Hindistan’da eyalet bakanı: 30 yaş üstü kadınlar tecavüz kurbanı olamaz

Bakan Upendra Tiwari ayrıca, kadınların cinsel saldırı şikayetlerini “yıllar sonra değil”, olayın gerçekleştiği dönemde bildirmesi gerektiğini iddia etti

Uttar Pradeş eyaleti Orman ve Su Kaynakları Bakanı Upendra Tiwari / Fotoğraf: Facebook

Hindistan’ın 204 milyon nüfuslu en kalabalık eyaletinde bir bakanın 20’li yaşlarını aşan kadınların tecavüz kurbanı olup olamayacaklarını sorgulaması tartışmalara yol açtı.

Açıklamanın arkasında yer alan Upendra Tiwari, son zamanlarda hepsi doğrulanmamakla birlikte küçük çocuklara yönelik cinsel saldırı haberlerinde artış görülen Uttar Pradeş eyaletinde Orman ve Su Kaynakları Bakanı olarak görev yapıyor.

Eyalette en son yaşanan ve Aligarh kentinde iki aile arasında parasal konularda patlak veren tartışmanın ardından gerçekleştiği iddia edilen olayda, 2 yaşındaki bir kız çocuğu öldürülmüş; polis yetkilileri, çocuğun ayrıca tecavüze uğradığına dair paylaşılan ilk haberleri yalanlamıştı.

ANI haber ajansına göre, Orman ve Su Kaynakları Bakanı Tiwari, kendisine eyaletteki cinsel saldırıları soran gazetecilere, tecavüz olaylarının “tabiatı gereği değişkenlik” gösterdiğini savundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tiwari, “Tecavüze uğramış küçük bir kız varsa, biz bunu tecavüz vakası olarak değerlendiririz. Ancak bazı durumlarda, 30-35 yaşlarındaki evli kadınları görüyoruz, bu başka bir vaka” dedi.

Bakan Tiwari ayrıca, kadınların cinsel saldırıyla ilgili “yıllar sonra değil”, yalnızca olayın gerçekleştiği dönemde şikayette bulunabileceğini de öne sürdü.

Tiwari, “Genellikle 30-35 yaşlarındaki evli kadınlar ilişkileri sonlandığında bu tür tecavüz iddialarında bulunuyor. Bu tür suçlamalar dışarıdan göründüğü gibi ele alınamaz” ifadesini kullandı.

Öte yandan Uttar Pradeş’in önde gelen muhalif lideri Mayawati, bölgede kadınlara yönelik saldırılarda yaşanan artışın, eyalet başbakanı ve aşırı sağcı Hindu milliyetçisi din adamı Yogi Adityanath idaresinde asayişin bozulduğunun göstergesi olduğunu iddia ederken, Tiwari ise yönetimin tecavüz olarak değerlendirdiği olaylara ilişkin sert adımlar attığını ileri sürdü.

Tiwari’nin yaptığı tartışmalı yorumların, Hindistan’da cinsel saldırıya uğramış veya uğradığından şüphelenilen kadınları internette topa tutan “erkek hakları” aktivizminin giderek yayılmasının ardından gelmesi dikkat çekti.

Bu tür değerlendirmeler muhafazakar eylemciler arasında rağbet görürken, bir çatı örgüt altında faaliyet gösteren çok sayıda farklı erkek hakları grubu, aile değerlerini savunduklarını ileri sürüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU