamızı düzeltirdik.. Devleti yöneten kişiler kibirden uzak duracak. Gelen eleştirilerden ders çıkartıp adaletle hareket edecek. Bizim ihtiyaç duyduğumuz şey alkış değil, eleştiri. Biz sanatçı değiliz, siyasetçiyiz. Kadın kabul ederse evine gider konuşurum da 'neden böyle yaptı?' diye. Bu siyasi atmosferi yaşatıyorlar yukardakiler"


Sosyal medyadaki sabit mesaj

Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabında sabitlediği "Dünyaya sesleniyorum: Beni Erdoğan’la karıştırmayın. Kuvayi Milliye geleneğinden geliyorum. Kimse kaçtığı yere askerimi bekçi; ülkemi de mültecilere açık hapishane yapamaz! Ben haram yemedim. Geliyoruz ve şimdiden söyleyeyim, çok çetin müzakereler sizi bekliyor. Yok öyle!" şeklindeki mesajı hakknda yapılan eleştirilerle ilgili soru üzerine,  "Teslim alınan bir kişi var, devleti yönetiyor. Biz asla teslim alınmayız. Biz askerimizi emperyal güçlerin bekçisi haline getirmeyiz. Askerimizin kanı üzerindne para pazarlığı yapmayız. Onlar bunu asla unutmasınlar; Kimse bizi satın alamayacak. En önemli noka budur. Biz tehditlere boyun eğmeyeceğiz. Kimse bizi tehidt edemeyecek. Bz uygar bir dünyanın parçası olmak istiyoruz. Kimseye el açalım istemiyoruz. Herkes onutuyla hakça yaşayacak" dedi.

Büyüme rakamları: Beşli çete büyüdü

TÜİK'in açıkladığı ikinci çeyrekteki yüzde 21,7'lik büyüme rakamlarının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Ne büyüme ama. Bazıları büyüdü, bazıları hiç büyümedi. Kasaba, manava, berbere, işçiye, emekliye, işsize soralım 'geliriniz arttı mı?' diye. 'Kimin geliri arttı?' Dolarla devlete borç verenlerin geliri arttı. Dolarla alışveriş yapanların arttı...Ama altta vatandaşlar eziliyor. 2 milyon 100 bin haneye aylık 68 Tl elektrik faturası yardımı yapıldığını bakanlık açıkladı. Bu kadar aile elektrik fatursını ödeyemiyor ama tüğrkiye büğyüdü. Kim büyüdü? Beşli çete büyüdü, onların yandaşları büyüdü.  Yarın Çorum'da esnafa, tcaret erbabına soracağım 'kim büyüdü' diye. İhracatçı devletten 250 milyar lirasını alamıyor. Türkiye o kadar büyüdüyse nereye gitti bu parlar" dedi.

CHP lideri, " Karamsar bir tablo var Türkiye'de herkes emin olsun ülkeyi bu karanlıktan çıkaracağız" diye konuştu.

"Cumhurbaşkanı adayı temiz bir adam olacak"

Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı yönündeki soruya da şöyle yanıt verdi:

"Kişiye indirmek kadar yanlış bir şey yok. Önce kuralları koymalıyız. Temiz bir adam olacak, vatandaşlar arasından ayrım yapmayacak, nefsine hakim olacak, 'güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmeyeceğiz' demeyecek, yolsuzluklar konusunda dikkat edecek. Aday olacak kişinin devleti bilmesi gerek. Bilen bir insan kurumları geleneklerini bilir. Bizim adayımızı ittifak belirleyecek. Millet ittifakı olarak birden fazla adayımız olabilir. Bu konu erken bir konu"

İktidara geldiklerinde tarımı kalkındrımak için adımlar atacaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Kimse karamsarlığa kapılmasın. Bizi kimse teslim almayacak. Herkesin huzurla yaşayacağı bir Türkiye'yi 6 ay içinde yapacağız. İşçilerin faizlerini sileceğiz. Tank palet fabrikasını geri alacağım" şeklinde konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU