İran'daki bir cezaevinin güvenlik kameraları hacklendi: Dayak görüntüleri paylaşıldı, Tahran yönetimi sessiz

Görüntülerde siber saldırıya uğradıklarını fark eden muhafızların yaşadığı panik ve amirlerine saldırıyı rapor etme çabaları da yer alıyor

Fotoğraf: AP

Bilgisayar korsanları, İran'da bulunan Evin Cezaevi'nin güvenlik kamerası görüntülerini ‘hack’ledi. Korsanların paylaştığı görüntülerde, cezaevindeki gardiyanların tutuklulara şiddet uyguladığı görülüyor.

Görüntüler tepki çekerken uluslararası kuruluşlar tarafından cezaevi koşulları nedeniyle sürekli eleştirilen Tahran yönetimi, şu ana kadar uygulanan şiddetle ilgili bir açıklama yapmadı.

Görüntülerde, siber saldırıya uğradıklarını fark eden muhafızların yaşadığı panik ve amirlerine saldırıyı rapor etme çabaları da yer alıyor.

Basın yayın kuruluşlarına şiddet içeren görüntüleri gönderen bilgisayar korsanları, İran’daki cezaevi koşullarını dünya kamuoyuna daha iyi yansıtmak istedikleri ifade ettiler.

“Sesimizin duyulmasını istiyoruz”

Bilgisayar korsanları, Dubai’de AP’nin mail adresine gönderdikleri mesajda, “Dünyanın tüm siyasi mahkumlarının özgürlüğü için sesimizin duyulmasını istiyoruz” ifadesini kullandı.

AP, güvenlik kameralarında yer alan görüntülerin gazeteciler tarafından daha önce cezaevinde çekilen fotoğraflarla uyuştuğunu aktardı.

Görüntüleri eski mahkumlar teyit etti

Daha önce burada kalan eski mahkumlar, görüntülerin Tahran’ın kuzeyindeki hapishaneye benzediğini teyit etti.

Görüntülerde mahkumların kullandığı dikiş makineleri, alçak tavanlı tuvaleti olan tek kişilik hücre ve hapishanenin dış alanları, mahkumların kullandığı banyolar, havalandırma tesisleri görülüyor. Ses kaydı olmayan görüntülerin önemli bir kısmının geçen yıl ve bu yıl çekildiği iddia ediliyor.

Muhafızların bir mahkumu döverken, bir gardiyanın da bir mahkumun karnına yumruk vururken gösteren görüntüleri yayınlayan bilgisayar korsanlarının mesajlarında, kendilerine “Ali’nin Adaleti” adını taktıkları ve ülkenin ruhani lideri Ali Hamaney ile dalga geçtikleri görüldü.

 

Independent Türkçe, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU