Elon Musk, dev Starship roketini yakalamak için "robot yemek çubukları" kullanacak

"Mechazilla" Mars'a gidecek roketin iticilerini yakalayacak

Starship, 3 Ağustos 2021'de Teksas'taki Boca Chica'da Super Heavy iticisine yerleştirilmişti (SpaceX)

Elon Musk'a göre SpaceX, "robot yemek çubuklarını" kullanarak devasa bir roketi yakalamaya çalışacak.

Cesur plan, Mars'a gönderilmesi planlanan Starship taşıtının Super Heavy itici roketiyle yörüngeye fırlatılacağı büyük bir test uçuşu sırasında, yani bu yıl içinde uygulanabilir.

Musk'ın "Mechazilla" adını verdiği, yemek çubukları diye nitelenen cihazlar, SpaceX'in fırlatma kulesine bağlı bulunan mekanik kolları ifade ediyor. Bunlar, itici roketi tekrar rampaya yönlendirmeye yardımcı olacak.

Bu sistem nihayetinde hızlı bir şekilde yeniden kullanılabilirliği ve tek bir günde birden fazla Starship fırlatmasını mümkün kılabilir fakat erken başarı şansı kesin olmaktan uzak.

Musk Pazartesi günü Twitter'da, "SpaceX robot çubuklarıyla şimdiye kadarki en büyük uçan nesneyi yakalamaya çalışacak" ifadelerini kullandı:

Başarı garantisi yok ama heyecan garantili.

SpaceX patronu sonraki bir dizi tweet'te, robotik kolların, iticiyi yörünge rampasıyla aynı hizaya gelecek şekilde "kaydırmak" için tank paletleriyle donatılacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu yıl Starship için birkaç yüksek irtifa testi yapılmıştı. Hiçbirinde itici takılı değildi. Ayrıca biri hariç hepsi ateşli patlamalarla sonuçlandı.

SpaceX bu ay, Teksas'ta bulunan Boca Chica'daki Starbase tesisinde kısa sürede şimdiye kadarki en büyük roketi birleştirmiş ve bütünüyle bir araya getirilmiş Starship taşıtının boyutlarını gözler önüne sermişti.

İki parça (altta Super Heavy itici roketi ve üstte Starship aracı) birbirine bağlandığında boyları yaklaşık 120 metre ölçüldü.

 


Alçak Dünya yörüngesine yaklaşık 100 bin kilogram taşıma kapasitesine sahip olan birleşik Starship roketi, rampadan yaklaşık 70 meganewton itiş gücü sağlayabilecek.

Bu, insanların Ay'a fırlatılmasını sağlayan, Apollo'nun ünlü Satürn V roketlerinin yaklaşık iki katı.

SpaceX, Starship prototipinin 90 dakikalık bir uçuşla Teksas'tan Hawaii'ye uçacağı bir sonraki büyük test için henüz bir tarih belirlemedi fakat fırlatmanın önümüzdeki haftalar veya aylar içinde gerçekleşmesi bekleniyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU