Google online haber kuruluşlarından 4,7 milyar dolar gelir elde etti

News Media Alliance’ın araştırmasına göre ABD'li şirket, haber paylaşımları üzerinden sayfa trafiğini ve gelirlerini önemli ölçüde artırıyor. Google ise bu durumun online haber yayıncılarının da lehine olduğunu savunuyor

Google, online hizmet veren haber kuruluşlarının ürettiği içeriklerden sağladığı geliri artırmaya devam ediyor.

ABD'li şirketin 2018'de bu içeriklerden elde ettiği kazanç 4,7 milyar dolara ulaştı.

Teknoloji devi, arama motoru ve mobil cihazlar için geliştirdiği Google News (Google Haberler) uygulaması aracılığıyla birçok medya kuruluşundan gelen haber içeriklerini tek bir platform üzerinden kullanıcılara servis ediyor.

Böylelikle kullanıcıların haber içeriklerine erişimini kolaylaştırmak amaçlanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Google aramalarının yüzde 40'ı haber içerikleri 

Amerikan basın meslek birliği News Media Alliance'ın araştırması, haber içeriklerinin Google açısından önemini ortaya koyuyor. 

Zira Google'da yapılan aramaların yüzde 40'ı haber içeriklerinden oluşuyor.

ABD'li şirketin varlıkları 2009 ila 2018 yıllarında yıllık ortalama yüzde 22 artarken, Google Haberler servisine erişim sağlayan tekil kullanıcı sayısı yıllık yüzde 23 artış gösterdi.

Yani haber servisine erişim sağlayan tekil kullanıcı sayısındaki artış, şirketin varlıklarının büyüme oranını geçti. 
 


Google medya kuruluşlarına ücret ödüyor mu? 

Araştırmada Google'ın yüksek oranda sayfa trafiği ve gelir elde ettiği haber içerikleri için medya kuruluşlarına ücret ödemediği öne sürüldü.

Ancak ABD'li şirket bu iddiaları yalanladı. Yapılan araştırmanın hesaplamalarının yanlış olduğu belirtildi, haber aramalarının büyük çoğunluğunda reklam gösterimi yapılmadığı kaydedildi.

"Google haber yayıncılarının internet sayfalarına ayda 10 milyarın üzerinde trafik sağlıyor"

Google ayrıca online haber sitelerinin trafiğinin, abonelik sayılarının ve reklam gelirlerinin arttığı gerekçesiyle bu durumun haber yayıncılarının lehine olduğunu savundu: 

"Google Haberler uygulaması ve arama motoru, haber yayıncılarının internet sayfalarına ayda 10 milyarın üzerinde trafik sağlıyor, abonelik satışlarını ve reklam gelirlerini artırıyor. Dünyadaki tüm haber yayınlayıcılarını destekleyici bir teknoloji ve reklam partneri olmak için çok çalışıyoruz." 

 Amerikan haber endüstrisi 2018'de dijital reklamlardan 5,1 milyar dolar gelir elde etti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU