Sosyal medyadaki "fatura talepleri" cevap buluyor, 5 milyon liradan fazla fatura ödendi, yardım eden yardım ettiğini görmüyor

Faturalarını ödeyemeyenlerle yardım etmek isteyenler arasında köprüler sosyal medyada kuruldu. Yazar İlhami Işık, şimdiye kadar ödenen faturanın 5 milyonu aştığını söyledi

Fotoğraf: AA / Arşiv

Sosyal medyanın yaygınlaşması ve kullanıcı sayısını günden güne arttırması, toplumsal yardımlaşma yöntemlerini de çeşitlendirdi.

Bazı isimler, faturalarını ödeyemeyen ihtiyaç sahipleri ile hayırseverler arasında köprü kurdu. 

Son 3 yılda milyonlarca liralık elektrik, doğalgaz ve su faturası ödendi. 

Bu uygulamayı başlatan isimlerden biri yazar İlhami Işık.

Işık, yardım faaliyetlerine Suriye'den yaşanan yoğun göç dalgalarından sonra başladı.

Kadın ve çocukların yatacak yerlerinin olmadığını, giysi ve yiyecek bulamadıklarını anlatan Işık, "Bu mağduriyetleri bir nebze de olsa gidermek için başlattığımız kampanya tahmin etmediğim boyutlara ulaştı. Daha sonra Güneydoğu bölgesine yönelik yardım kampanyaları organize ettik. Kampanya ile o dönem 84 bin çocuk bot sahibi oldu. Rahmetli Kadir Topbaş 1, LCW 3 tır gönderdi. Sosyal medya çağrıları büyük yankı uyandırdı. Şırnak’ta hemen hemen bütün öğrencilere giysi yardımı yapıldı. Artık yetişemediğimiz için Deniz Feneri de kampanyaya dahil oldu. O dönem tek-tük fatura geliyordu" dedi.

 

unnamed.jpeg
Yazar İlhami Işık / Fotoğraf: Batman Tarafsız

 

"Faturamı ödeyemiyorum, yardımcı olur musunuz?"

Işık, siyaseten hükümetle ayrı düşmesi ve köşe yazarı olduğu Star gazetesindeki görevine son verilmesinin ardından etkili isimlerden ve kurumlardan yardım çağrılarına eskisi kadar cevap alamadığını, "O dönem bu tür yardımlar sekteye uğradı. Artık küçük kolilerle göndermeye başladık. Faturalar daha çok gelmeye başlayınca buna yöneldik" sözleriyle ifade etti. 

Son 2 yıldır fatura taleplerinin arttığını aktaran Işık, "Kimi insanlar, 'Faturamı ödeyemiyorum, yardımcı olur musunuz' diyor, kimi insanlar da bunu hiç duyurmadan, haber de vermeden paylaştığımız faturaları ödüyor. Kimileri de benimle irtibata geçerek 'Bana fatura gönderin, ödeyeceğim" talebinde bulunuyor. Çok kısa sürede çok büyük miktarlara ulaştı" diye konuştu. 

"Günde en az 3 ila 5 bin liralık fatura ödeniyor"

Şimdiye kadar ödenen fatura sayısının 5 milyonu aştığını kaydeden Işık, "12 binden fazla insanın faturası ödendi. Günlük en düşük 3 ile 5 bin liralık fatura ödeniyor. Bu rakamlar çok nadir düşüyor. Kasımdan sonra günde 10 bin lirayı geçeceğini tahmin ediyorum. Çünkü yaz mevsimi nedeniyle doğalgaz çok kullanılmıyor. Elektrik faturalarına ise ciddi zamlar yapıldı. Kış geldiğinde sayı artacak" ifadelerini kullandı.

Pandemiyle beraber fatura taleplerinin arttığını belirten Işık, şunları kaydetti:

"Artık işi olduğu halde işsiz sınıfında olanlar var. Kazanamıyorlar. Böyle olunca ciddi bir ödeme güçlüğü yaşıyorlar. Faturayı öderse aç kalacak, ödemezse elektriği kesilecek. Biz insanların en azından aç kalmaması için bir yöntem bulduk. Kötü alternatiflerden bir tanesini ortadan kaldırmaya gayret ediyoruz." 

"Son dönemde talep arttı"

Fatura ödenmesine aracılık edenlerden biri de Talat Yılmaz. 

"Babam, 'Senden yardım isteyen ailelere yardım et, onların dualarını' derdi. Ben de öyle yapmaya çalışıyorum" diyen Yılmaz, en çok elektrik faturası talebi geldiğini söyledi.

 

 

Şimdiye kadar çok sayıda fatura ödenmesine aracılık yaptığını ifade eden Yılmaz, "Son dönemde bize gelen talepler arttı. İnsanlar, artan hayat pahalılığı nedeniyle fatura ödemekte güçlük yaşıyorlar" dedi.

Hayırseverlerin faturaları doğrudan kendilerinin ödediğini, yardım edenin yardım edileni hiç görmediğini söyleyen Yılmaz, faturayı ödeyenlerin bunu bazen kendilerine de söylemediklerini sözlerine ekledi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU