Kanye West'in Donda albümü rekor kırdı

Donda ayrıca Spotify'da 94 milyonun üzerinde küresel dinlenme elde etti

Kanye West, 2013 MTV Video Müzik Ödülleri'nde unutulmaz bir performans sergilemişti (AP)

Kanye West'in yeni albümü Donda yayımlandığı ilk gün Apple Music üzerinden ABD'de 60 milyonun üzerinde dinlenmeye ulaştı.

Dört gözle beklenen ve çok fazla ertelenen albüm 29 Ağustos Pazar yayımlanarak küresel dijital yayın platformunun 2021 rekorunu kırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Donda platformda şimdiye kadar kaydedilen 24 saatte en yüksek üçüncü dinlenme sayısına ulaştı.

West'in yeni albümü, 24 saatte 64,5 milyon kez dinlenme elde eden J. Cole'un 2018 çıkışlı KOD albümü ve yaklaşık 63,5 milyon kez dinlenen Drake'in 2016 çıkışlı Views albümünü takip ediyor.

Donda ayrıca ilk gün Apple Music listelerinde 152 ülkede rekor kırarken, Günlük Top 10 Küresel şarkı listesinde ilk 20 sıranın 19'unu bu albümün parçaları işgal etti.

Albüm Spotify'da da küresel olarak 94 milyonun üzerinde dinlenmeye ulaşarak platformda tüm zamanların bir günde en çok dinlenen ikinci albümü oldu.

Ye, albümün yayımlanmasından bir gün sonra, pazartesi (30 Ağustos) plak şirketi Universal Music Group'un 10. stüdyo albümü Donda'yı onayı olmadan piyasaya sürdüğünü ve şirketin bir şarkının albümde yer almasını "engellediğini" iddia etti.

 

apple music.png
Kanye West, Donda'nın ikinci dinleme partisinde (Apple Music)

 

West, "Universal albümümü onayım olmadan yayımladı ve 'Jail 2'nin albümde yer almasını engelledi" diye yazdı.

Söz konusu parça DaBaby ve Marilyn Manson'ın katkılarına yer veriyor.

Hem Manson hem de DaBaby'nin Donda'ya dahil olması tartışmalara neden olmuştu. Manson halihazırda kadınların cinsel saldırı ve istismar suçlamasıyla açtığı birçok davayla karşı karşıya. Müzisyen hakkındaki iddiaları reddediyor.

DaBaby geçen ay Miami'de düzenlenen Rolling Loud Festivali'nde yaptığı bir dizi homofobik açıklama nedeniyle kınanmıştı. Rapçi başta dilediği özrü sonra silmişti. DaBaby o günden bu yana, sözleri yüzünden "iptal edildiği" fikriyle alay ediyor gibi görünüyor.

 

 

West daha önce, DaBaby'nin menajeri Arnold Taylor'ın, rapçinin katkısının silinmesinin engellediğini ve kendisiyle ekibinin telefonlarına yanıt vermediğini iddia etmişti.

Taylor ise West'ten hiçbir çağrı almadığını ve "şarkıyı aldıktan sonra 'iki saniye' içinde temizlediğini" öne sürerek bu iddiaları reddetmişti.

West'in iddialarına karşın "Jail 2" albümün geri kalanıyla birlikte dijital yayın platformlarında yer buldu.

Albümde yer alan diğer sanatçılar arasında The Weeknd, Travis Scott, Lil Baby, Kid Cudi, Jay Electronica ve Young Thug bulunuyor.

Donda, Ye'nin Chicago'da DaBaby ve Manson'ı sahneye çıkardığı üçüncü dinleme partisinin ardından yayımlandı. Kanye West etkinlikte ayrıca "No Child Left Behind" parçasının çalındığı sırada eski partneri Kim Kardashian'la 2014'teki evliliğini yeniden canlandırdı.

Albüm adını, West'in 2017'de 58 yaşında hayatını kaybeden annesi Donda West'ten alıyor.

The Independent'ın albüm incelemesini buradan okuyabilirsiniz.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU