Taliban ile ABD’nin ortak hedefi: Kabil Havaalanı’nın hızla teslim edilmesi

ABD ve müttefikleri son iki hafta içinde Afganistan’dan yaklaşık 113 bin 500 kişiyi çıkardı, ancak ülkeden gitmek isteyen on binlerce kişi geride kalacak

Kabil Havalimanı'ndan tahliye sırasında İngiliz ve ABD ordu mensupları (DPA)

Taliban’dan üst düzey bir yönetici, Afganistan’dan ayrılan ABD kuvvetleri ile birlikte Kabil Havaalanı’nın hızlı bir şekilde kendilerine teslim edilmesini hedeflediklerini söyledi.

İsminin açıklanmaması koşuluyla Reuters’a konuşan yetkili, “Her iki taraf da hızlı bir devir teslim amaçladığından, Kabil Havaalanı üzerinde tam kontrol sağlamak için ABD’lilerin son işaretini bekliyoruz” dedi.

15 Ağustos’ta başkent Kabil’in kontrolünü ele geçiren hareketin yöneticisi, havalimanını yönetmeye hazır teknik uzmanlar ve mühendislerden oluşan bir ekibe sahip olduklarını da sözlerine ekledi.

Buna karşılık Batılı bir güvenlik yetkilisi, ABD’nin Afganistan’daki 20 yıllık müdahalesini sona erdiren Kabil’den tahliye sürecinin son aşamasına başladığını söyleyerek, tahliye operasyonunun bitiş tarihi ve saatinin henüz belirlenmediğini belirtti.

İsminin açıklanmasını istemeyen Batılı yetkili, “Bugün her yabancı sivilin ve risk altındakilerin tahliye edildiğinden emin olmak istiyoruz. Bu operasyon biter bitmez güçler çekilmeye başlayacak” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, 11 Eylül 2001 saldırılarının faillerini koruduğu için Kabil’i işgal etmelerinden ve Taliban hükümetini devirmelerinden 20 yıl sonra, tüm ABD birliklerini Afganistan’dan çekmek için verilen 21 Ağustos tarihine bağlı kalacağını açıkladı.

ABD ve müttefikleri son iki hafta içinde Afganistan’dan yaklaşık 113 bin 500 kişiyi çıkardı, ancak ülkeden gitmek isteyen on binlerce kişi geride kalacak.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU