Jason Momoa'ya Game of Thrones'taki tecavüz sahnelerini sormak adil ve gerekli

Clémence Michallon: Momoa, bir New York Times röportajcısının yönlendirmeli sorusuna itiraz etti fakat oyunculardan geçmiş rolleri üzerine düşünmelerini istemek yapıcı bir eylemdir

Momoa'nın soruyla düşünceli bir şekilde ilgilenmesi takdire değerdi. Hatta sözlerini epey açık bir ifadeyle bitirdi (AFP)

The New York Times'ın Jason Momoa'yla yakın zamanda yaptığı röportajda, oyuncuya Game of Thrones'taki cinsel şiddet tasvirleri soruldu. Momoa'nın eskiden, (tahmin edebileceğiniz gibi) bariz cinsel şiddet tasvirleriyle kısa sürede kötü şöhret sahibi olmuş Game of Thrones'ta rol aldığı düşünüldüğünde, bu soru tuhaf kaçmadı. Tuhaf olan, Momoa'nın söyleşiyi yapan David Marchese'in yönlendirmeli sorusuna yaptığı itirazdı. Gayet düşünceli bir yanıt vermiş olsa bile aktör, Marchese söyleşiyi bitirene kadar neşesini yitirmişe benziyordu.

Momoa bu noktada yeniden Marchese'in sorusuna dönerek, sorunun "midesinde kötü bir his" bıraktığını ifade etti. "Bana bunu sorduğunda sinirlendim" dedi.

Bir şeyi ortadan kaldırma yükünü bana bırakmak, berbat geliyor.

Marchese'nin sorusu, Momoa'yı köşeye sıkıştırmayı amaçlamış gibi durmuyor. Tartışmacı biçimde yöneltilmemişti. Bazı yayıncı ve yorumcuların "yakaladım seni" diye atıfta bulunacağı türden bir şey de değildi.

Marchese'in sorduğu şey şuydu:

Bunları ne kadar takip ettiğini bilmiyorum ama Game of Thrones, cinsel saldırı sahnelerinin tasviri ve kadınlara genel muamelesi açısından birçok tartışmaya sebep oldu. Bugün, o sahneler hakkında farklı düşünüyor musun? Şimdi böyle sahneler çeker miydin? Pişmanlık duyuyor musun? Bu tür sahneler daha eski bir kültürel ana aitmiş gibi görünebilir.

Oyunculardan ve diğer sanatçılardan geçmiş çalışmalarına bakmalarını istemek alışılmadık bir şey değil. Marchese'nin sorusunun zamanlaması da rastgele değildi: Game of Thrones kısa süre önce ilk bölümünün yayımlanmasının üzerinden 10 yıl geçmesini kutladı. Şimdi diziyi taze gözler ve taze bir zihinle izleme şansına sahibiz. Belki de artık, ekrandaki cinsel şiddet tasvirlerinin izleyiciler için ne anlama gelebileceğini daha iyi anlıyoruz. Bu sadece adil olmakla kalmayan önemli bir soru.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Marchese, özellikle Momoa'nın karakteri Khal Drogo'nun yeni eşi Daenerys Targaryen'e (Emilia Clarke) tecavüz etmeye hazırlandığı en çok konuşulan sahnelerden birine atıfta bulunuyor gibiydi. Fazlasıyla bariz olduğu için değil (gerçek saldırı gösterilmeden önce sahne kesiliyor) ama Daenerys'in sıkıntısını çok acı verici biçimde netleştirdiği için izlemesi zordu. Khal arkasında belirip elbiselerini çıkarırken hıçkırarak ağlıyordu. Kollarını göğsüne sarmaya çalışıyor ama Khal kollarını aşağı bastırıyordu. Sahne, Khal'ın ağlayan Daenerys'i dizlerinin üstüne çökmeye zorlamasıyla sona eriyor. Tüm sahne boyunca kamera Daenerys'in yüzüne odaklanarak bizi ona ve o andaki acısına çok yaklaştırıyor.

Bizzat George R.R. Martin, bölümün dayandığı kitapta karşılıklı rızaya dayanan bu sahneyi eleştirmişti. Martin, senaryodaki değişikliğin hadiseyi "daha iyi değil, daha da kötü hale getirdiğini" belirtmişti. Momoa'nın çekimler sırasında kendisinden "daha fazla ağladığını" söyleyen Clarke, aktörü sette "kibar ve düşünceli" davrandığı için övmüştü.
 

got.jpg
"Game of Thrones"un birinci sezonunda Khal Drogo rolünde Jason Momoa ve Daenerys Targaryen rolünde Emilia Clarke (HBO)


Momoa, Marchese'e verdiği yanıtın da gösterdiği üzere, kendisi de pilot sahneden rahatsız görünüyor:

Yani, Drogo'yu ve tarzını tasvir etmek önemliydi. Cengiz Han gibi birini oynuyorsunuz. Yapması gerçekten çok ama çok zor bir şeydi. Ama benim işim böyle bir şeyi oynamaktı. Bu hoş bir şey değil ama o karakterin olduğu şey buydu. 'Yapmasam olmaz mı?' demek benim işim değil. 'Rol oynadığın için pişman mısın?' diye gerçekten hiçbir zaman sorgulanmadım. Şöyle ifade edeyim: Zaten oynadım. Bir daha yapmam.

Bu hiç de kötü bir cevap değil. Birkaç önemli faktöre ışık tutuyor: Karakterin gelişim yönü, Momoa'nın sahneyi çekerken yaşadığı zorluklar ve bir oyuncu olarak yetkisinin sınırları. O zamanlar şimdi olduğundan çok daha az şöhrete sahipti ve muhtemelen çok daha az etkiliydi. Geçen yıl, GOT sonrası iş bulmakta zorlandığını ve bir süre "tamamen borca battığını" söylemişti. Kariyerinin bu noktasında çalışıyor ve geçimini sağlamaya uğraşıyordu. Soruyu düşünceli biçimde ele alması takdire değerdi. Hatta sözlerini epey açık bir ifadeyle bitirdi ("Zaten oynadım. Bir daha yapmam").

Sonrasında, duygusal bir soru cevap hız treninde tekrar açılmadan önce yine sessizliğe gömüldü. Marchese'e "Midemde kötü his bırakan bir şeyden bahsetmek istedim" dedi.

Game of Thrones'u gündeme getirdiğinde, karakterimle ilgili olup bitenler hakkında ve bunu tekrar oynayıp oynamayacağıma dair bir şeyler gündeme getirdin. Bana bunu sorduğunda sinirlendim. Bir şeyi ortadan kaldırma yükünü bana bırakmak, berbat geliyor. Sanki bir aktörün oynayıp oynamama seçeneği varmış gibi.

Momoa şöyle devam etti:

Gerçekten hiçbir şey yapmamıza izin yok. Yapımcılar var, yazarlar var, yönetmenler var ve gelip 'Bunu oynamayacağım, çünkü şu an bu makul değil ve politik iklimde doğru bulmuyorum' diyemezsiniz. Bu asla olmaz. Bu yüzden berbat hissettiren bir soru. Sadece bilmeni istedim.

Açıkçası, burada gerçek bir hüsran var. Oyuncuların belirli şeyleri yapmak için sözleşme imzaladıklarını ve bu şeylerin her zaman kişisel tercihleri ya da inançlarıyla uyumlu olmadığını biliyoruz. Bu adil. Ayrıca, Momoa gibi birinin sektörün bu yönüne ışık tutabilmesi de çok önemli. Benim için anlaması daha zor olan şey, Marchese'in sorusunun "berbat" olduğu iddiası. Berbat değildi. Bu gerekliydi ve (Momoa'nın kendi yanıtlarının da gösterdiği gibi) önemli bir konu hakkında bazı yapıcı yorumlara imkan tanıdı.

Game of Thrones'un çeşitli sezonlarının, dizinin gösterimi süresince ilham verdiği birçok düşünce parçasına bakarak ve cinsel şiddet tasvirlerini sorgulayarak karbon tarihini tespit etmek mümkün. GOT 2011'de yayımlanmaya başladığında, The Atlantic dergisi "Tüm Cinselliği Anlamlandırmaya" çalıştı. Aynı yıl Wired, "Cinsellik, Şiddet ve Geek Karizmasının Game of Thrones'u Hit Yaptığını" ilan etti. 2015'te, 5. sezon civarında, The Washington Post, GOT'u "her zaman tecavüzle ilgili bir dizi" olarak değerlendirdi. Aynı yıl, The Atlantic konuyu tekrar gözden geçirdi ve "Game of Thrones Neden Bu Kadar Cinsel Şiddet İçeriyor?" diye sorguladı. 2019'da dizinin final bölümü yaklaşırken Esquire, "Game of Thrones'un Kadınlara Muamelesi Mirasını Karartacak" öngörüsünde bulunurken, The Atlantic (yine!) "Game of Thrones'un Cinsel Şiddetinin Ne Getirdiğini" inceledi.

Momoa, GOT'u ve cinsel şiddeti tartışırken her zaman bu kadar çekingen değildi. 2011 Comic-Con'da kötü şöhret kazanan bir anda, bilimkurgu ve fantezi türlerini sevmekle ilgili şaka yapmıştı:

Çünkü yapabileceğiniz çok şey var, birinin dilini boğazından koparıp bunun yanınıza kâr kalması ve güzel kadınlara tecavüz etmek gibi.

Bu şaka, o dönem kalabalıktan kahkahayla karşılık bulmuştu. Yine de, Momoa ertesi gün bir Instagram gönderisiyle özür diledi:

O günkü sözlerimin duyarsızlığı sebebiyle hâlâ kendimden çok ciddi hayal kırıklığına uğramış durumdayım. Şimdi, en içten özrümün bu incitici sözleri ortadan kaldırmayacağını biliyorum… Gerçekten tatsız bir yorum yaptım. Bu kabul edilemez ve söylediğim sözler için içtenlikle özür diliyorum.

Marchese'nin sorusu, Momoa'nın kariyerini değiştiren rolünü derinlemesine düşünmesi için bir şanstı. Güzel ifade edilmiş adil bir soruydu. O röportaja giren herhangi bir muhabirin soru listesinde yer alması gerekirdi.

Belki Momoa, Marchese'nin sorusunu takdir etmemiş olabilir. Belki de hassas bir konuya girmek istemiyordu ya da bunu yaparsa diğer iş tekliflerini tehlikeye atacağından endişe ediyordu. Ama bunu "berbat" diye niteleyene kadar, cevap vererek iyi bir iş çıkardı. Söyleşi soruları hile değil, fırsattır. Rahatsız edici sorular en iyi sorular olma eğilimindedir. Konuşma başlatır ve hem söyleşiyi yapanın hem de öznenin farklı bir ışık altında görmesini sağlar.



Clémence Michallon'ın makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Jason Momoa'ya Game of Thrones'taki tecavüz sahnelerini sormak "berbat" değil, adil ve gerekli

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU