Süper Lig'de üçüncü hafta Trabzonspor'un liderliğinde geçildi... Gülhan: "Dört Büyükler" geçiş sürecinde, kadrolarını ve sistemlerini net şekilde oturtamadı

Ligde ilk üç hafta Trabzonspor'un liderliğinde geçildi. Spor yazarı Müslüm Gülhan, Süper Lig'de geride kalan süreci Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Süper Lig'de üçüncü hafta sonunda 3'te 3 yapan takımlardan Trabzonspor lider, Fenerbahçe ikinci oldu / Fotoğraf: AA 

13 Ağustos'ta başlayan Süper Lig'e üçüncü hafta maçlarının ardından 2022 FIFA Dünya Kupası eleme maçları nedeniyle ara verildi.

Ligde geride kalan süreçte oynadığı üç maçtan da galibiyetle ayrılan Trabzonspor, haftayı lider kapatmayı başardı. 

Abdullah Avcı'nın takımın başına geçmesiyle yükselişe geçen Karadeniz ekibi, yeni sezon için iddialı. 

Ligin ilk haftasında Yeni Malatyaspor'u 5-1, ikinci hafta ise iddialı takımlardan Sivasspor'u 2-1 mağlup eden bordo-mavililer, dün akşam deplasmanda konuk olduğu Giresunspor'u da 1-0 yenerek adından söz ettirdi.

Son üç yılda büyük hayal kırıklıkları yaşayan ve 2021-22 sezonuna Vitor Pereira yönetiminde başlayan Fenerbahçe de ligde 3'te 3 yapan iki takımdan biri oldu.

Süper Lig'in ilk haftasında Adana Demirspor, ikinci maçta ise Antalyaspor'u mağlup eden sarı-lacivertliler, üçüncü maçında ise deplasmanda Altay'ı yenerek yenilmezliğini sürdürdü.

Söz konusu maçlarda rakip fileleri 5 kez havalandıran Pereira'nın öğrencileri, kalesinde ise hiç gol görmedi. Fenerbahçe, en son 1983-84 sezonunda ligin ilk üç maçını gol yemeden kazanmıştı. 

 

Süper Lig-AA.jpg
Süper Lig'de maçlara ara verilmesinin ardından yerli-yabancı birçok futbolcu milli takımlarda görev alacak / Fotoğraf: AA

 

Son şampiyon 2 puan kaybetti

Süper Lig'de geçen sezon şampiyonluk sevinci yaşayan Beşiktaş, ilk üç haftaya iki galibiyet ve 1 beraberlik sığdırdı. 

Açılış maçında Çaykur Rizespor'u 3-0 yenen siyah-beyazlılar, ikinci maçında Gaziantep FK ile 0-0 berabere kalarak iki puan kaybetti. 

Üçüncü hafta maçında sahasında Fatih Karagümrük'ü konuk eden Sergen Yalçın'ın öğrencileri, sahadan 1-0'lık galibiyetle ayrılarak 7 puan topladı.

Galatasaray'dan üç maçta 2 galibiyet 

2021-22 sezonunu erken açan Galatasaray, inişli çıkışlı maçlar oynasa da UEFA Avrupa Ligi'nde gruplara kalmayı başardı. 

Süper Lig'de de sezona hızlı giriş yapan sarı-kırmızılı ekip ilk maçında Giresunspor'u, ikinci karşılaşmasında ise Hatayspor'u mağlup etmeyi başardı.

Ligin üçüncü haftasında Kasımpaşa'yı konuk eden sarı-kırmızılılar, 2-0 öne geçtiği maçtan 2-2'lik beraberlikle ayrıldı ve haftayı 7 puanla dördüncü sırada tamamladı.

Konyaspor ve Altay'dan sürpriz

Süper Lig'de 2021-22 sezonunun ilk üç haftasında Konyaspor ve Altay isimlerinden en çok söz ettiren ekipler oldu.

Ligdeki ilk iki maçında Sivasspor ve Başakşehir'i mağlup eden Konyaspor, üçüncü haftada deplasmanda karşılaştığı Adana Demirspor ile 1-1 berabere kaldı.

Mustafa Denizli ile bu sezon Süper Lig'e yükselen ve oynadığı futbolla adından söz ettiren Altay da ilk üç haftaya damga vuran ekiplerden oldu.

İlk maçında Kayserispor'u 3-0, ikinci maçında ise Alanyaspor'u 4-1'le geçen İzmir ekibi, milli ara öncesindeki son maçını Fenerbahçe ile oynadı ve sahadan 2-0'lık yenilgiyle ayrıldı.

Gülhan: "Dört Büyükler" geçiş sürecinde, kadrolarını ve sistemlerini net şekilde oturtamadı

Spor yazarı ve teknik direktör Müslüm Gülhan, Süper Lig'in ilk üç haftasını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Geride kalan üç haftaya bakıldığında "Dört Büyükler" olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor'un geçiş süreci yaşadıklarını söyleyen Gülhan, "Takım kadrolarını ve sistemlerini net şekilde oturtamadılar. Zaman zaman oyun içinde belirli oyuncuların ön plana çıkmasıyla maçları avantajlı hale getirmeye çalıştılar" dedi.

 

BJK-AA (1).jpg

Beşiktaş'a galibiyeti getiren golü, yeni transfer Alex Teixeira attı / Fotoğraf: AA

 

"Sistematik kurgusu kuvvetli olan Beşiktaş bir adım önde"

"Dört Büyükler" arasındaki en avantajlı takımın Beşiktaş olduğunu dile getiren Gülhan, "Sergen Yalçın'ın kurduğu sistem iyi bir şekilde işliyor. Gelen oyuncular da ona göre dizayn ediliyor. Bu Beşiktaş için büyük avantaj. Bir sistemin içine bir oyuncuyu adapte etmek başka bir şey, bir oyuncuyu alıp diziliş içerisinde nereye oturtacağını düşünmek ayrı bir şey. O ciddi bir zaman kaybı. Beşiktaş bunu yaşamıyor ancak Fenerbahçe, Trabzonspor ve Galatasaray'da bunu net şekilde görebiliyoruz. Sistematik kurgusunun kuvvetli olmasından dolayı Beşiktaş bir adım önde" yorumunu yaptı. 

Takımların Avrupa'da mücadele etmeleri nedeniyle daha fazla zorluk derecesi yüksek maçlar oynadığını ve bu durumun kulüpler için büyük bir avantaj olduğunu belirten Gülhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Tüm takımlar için bir avantaj. Çünkü oyuncuların nasıl performans sergileyeceğini gördüler. Bir yol haritası hazırlamak adına önemli oldu. Maç en iyi antrenmandır ve bazı değerleri ortaya koyması açısından da çok iyi analiz edilir. Her ne kadar mücadele alanı puan ya da skor yakalama yönünden önemli olsa bile maçın analizi bakımından da önemli bir yeri vardır. 

"Alex iyi bir konuma gelirse hem Ghezzal'ın yükü azalacak hem de Beşiktaş'ın oyun kalitesi yükselecek"

Son şampiyon Beşiktaş'ın iyi transferler yaptığını hatırlatan Gülhan, siyah-beyazlı takımla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

Batshuayi, Aboubakar'ın yerini nasıl kapatır bilinmez, biraz zamana ihtiyacı var. Onu görmek lazım. Alex Teixeria 10 numara formatında bir oyuncu. Bu Ghezzal için büyük avantaj. Geçen sezon bu süreci yönetmek zorunda kaldı çünkü gerçek 10 numara pozisyonundan destek alamadı. Hem asist hem de gol bakımından yeterli desteği alamadı. Çoğu zaman üç tane 6 numara pozisyonundaki oyuncuyla oynamak zorunda kaldı Sergen Yalçın. Bunu da önce Sergen Yalçın, oyuna daha hakim olmak için yaptı. Burada Aboubakar'ın olması çok büyük etkendi. Ghezzal'a en büyük yardımcı oydu. Şimdi bir 10 numara geldi. Alex iyi bir konuma gelirse iki 10 numara özelliğine sahip oyuncuyla oynayacak. Hem Ghezzal'ın yükü azalacak hem de Beşiktaş'ın oyun kalitesi yükselecek. Ancak orada çift ön liberoya dönmesi lazım. Yerli rotasyonundan Oğuzhan ve Salih orada oynayacaklar ancak onlar da o açığı kapatacak agresif tempoda değiller. Atiba ve Souza orada net gözüküyor. 

 

GS-AA (1).jpg
Galatasaray'ın yeni transferlerinden Morutan, ilk maçında vatandaşı Cicaldau'ya asist yaptı / Fotoğraf: AA

 

"Terim, oyuncu karakterine müdahale edebileceği bütünlüğü henüz sağlayamadı"

Üç maçta 7 puan toplayan Galatasaray'da oyuncu arayışlarının sürdüğünü, Teknik Direktör Fatih Terim'in oyuncu karakterini kullanarak oyuna şekil verme gayreti içinde olduğunu söyleyen Gülhan, sarı-kırmızılı takımla ilgili şu görüşü paylaştı:

Fatih Terim sistemden çok dizilişte oyuncu karakterini kullanarak başarı kazanmaya çalışıyor. İstediği oyuncu karakterine müdahale edecek bütünlüğü henüz sağlayamadı. Bunu tamamladıktan sonra oyuncular üzerinden motivasyonu yükseltip maç kazanma formatına geçebilir. Orada en büyük Marcao'nun yaşadıkları. Elindeki en büyük kozu kaybetti. Diğer önemli husus ise orta sahada oynattığı çift ön liberolardan tamamının agresif olmaması. Topa çok yatkınlar ve topla çok oynamayı seviyorlar ama ikili mücadelede ve baskı altındaki oyunlarda geride kalıyorlar. Bu da baskılı oynayan ve karşı atağa çok iyi çıkan ekipler için gol yakalama şanslarını yükseltiyor. Bu sezon yenilen golleri çok yaşayacak Galatasaray. Özellikle Marsilya maçı çok iyi bir test olacak Galatasaray için. 

 

FB-AA (1).jpg
Fenerbahçe, ligde oynadığı üç maçta beş kez rakip fileleri havalandırdı / Fotoğraf: AA

 

"Fenerbahçe hala Mesut Özil formatını arıyor ve henüz bulamadı"

3'te 3 yaparak sezona başlayan Fenerbahçe'deki en önemli sorunun Mesut Özil konusu olduğunu dile getiren Gülhan, sarı-lacivertli kulüple ilgili değerlendirmesinde şunları kaydetti:

Fenerbahçe hala Mesut Özil formatını arıyor ve henüz bulamadı. Bence en büyük sıkıntı Pereira kendi formatına Mesut'u oturtmaya çalışıyor. Mesut'un formatı belli. O format üzerinden oynatsa daha çok verim alabilir ondan. Özil'in önünde muhakkak üç forvet koyması lazım. Şu anda Mesut üç forvetin içinde bu bence çok yanlış. Arkalarında gerçek 10 numara pozisyonunda oynaması lazım. Mesut birinci koşuları yapanlara çok asist yapıyor, hem de ikinci koşuları yapıp gol atıyor. Şimdi ise hem birinci koşuyu yapacak hem de birinci koşuyu yapanlara asist yapacak. Bu Mesut'un oyun karakterine uygun bir anlayış değil. Burada bir problem var. O yüzden önüne mutlaka bir santrfor lazım. Valencia şu anda gol atıyor, hareketli ancak Mesut'un oynayabileceği isim o değil. 

"Oyun temposu yüksek takımlara karşı çok açık veriyorlar"

Fenerbahçe'de Ferdi Kadıoğlu'nun Altay karşısında oldukça etkili oynadığını ancak sol çizgide oynatılmasının yanlış olduğunu öne süren Gülhan, "Sol çizgide oynayacak oyuncu bana göre Ferdi değil. Savunmaya döndüğü zaman müdafaa zaafları çok olan bir isim. Aynı şekilde diğer kenarda Osayi-Samuel oynuyor. O bölgeye Nazım Sangare ile çözüm aransa da o da çok yeterli değil. Oyun temposu yüksek takımlara karşı çok açık veriyorlar. Dinamo Kiev maçında çok fazla pozisyon oldu. Fenerbahçe'nin en büyük sorunların biri de bu. Şu ana kadar oynadığı rakiplerden bireysel becerilerle maçı kazanması mümkündü fakat sistematik yapısı kuvvetli rakipler karşısında sıkıntı yaşayacaktır" yorumunda bulundu.

 

TS-AA.jpg
Nwakaeme, Trabzonspor'a galibiyeti getiren golü kaydetti / Fotoğraf: AA​​​​

 

"Trabzonspor ileride çok etkili, takım savunmasına geçtiğinde çok kötü"

Lider Trabzonspor'u ise iki yönlü olarak değerlendiren Gülhan, "Çok iyi hücum oynayan 5 oyuncu ve çok iyi savunma yapamayan 5 oyuncu var" diyerek şu yorumu yaptı:

Trabzonspor beş iyi hücumcuyla oynadığı zaman ileride çok etkili fakat aynı şekilde takım savunması formatına geçtiğinde çok kötü. Her maçta bunu yaşayacak. Trabzonspor yediğinin bir fazlasını attığı zaman maç kazanabilir. Çünkü orada beş üst düzey hücum oyuncusuyla oynama ile kuvvetli olmayan beş savunmasıyla oynayınca işler iyi gitmiyor. Orada takım savunmasını kurgulamak da çok zor. Çünkü top birinci bölgeye geldiğinde ilerideki beş hücumcunun koşu mesafesi 50-70 metre arasına çıkıyor. Trabzonspor muhakkak üçüncü bölge oyununa geçmeli ve beşli hücumu dörde düşürerek çift ön liberoya dönmeli. Bu dizilişle hem daha efektif olacak hem de arkadaki açığı daha rahat kapatacak. Üçüncü bölgede oyunu oynamalı ve savunma mekanizmasını orada başlatarak kademeli şekilde geriye doğru gelmeli. Roma maçında da gördük. Girilen her pozisyon gol tehlikesine neden oluyor. Abdullah Avcı'nın çözmesi gereken en önemli sorun bu. Takım kalitesi çok yüksek görünse de takım savunması ve sistematik kurgusunda sorun var ve bunu çözmesi lazım.

İlk üç maçta elde ettikleri puanlarla isimlerinden söz ettiren Altay ve Konyaspor'a da değinen Gülhan, söz konusu takımlarla ilgili konuşmak için henüz çok erken olduğunu belirterek "Üçüncü maçlar sonunda bir çıkış yakalamaları önemli. Yaptıkları transferler iyi, oyuncu kaliteleri yüksek olabilir ancak sezonun ne kadarını tamamlarlar ona bakmak lazım. Aşağıdaki takımlar için yorum yapabilmek henüz zor. En az 6-7 haftayı görmek lazım" şeklinde görüş belirtti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU