Memur ve memur emeklilerinin zam oranı belli oldu

Hükümetin 2022'nin ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 6, 2023'ün ilk ve ikinci altı aylarında yüzde 6+6 ve enflasyon farkları teklifini yetersiz bulun memur sendikaları, hükümete yeni bir teklif çağrısı yapmıştı

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2 milyondan fazla memur emeklisinin 2022 ve 2023'teki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde, 2 Ağustos'ta başlayan süreçte sona gelindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur ve memur emeklisinin 2022-2023 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinin sonucunu açıkladı.

Sendikalarla genel çerçevede uzlaştıklarını söyleyen Bakan Bilgin, hükümetin yaptığı zam teklifini 2022'nin ilk altı ayı için için yüzde 5+enflasyon farkı, ikinci yarısı için yüzde 7 + enflasyon farkı olmak üzere yüzde 12, 2023 için de yüzde 6 artı yüzde 8 enflasyon farkı teklif edildi.

Yüzde 1 örgütlenme şartı

Bilgin, "Sendika adı altında kurulan ama sendika faaliye yapmayan , medyada başka türlü haberlere dönüşen kuruluşlar, merdiven altı diyebileceğimiz yapılanmalar var. Onların da önüne geçmek için bu sözleşmeden örgütlenme düzeyi yüzde 1  olan sendikaların istifade edebileceğini de bu sözleşmeyle bir araya getirmiş bulunuyoruz" dedi.

Seyyanen zam talebi kabul edilmedi

Memur Sen'in seyyanen zam talebi kabul edilmedi. Hükümet bunun yerine 135 TL olan toplu sözleşme ikramiyesini 400 TL'ye çıkarılması önerildi ve bu konuda uzlaşma sağlandı.

3600 ek gösterge

Bakan Vedat Bilgin, sözleşme kapsamında 3600 ek gösterge konusunun Memur Sen'in de katılacağı bir çalışma grubu ile tammalanacağını söyledi. Bilgin, yapılan çalışmanın TBMM'ye taşınacağını söyledi.

Sözleşmeli çalışanlar konusunda da 3+1 ilkesinin benimsendiğini söyleyen Bilgin, yerel yönetimlerin çalışanlarına yönelik bir haksızlığı gidermek için de çalışma yapılacağını söyledi.

Pazarlık süreci

Hükümetin 2022'nin ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 6, 2023'ün ilk ve ikinci altı aylarında yüzde 6+6 ve enflasyon farkları teklifini yetersiz bulun memur sendikaları, hükümetten yeni bir teklifte bulunmasını istemişti.

Sendikalar 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17 zam talebinde bulunmuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU