Orman yangınıyla oluşan dumanın erken doğum riskini artırdığı tespit edildi

Uzmanlar bir annenin hamilelik sırasında dumana ne kadar çok maruz kalırsa erken doğum riskinin o kadar yükseldiğini söyledi

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da başlayan ve çevre ilçelere yayılan yangın 6 Ağustos'ta kontrol altına alınabilmişti (Reuters)

Bilim insanları, orman yangınları nedeniyle oluşan dumanı soluyan hamilelerde erken doğum riskinin arttığını ortaya koydu.

ABD'nin Kaliforniya eyaletinde 2007-2012 yılları arasındaki verilerin incelenmesiyle yapılan çalışma Türkiye ve Yunanistan'ı gibi pek çok ülkeyi son dönemde küle çeviren orman yangınlarının başka bir tehlikesini gözler önüne serdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stanford Üniversitesi'nden akademisyenlerin yürüttüğü çalışmada uydu verilerinden yararlanılarak yüzeydeki mikroskobik kirlilik partikülüyle (PM 2,5) ve Kaliforniya'daki 3 milyon doğum kaydı karşılaştırıldı.

Zira orman yangınları sonucu ortaya çıkan dumanda yüksek seviyede PM 2,5 bulunuyor. PM 2,5 kalp krizi, inme ve astım gibi pek çok rahatsızlığa yol açabiliyor.

Environmental Research adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanan bulgular, incelenen yıllar arasında orman yangını sonucu oluşan duman yüzünden yaklaşık 7 bin erken doğum gerçekleştiğini gösterdi.

Uzmanlar ayrıca bir annenin hamilelik sırasında dumana ne kadar çok maruz kalırsa, erken doğum riskinin o kadar yükseldiğini tespit etti.

Çalışmanın başyazarı Sam Heft-Neal, bir ay boyunca duman solumanın erken doğum riskini yüzde 20 artırdığını söyledi.

Öte yandan araştırma ekibi, çalışmanın incelediği son tarih olan 2012'den sonra orman yangını kaynaklı duman tehlikesinin giderek daha da arttığına dikkat çekti.

Çalışmanın yazarlarından Marshall Burke, "Son 5 yılın 4'ü, incelediğimiz yılların hepsinden daha kötüydü" diye konuştu.

Heft-Neal, hamilelerin kendilerini dumandan korumak için evde kalmak ve kaliteli maskeler kullanmak gibi önlemler alabileceğini sözlerine ekledi.

Araştırmada yer almayan çevre sağlığı uzmanı Lara Cushing ise şöyle konuştu:

Hava kirliliğinin erken doğum riskini artırdığını biliyorduk. Ancak bu yeni çalışma, diğer hava kirliliği kaynaklarından farklı olabilecek ve iklim değişikliğiyle daha fazla bir sorun haline gelen orman yangını kaynaklı dumanla ilişkili kirleticilerin önemini gösteriyor.

 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU