Boris Johnson: Afganistan'ı bu şekilde terk etmek istemezdik

Birleşik Krallık Başbakanı kadınlara saygı duyması, mültecileri koruması ve terörden vazgeçmesi koşuluyla Taliban'a diplomatik tanınma teklif etti

Boris Johnson yakın zamanda Kabil'de düzenlenen bombalı saldırıyı "barbarca terör saldırısı" diye nitelemişti (AP)

Boris Johnson, Afganistan'dan çekilme tarzından pişmanlık duyduğunu dile getirirken halka "Bu şekilde terk etmek istemezdik" dedi.

Son Birleşik Krallık personelinin tahliye edilmesinin ardından yayımlanan açıklamada Başbakan Johnson, ABD'nin kendisini zorladığını öne sürdü. Johnson, eylemlerine göre "Taliban'la ilişki kurma" sözü verdi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Johnson; eğer kadınların ve kız çocuklarının haklarına saygı gösterir, uluslararası terör gruplarını barındırmama sözü verir ve ülkeden kaçan mültecilere güvenli çıkış sağlarlarsa Afganistan'ın yeni fiili yöneticilerinin diplomatik olarak tanınma ve banka hesaplarındaki kısıtlamaların gevşetilme olasılığı için açık kapı bıraktı.

Birleşik Krallık Başbakanı operasyonu gerçekleştirenlere duyduğu saygıdan bahsederken havadan yapılan tahliyeleri "hayatımızda gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen görevin doruk noktası" diye nitelendirdi.

Tahliye edilenleri açıklayan Johnson güvenli geçişi sağlanan binlerce Afgan'ın "bu ülkeye bağlılıklarını şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıtladığını" söyledi.

Johnson şu ifadeleri kullandı:

Birleşik Krallık askerleri ve yetkilileri kahredici koşullar altında amansız mühlet yaklaşırken gece gündüz çalıştı.

Hayatlarından endişe duyanlara yardım etmek için sahip oldukları tüm sabrı, özeni ve ilgiyi harcadılar.

Teselli etmeye çalıştıkları kişilerin girdiği sıraya ve Amerikalı dostlarımıza yönelik barbarca terör saldırılarına ilk elden tanık oldular.

Korkup kaçmadılar. Sakinliklerini korudular. İşlerini yapmaya devam ettiler.

Bu ülkenin iki haftadan kısa bir süre zarfında şu anda 15 binden fazla kişiyi işleme almış, kontrol etmiş, incelemiş ve güvenli bir yere taşımış olması onların muazzam çabaları sayesinde.

Birleşik Krallık Başbakanı'nın açıklaması, parlamenterlerin ve yardım kuruluşlarının Afganistan'dan kaçmaya çalışan Afganların acil vakalarını dile getirdiği binlerce e-postanın Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'nca okunmadığının bildirildiği Observer gazetesinin haberinin ardından geldi.

Ve The Independent, Britanya Ordusu için çalışan düzinelerce Afgan tercümana "ulusal güvenlik için tehlike" teşkil etmeleri sebebiyle Birleşik Krallık'a giremeyeceklerinin söylendiğini ortaya çıkarmıştı.

 

 

Birleşik Krallık Başbakanı'nın açıklamasının ardından pazar Britanya Ordusu'nun eski genel kurmay başkanı, Afganların korunması hususunda hükümeti "nöbet esnasında uyumakla" suçladı.

General Lord Richard Dannatt hükümetin yaklaşımının "anlaşılmaz" olduğunu ve Afganistan meselesinin "ikinci plana atıldığını" söyledi.

Lord Dannatt, Times Radio'ya verdiği demeçte, "Tehlikede olduğunu bildiğimiz, bizim için çalışan kişiler, tercümanlar, daha önce yerelle bağlantılı olarak çalışan sivillerle ilgili bu özel mesele medyada yer buldu" dedi.

Bu konu iki veya üç yıldır politikacıların masasındaydı ve kesinlikle bu yıl boyunca da o masadaydı.

General Dannatt şunları ekledi:

Yani, belki hatırlarsınız, üst düzey 45 yetkili temmuzda hükümete açık bir mektup yazarak hakkında endişe duyduğumuz kişiler olduğunu ve doğru şeyi yapmazsak kanlarının elimize bulaşacağını söyledi.

Hükümetin neden nöbet esnasında uyuyor gibi göründüğüne akıl ermiyor. Bence Afganistan meselesi ikinci plana atıldı. Belki de öne çıkmaya başladı. Ama sonra aniden Taliban ülkeyi hızlı bir şekilde ele geçirince ocaktan direk mutfak zeminine düştü ve biz... bu kaotik çekilmeyi yaşadık.

İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer hükümetin geride bırakılanları terk etmemesi gerektiğini söyledi.

Starmer, "Pitting Operasyonu kapsamında pek çok kişiye yeni bir yaşam fırsatı vermek için çok şey yapan silahlı kuvvetlerimizin cesur erkeklerini ve kadınlarını kutluyorum" dedi.

Afganistan'da sahada görev yapanlar sayesinde Britanyalıların en iyilerini gördük. Diplomatik kadromuz ve askeri personelimiz yaptıkları kahramanca işten gurur duymalı ve onlara büyük minnet borçluyuz.

Artık hükümetin trajik bir şekilde geride kalıp korkunç bir gelecekle karşılaşanlar için acilen plan hazırlaması gerekiyor. Tüm partilerin parlamenterleri yardım etme yükümlülüğünü taşıdığımız yüzlerce vakayla ilgileniyor. Askeri operasyonların sona ermesi, Afganistan'dakilere karşı sorumluluklarımızı sona erdirmez.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU