Neuralink'in kurucu ortağı, Elon Musk'ın projesine karşı gizemli bir rakip kuruyor

"Gizli startup" Science Corp'un çalışanları, CRISPR gen düzenleme teknolojisi üzerine uzmanlaşıyor

Elon Musk'a ait Neuralink startup'ının geliştirdiği beyin bilgisayar arayüzü, insanların "yapay zekayla rekabet etmesini" sağlayacak (Neuralink)

Elon Musk'ın beyin-bilgisayar arayüzü Neuralink startup'ının kurucu ortağının, rakip bir proje için 47 milyon dolardan (yaklaşık 400 milyon TL) fazla para topladığı bildirildi.

Bu yılın başlarına kadar Neuralink'in başkanlığını da yapan Max Hodak, eski firmasındaki bazı yetenekleri de "gizli startup" Science Corp'a geçirmiş gibi görünüyor.

İlk olarak Futurism'in tespit ettiği, temmuz ayına ait bir mali beyan belgesi, Science Corp'un finansmanı yolunda 14 yatırımcının işe koyulduğunu ortaya çıkardı. Yatırımcılar arasında kötü şöhretli kripto borsası MtGox'un kurucusu Jed McCaleb de var.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hodak'ın gizli yeni startup'ının yeni çalışanları, LinkedIn profillerine göre CRISPR gen düzenleme teknolojisi üzerine uzmanlaşıyor. Bu, Neuralink'e rakip şirketin insan beynini bilgisayara bağlamak için sadece sinirsel donanıma değil, biyomühendisliğe de odaklanabileceğini gösteriyor.

Şu anda Science Corp için tümü biyoloji veya mikrofabrikasyona odaklanan 10 kamusal iş ilanı var.

Geçen ay Neuralink, ilk arayüz cihazlarının üretiminde ilerleme katetmek için kullanılacak 205 milyon dolarlık (yaklaşık 1,7 milyar TL) büyüme finansmanını duyurmuştu.

Firmanın o günlerdeki blog yazısında, "Bu yoldan elde edilen fonlar, Neuralink'in ilk ürününü piyasaya sürmek, gelecekteki ürünlerin araştırılmasını ve geliştirilmesini hızlandırmak için kullanılacak" ifadelerine yer verildi.

Bunu ne kadar erken yaparsak, Neuralink'in cihazından faydalanmaya muhtaç kişilere o kadar çabuk yardım edebiliriz.

Yatırım, Neuralink'in kendi cihazını takan maymunun aklıyla video oyunları oynayışını gösteren videoyu yayımlamasından sadece üç ay sonra geldi.

Dokuz yaşındaki makak maymununun yetenekleri ve yerleştirilen iki çip sayesinde 1970'lerin video oyunu Pong'u oynamayı öğrenmesi sadece 6 haftalık pratik gerektirdi.

Çipler, N1 Link adı verilen 1024 elektrot iletim cihazı aracılığıyla beyne sinyaller göndererek bilgisayarın maymunun amacını yorumlamasını sağlıyor.

Neuralink'in videosunda, "Maymun Pager ekranın sağ tarafındaki kolu kontrol etmek için sadece elini yukarı veya aşağı hareket ettirmeyi düşünüyor" dendi.

Gördüğünüz gibi Pager, zihin-Pong konusunda inanılmaz derecede başarılı. Odaklandı ve tamamen kendi istemiyle oynuyor. Bu sihir değil, Neuralink'in çalışmasının nedeni beyinden gelen elektrik sinyallerini kaydedip deşifre edebilmesi.

Neuralink önümüzdeki aylarda insan deneylerine başlamayı umuyor. İlk ticari cihazların nörolojik bozuklukları olan kişilere yardımcı olması bekleniyor.

Musk, nihayetinde bu teknolojinin körlükten depresyona her tedavi için kullanılabileceğini ve aynı zamanda insanların gelişmiş yapay zeka türleriyle rekabet etmesinin yolunu açabileceğini söylemişti.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU