İmamoğlu projelerini anlattı: İhanet edene dükkan emanet edilmez, israf düzeni 2 hafta sonra sona erecek

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu "İstanbul'da Hayatı Kolaylaştıracak Çözümler" toplantısında konuştu

Fotoğraf: Independent Türkçe

İmamoğlu'nun konuşmasından önemli bölümler:

"İstanbul'u rant kapısı haline getiren bir avuç insan var. Bir avuç insana peşkeş çekiliyor. Gençlerimizin Ekrem abisi, büyüklerimizin övünç duyacakları bir evladı olmaya geliyorum. Yola çıktığımdan beri İstanbul'un kıymetli ailelerine hizmet edeceğimi anlatıyorum. İstanbul'un nimetlerini 16 milyon insana adil bir şekilde paylaştıracağım." 

"12 yaş altı çocuklara ulaşım ücretsiz"

"Çok zaman kaybettik. Demokrasiyi, adaleti, haysiyeti, yok sayan bir avuç insanın çıkarı yüzünden insanımızın zamanı heba ediliyor. İsraf düzeni iki hafta sona erecek. İstanbul'un vicdan sahibi ailelerinin yüzü gülecek."

"Karşımızda tam bir kopyala-yapıştır kampanyası var. Bunları görünce bir an için sevinmiyor değilim. Halkın gerçek sorunlarını kibirle gözlere gösterebildiğimiz için seviniyorum."

"12 yaş altı tüm çocuklara ulaşımı ücretsiz yapacağız. 0-4 yaş arasında çocuğu olan anneleri ile birlikte ulaşımı ücretsiz hale getireceğiz. İlk yarım saat yapılan aktarmalar ücretsiz olacak. 25 yaş altındaki öğrenci olmayan tüm gençlerimizin ulaşımdan yüzde 40 indirimle yararlanacak."

"İGDAŞ indirimi aldatmaca"

"İstanbul'a ihanet edenlere artık dükkan emanet edilemez. İGDAŞ indirimden bahsedilen şu günlerin yazın tam ortası olduğunu hepinize hatırlatırım. Yani bugün yapılan tam bir aldatmaca."

"Kent gıda konseyini kuracağız. İsrafı önleyeceğiz. Tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurulacak. İstanbul'un sağlıklı et ve ucuz tarım ürünlerine ulaşmasının önü açılacak. Artık İstanbullu sağlıklı ve ucuz sütü temin edebilecek. İlkokul çocuklarına ücretsiz süt dağıtımını bizzat İBB yapacak." 

"15 bin kadına istihdam"

"Mahalle mutfaklarını kuracağız. Kadınlar düzenli bir gelire kavuşacak. En çok da bu şehrin kadınlarını destekleyerek, kadınlara söz ve yetki vererek adil bir İstanbul'u kadınlarla birlikte kuracağız."

"15 bin kadın istihdama katılarak rahat edecek. Açılan kreşlerle 3 bin kadına da doğrudan istihdam sağlamış olacağız. Çocuklara yatırım yaparsak mutlu kılabiliriz. Kadıköy’de çocuk ile Bağcılar’daki çocuk eşit şartlara kavuşana kadar mücadele etmeye devam edeceğim." 

"İstanbul çocuk fonu kurulacak"

"İstanbul’da çocuk oyun merkezleri açacağız. Çocukların fiziksel ve sosyal gelişimine sanatı da ekleyerek destekleyeceğiz. Çocuk kültür sanat merkezleri oluşturacağız. Bu kent çocuk ölçekli kent kimliğini kazanarak mutlaka dönüşecek. Ben çocuklarımıza daha iyi bir geleceği hazırlamanın mümkün olduğunu biliyorum. İstanbul’da çocuk yoksulluğunu ve onlara yönelik suçlara engellemek için yerel düzeyde seferberlik başlatacağız. İstanbul Çocuk Fonu kuracağız. İBB bünyesinde Çocuk Politikaları daire başkanlığı kuracağız. Şeffaf şekilde her kuruşun hesabını vererek kocaman bir dayanışma ağı kuracağız. Çocuklar sokakta kalmayacak sadece oynamak için sokağa çıkacaklar. Çocukların suça sürüklenmesini engellemek için çaba sarf edeceğiz. Uyuşturucu ve bağımlılıkla seferberlik kavramı gibi mücadele vereceğiz. İl eylem planı hazırlayıp takibini biz yapacağız. İstanbul’un çocuklarına ve gençlerine onları yalnız bırakmayacak Ekrem Abileri olacağıma söz veriyorum."

75 bin öğrenciye aylık 400 TL burs

"İBB online yabancı dil uygulamaları ile gençlerimiz sürekli olarak dil eğitimlerine devam edebilecekler. İstanbul’da 25 yaş altında olan ve öğrenci olmayan her gencimiz GençKart sahibi olacak. Bu kartla ulaşımdan ve sosyal tesislerden yüzde 40 indirimli yararlanacak."

"Üniversite okuyan gençlerimizi de rahatlatmak için çalışmalar yapacağız. Toplamda 75 bin, üniversite okuyan ve ailesinin maddi durumu yetersiz öğrenciye kayıtlı olduğu programın eğitim süresi kadar, aylık 400 TL karşılıksız burs vereceğiz. Sadece İstanbul’da okuyan öğrencilere değil aynı zamanda ailesi İstanbul’da yaşayıp şehir dışında okuyan gençlerimiz de burslardan faydalanacak. Toplamda 10 bin öğrencimizin faydalanabileceği, 500 kişi kapasiteli, 12 kadın ve 8 erkek öğrenci yurdunu da derhal hayata geçireceğiz."

"Vatandaşlarımız kandırılmaya çalışılıyor. İSMEK'leri çok daha işlevli, çok daha yaygın hale getireceğiz. Aynı zamanda İSMEK’ler birer ‘Kariyer Danışma Merkezi’ hizmeti de verecek."

İşsizlik Destek Paketinde neler olacak?

"Henüz kopyalanmamış bir destek paketimizi de sizlerle paylaşmak istiyorum. İstanbulluları 4 farklı destek paketinden yararlandıracağımızı söylemiştik. Sofra Destek Paketi, Geçim Destek Paketi, Eğitim Destek Paketi ve Evlilik Destek Paketi. Yeni eklediğimiz İşsizlik Destek Paketi ile bu sayı artık 5’e çıktı."

"www.yoksulluklamucadele.org adı altında bir internet sitesi hazırladık. Bu siteyi inceleyerek tüm vatandaşlarımız, hazırlamış olduğumuz bu destek paketleri ile ilgili detaylı bilgi edinebilirler." 

"İBB'de Mülteciler Birimi kurulacak"

"İstanbul'da üzerine çok ciddi bir şekilde eğilmemiz gereken bir başka büyük sorun daha var, mülteciler. Bu sorun, bugün artık İstanbul’un en yakıcı konularından biri haline gelmiştir. İstanbul’da, 1 milyon civarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan insan yaşıyor. Resmi rakamlara göre, kayıtlı 547 bin Suriyeli göçmen var. Yani toplam il nüfusunun yüzde 4’üne yaklaşan bir oran. Göreve gelir gelmez İBB bünyesinde 'Mülteciler Birimi' kuracağız. Öncelikle İstanbul'da yaşayan göçmenlerin nerede, nasıl, hangi koşullarda yaşadığına ilişkin ayrıntılı bir envanter çalışması yapacağız. Sorunları net olarak tespit edeceğiz. Nihai olarak göçmenlerin kendi memleketlerine dönüşlerinin sağlanması için çalışacağız."

“Mülteci sorununa siyasi polemiklerin ötesinde kalıcı ve bütünlükçü çözümler geliştirmeliyiz. Toplam il nüfusunun yüzde 4’ü kadar mülteci var. Göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde çatışmalar bile yaşanmaya başladı. Gerginliğin ve huzursuzluğun arttığını görüyoruz. Göreve gelir gelmez mülteciler birimini kuracağız. Envanter çalışması yapıp, sorunları tespit edeceğiz. Ardından konuyu kesinlikle ulusal ve uluslararası düzleme taşıyacağız. Özellikle uluslararası kamuoyunu bu soruna çözümde ortak etmek için çaba sarf edeceğiz.”

“Herkes için hayatı nasıl kolaylaştırıp güzelleştirmeye çalışacağıma anlatmaya çalıştım. Maalesef bunları konuşmayı unuttuk. Görüyorsunuz ki 31 Mart seçimleri ile birlikte önemli bir değişiklik yaşandı. 31 Mart öncesinde beka dediler, oy getirir diye ortaya attıkları bir konuydu işlerine yaramayınca unuttular, şimdi başka konuların peşindeler. 23 Haziran milletin duruma el koyduğu, sahici bir siyaset istediğinin ilanı olacak. İşsizleri elinin tersiyle itenlere İstanbullu yanıtı verecek. 23 Haziran’da hak yerini bulacak. Her şey çok güzel olacak, her şey çok güzel olacak, her şey çok güzel olacak” 
 


İmamoğlu konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Kürtçe dil kursu programına yer vermeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna "Kürtçe türküler, şarkılar, bu kültürün parçası. Kürtçe dil konusunda talep olduğu kadar hizmet vereceğiz. Bundan hiçkimse şüphe duymasın." yanıtını verdi.

Ekrem İmamoğlu'na Süleyman Soylu’nun “görevimiz İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı üzerinden İstanbul’a PKK’nın sızmasını engellemektir” açıklaması da soruldu:

“Terör örgütlerine karşı tutum ve tavırda kendimi herkesten daha iradeli ve tutumlu bir birey olarak görüyorum. Ben kendimi böyle ifade ediyorum. Başkaları da kendisi için bunu söyleyebilirim. Benimle terörü yan yana getirme çabaları hadsizliktir, daha da öteye götüreyim kınanacak cümlelerdir.”

İmamoğlu, 16 Haziran'daki ortak yayınla ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:

"Defalarca 31 Mart öncesinde de ısrarla bu daveti yapmıştım, o zaman bu davet karşılık bulmamıştı. Ben dün ne söylüyorsam aynı şeyi söylüyorum ama rakibimizin her konuda olduğu gibi bu konuda da fikri değişmiş. Israrlarımla, çabalarımla bunun bir buluşmaya dönüşmesi beni Türkiye demokrasisi adına mutlu ediyor. Hiç moderatör ismi telaffuz etmedim. Her kanala çıkarım demiştim. Umarım demokrasi adına güzel bir münazara olur”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU